Godnatt allesammans. Imorgon är det första december! Det innebär att alla som redan inhandlat en chokladkalender får öppna första luckan, såvida ni inte redan mumsat i er alla och är inne på er andra kalender alla redan.
Godnatt allesammans. Imorgon är det första december! Det innebär att alla som redan inhandlat en chokladkalender får öppna första luckan, såvida ni inte redan mumsat i er alla och är inne på er andra kalender alla redan.
Fluffigt är nu på väg till Kista för att göra en labb tillsammans med Nyman. Innan dess tog vi oss bort till Stadsbiblioteket och skrev ut min biljett samt passerade Akademibokhandeln för att inhandla statistikboken. Jag är faktiskt inte avskräckt ännu. Boken är på svenska och verkar väldigt lättläst vid en första genombläddring. Värre kursböcker har jag sett. Detta kommer nog bli en helt okej kurs tror jag, inte så svår, utan man kan nog lägga sig på en lagom låg intressenivå och ändå klara sig igenom med äran i behåll. Låter det fruktansvärt när jag skriver så? Det jag menar är väl mer att man på något sätt får planera den mängd energi man lägger på olika ämnen. Dovis-kurserna kan jag till exempel tycka är viktigare än statistik. Varför? För att det senare inte är kunskaper vi kommer använda oss av dagligen.
Vi passade även på att gå förbi NK:s julskyltning. Det var mycket tomten i kvinnokläder. Jag undrar vad meningen är med detta? Den absolut bästa var tomtens klädkammare där olika dräkter såsom supertomtedräkten och wonderwomantomtedräkten fanns. Mm. Just det. Tomten är en superhjälte resten av året, nu vet ni! Den läskigaste måste ha varit bläckfisktomten. Bäst var helt klart den med väldigt mycket snurrat presentsnöre. Tomteskägg av silverfärgat presentsnöre var lika bra som de djur de gjort på samma sätt, bland annat en pudel.
Nu plugg, annars kommer det här aldirg att gå.
Jag känner mig lika utmattad som om jag sprungit flera kilometer. Och ja, jag skriver kilometer, dels för att det tröttar ut mig, jag har fruktansvärt dålig kondition, och dessutom för att jag aldrig skulle orka springa mer än så!
I strax över två timmar har jag nu suttit och renskrivit. Och renskrivit. Hästens parasiter är nu renskrivna och den övergripande poängen har jag hajjat. Tror jag. Låt se nu, yngre hästar är känsligare för parasitangrepp än äldre. Spolmask förekommer nästan inte på hästar äldre än fyra år. Man avmaskar framförallt unghästar oftare och då efter behov, det vill säga symptom eller träckprov. Spolmask och blodmask är de maskar man avmaskar regelbundet mot i den gruppen. Det mest effektiva sätt att slippa maskspridning är att mocka ur hagarna och att ha större betesareal per individ. Att ha växelbete med annnan djurart eller olika hagar, dels sommar- och vinterhage, men även hagar att växla mellan åren är bra. Riktad avmaskning behövs för att motverka resistensen som kommer bli ett problem då det inte utvecklas några nya avmaskningspreparat. Slutet på sammanfattningen får väl bli att det är individskillnader i hur känslig en häst är för parasitsmitta vilket kan göra att samma häst får mycket mask år efter år medan en annan nästan aldrig har det. Träckprov kan mätas i ägg per gram EPG.
Det duger väl för en första renskrivning va? Ska se om det inte blir lite infektionssjukdomar katt och hund ikväll också. Har ryktesvägen hört att Fluffigt och Nyman behöver plugga inför sin labb, och det blev lite kris och panik med tider att hinna göra labben på. Eventuellt skulle de plugga ikväll och då kan jag passa på att plugga när Fluffigt gör det. Men nu en paus.
varget hälsade på en snabbis på KTH. även han åker iväg imorgon, men jag tillbaka till Skara och han iväg till Amsterdam. Vi ska båda hem till jul på samma dag, planerat till den 21:a december. Vi båda hoppas på att trafiken vill arbeta med oss och inte mot oss och vädermakterna. Det är fullt möjligt att det blir som förra året då mitt tåg blev inställt. Tack och lov hade jag redan dagarna innan blivit överraskad och upphämtad av fästman + tvillingsyster med sambo.
Okej, kraftsamling till halv åtta och sen kör jag på. Parasiter på häst blir det mer av ikväll tror jag.
Jag ska innan jag åker hem köpa den nästintill obligatoriska statistikkursboken Statistik för hälsovetenskaperna av Göran Ejlertsson. På Bokus letar jag reda på denna bok varefter mina ögon upptäcker deras julbudskap. Där, bredvid denna underbara statistikbok har de slagkraftigt skanderat:
Passar bra ihop som julklapp (med):
Och bredvid Göran Ejlertssons bok Statistik för hälsovetenskaperna är Vetenskapsteori för nybörjare placerad! Hahaha! Dessa två är alltså en rekommenderad julklapp, alltsammans för bara 505 kronor. Passa på att slå till nu alltså! Eller, kanske inte ändå >.<.
Detta påminner mig om att det är hög tid att börja knåpa ihop en önskelista. Annars vet man aldrig vad för rysligheter man kan råka ut för under granen. Som Vetenskapsteori för nybörjare till exempel!
Fluffigt och jag har börjat titta på lämpliga lägenheter att flytta in i. Det kommer helt enkelt bli väldigt trångt att bo i den här lilla lägenheten i åtta månader med oss och ett stycke katt i, för att inte säga omöjligt. Katten har tagit sin tillflykt till toppen av bokhyllan. Där kan han sprida ut sig. Jag önskar jag också hade en hylla jag fick sitta på och ha för mig själv! Idag har vi hittat två stycken hyreslägenheter som Fluffigt anmält intresse på, det är nämligen han som står i kö. Jag tror inte vi kommer få någon utav dem, den ena av dem har fem andra anmält intresse på och den som har mest ködagar är uppe i över elvahundra. Samtidigt, om man aldrig anmäler intresse kan man aldrig få något boende heller! Jag betvivlar att någon får napp på första intresseanmälan. Möjligen någon som sparat ködagar sedan systemet infördes och bara väntat på den perfekta lägenheten...
Nu tid att plugga eller spela Dota 2. Ska lyckas väcka Fluffigt också som ligger och myser i sängen. Åtminstone om jag ska göra alternativ nummer två.
När vi kom dit ner var det kaos. Presseningar låg överallt, gamla sovsaker låg längst in huller om buller och har nog legat där sedan fem år tillbaka. Minst. Saker och ting låg i lådor. Lite av varje i varje låda. Suck. Vi öppnade samtliga lådor och sorterade om dem, och nu jäklar är varenda låda märkt med vad den innehåller. Vi återfann bland annat tyger, lampor och ljusslingor till en myshörna som en gång satts upp, och även gula saftblandare, alltså roterande ljus, som man kan ha när man vill påkalla lanarnas uppmärksamhet. Lite sorgligt var det när vi planerade att slänga en hel colaplatta med kinderäggsleksaker från flera år av lan. Jag tror att någon tog hem dem.
Nu är det verkligen jättesnyggt nere i förrådet. Det är superlätt att hitta saker. Imorgon blir det möte med Fredrikas rektor och just nu är det dags för Dota 2, nedladdningen är precis klar.
Gårdagen var magisk, minst sagt, det var verkligen en toppendag att besöka Globen Horse Show på. Showen började 19:00, hade en kort paus på en halvtimma och slutade först nån gång efter 23:00. Bland annat inledningsnumret var ovanligt bra. De som stod för det mesta av jobbet var Torneamentums hästar. En var utklädd till drake, med vingar och en drakhuvudmask som sprutade eld! Vi fick även se spännande tids- och omhoppningar, fyrspannskörning (bästa grenen) och ett helt fantastiskt nummer med Lorenzo. Han är en fransk frihetsdressör kan man säga. Inte mindre än tolv hästar hanterade han samtidigt. Det i sig är beundransvärt, lägg till det faktum att han står på två hästars ryggar under tiden!
Sen Hector, du kanske kan hjälpa mig om du någonsin ser en bild därifrån, var de stora arbetshästarna som kom in i julparaden Clydesdale eller Shire? Jag vet inte hur jag ska hitta en bild på detta, men påminn mig om jag råkar ramla över en! Oh, en annan rolig sak. Dagen innan hade Robert Whitaker slagit rekord i barbackahoppning med 212 cm...
Slutligen en glad första advent! Jag ska göra mig iordning för inventering på Fredrika med Hazardgänget!
Yay! Först ska vi åka in och äta middag i stan och sen blir det att i lugn och ro gå runt i annexet och titta på konstiga saker. Känna doften av läder. Jag har lovat mig själv att försöka hitta något onödigt jag vill ha. Gärna ska det glittra också, för det är på något vis en av definitionerna av onödigt. Klockan sju på kvällen är det dags, då börjar föreställningen! Bland annat blir det hoppning och fyrspannskörning att se fram emot, yay! Och inledningsnummer med en magisk touch, vad nu det innebär, jag hoppas på glitter och ljus i roliga färger.
Och appropå absolut ingenting så är jag hungrig och vill få äta lunch, och dessutom så är det verkligt spännande artiklar som tagits upp på pedigreedogsexposedbloggen, så jag skulle passa på att klicka in där om jag var ni. Det finns bland annat en svensk som har skrivit en artikel om kortnosiga raser och dess sjukdomar.
Spelet ser awesome ut och jag upptäckte en glad överraskning på min mail. Jag har fått spelet av Fluffigt! Yaaaay! Tidigt julklapp! Gissa vad jag kommer spela^^
Så snart denna final är klar, heja grabbar, kom igen nu!!1, så blir det mer tentaplugg. Insåg att jag tappat bort de sista papprena på Iller o.O
Har ni läst Dilbert-stripen eller hört skämtet om när ni har problem med internetanslutningen och så ska ni åtgärda det genom att maila kundservice? Trodde ni det var ett skämt, guess again! Eftersom jag skriver det här inlägget är det uppenbarligen inte internetuppkopplingen som är problemet, utan det är min telefon. Om problemet är akut föreslår de att jag ringer dem... Jag har nu testat omstart, ta ut sim-kort och batteri, vänta och sen starta om samt försökt få telefonen att leta nät manuellt. Inget funkar. Så äntligen på 3:s hemsida hittar jag en rubrik där det står Driftstörningar. Klickar in på den och vad står om inte:
"Just nu kan du uppleva problem med nätet i Falköping, Skara och Skövde. Detta kan påverka samtal, datatrafik samt övriga tjänster. Vi beklagar detta och har högsta prioritet på att lösa det så fort som möjligt."
Av alla ställen de kan ha fel på? Två småstäder och en byhåla? Vänta bara, vi åker från Skara idag, mot trakter med mobiltäckning!
Detta måst varit det roligaste PBL-mötet vi haft hitills, nu fick vi möjlighet att diskutera och resonera. Fler sådana fall i framtiden SLU, då blir vi jätteglada.
Det var en ganska stor fråga och jag skulle gissa att en hel del av er tänker att detta inlägg inte började som de andra brukar. Jag ska försöka förklara anledningen till frågan. När jag valde formulering av den, så insåg jag att om jag hade valt att fråga vad man känner, då hade svaret blivit enklare. Man känner antagligen chock, äckel, ledsamhet, ilska och kanske rädsla. Kanske kommer man inte känna något av det för att situationen blir så absurd och man inte riktigt tror på det man hör. Är inte det ett stort problem, att inte ta till sig och se tecknen tidigt när de presenterar sig så tydligt?
En vän och jag hade en kort period då vi inte pratade. Anledningen var att jag tyckte personen betett sig oerhört illa som med enligt sig själv med sin konstruktiva kritik försökt förbättra mig då jag inte betett mig optimalt under ett tillfälle då han visste att jag var ledsen. Ni vet säkert hur jag menar om ni tänker efter. Ni är ledsna en dag för att er bästa vän har åkt till Libyen ett år och ni kommer inte ses under tiden. Kanske kan ni skicka brev men risken är stor att de inte kommer fram. Okej, intressant situation jag hittade på, men i alla fall... Tänker er nu att ni fortsätter dagen, ni kommer vara nere, kanske grubblande och fundersamma. Om någon träffar er nu är ni kanske inte alls lika sociala och trevliga som ni brukar vara. Är detta då ett lämpligt tillfälle att säga att ni borde öva upp era sociala färdigheter, kanske vara mer glad och gilla människor? Givetvis inte. Det är en reaktion som blev i en extrem situation. Ni är inte egentligen så tillbakadragna och osociala.
Tillbaka till personen och mig. Jag ville ha en ursäkt men det mynnande ut i att jag inte skulle få någon då personen inte kunde sätta sig in i min situation. Han kunde inte förstå varför det kändes jobbigt att försöka bli förbättrad när jag var ledsen, varför det inte var rätt läge att göra just då eller ens om det var motiverat att försöka ändra på mig. Vi pratade länge, länge, och allt eftersom samtalet fortskred och jag ställde nya frågor började jag med en smygande känsla av obehag inse att den här personen i det här samtalet tycks sakna förmåga till empati och till vissa känslor. Kanske var det hans sätt att uttrycka sig, kanske ville han inte erkänna att han har dessa förmågor, kanske blev det en miss i situationen, men på det sätt som jag efter en summering av samtalet kunde uppfatta det så saknades det. I viss mån i alla fall. I annat fall borde han ha haft enkelt att förstå min situation och varför jag blev besviken på honom när han gick på mig i en olämplig situation. Han kunde inte ens se att situationen var olämplig. Möjligen att han borde ha väntat två dagar för bättre resultat.
Okej, detta tycks kanske långt från våldtäktsmansfrågan, vi är på väg dit. Jag försöker ge er lagom information så att ni förstår komplexiteten i frågan. Denna person har även en historia av depression och tankar på självmord. Eftersom jag tänkte att det borde vara väldigt jobbigt med ett gräl med en av ens vänner ville jag förvissa mig om att det inte blir droppen som får bägaren att rinna över. Jag säger åt honom att ringa mig om det känns outhärdligt så att jag kan åka dit i tid och ge honom 100 bra anledningar att fortsätta leva. Någonstans efter detta, när jag även sagt att något gått sönder i vår vänskap men att vi får försöka fundera på hur vi kan reparera det, tror jag någon slags kran slogs på hos honom. Kanske var den triggad av att förtroendet oss emellan var rispat, jag vet inte. Han börjar prata om sina självmordstankar. Nu kommer det. En av de saker han har funderat på är att först våldta en kvinna för att därefter ta livet av sig. Då har han mer anledning att döda sig själv, för då är han ju skurken.
Jag är kvinna. Jag känner att detta är obehagligt. Visst, han kan ha sagt så för effektens skull, för att han kände att han måste säga det högt till någon, eller för att varna mig. Jag vet inte. Det är möjligt att detta är hans värsta tänkbara scenario som han är rädd för att råka göra. Han kanske bara tänder på det men skulle vilja göra det med någon som låtsas att inte vilja eller, och detta är mer obehagligt, han kanske faktiskt skulle vilja göra det med någon som inte vill. Alltså har jag ett problem. Det finns så många faktorer, så mycket där jag kan välja att tolka förmildrande, men faktum kvarstår, detta skulle kunna vara ett sådant tecken som någon ignorerar och sedan blir en kvinna våldtagen. I en annan situation kanske någon blev mördad, kidnappad osv osv.
jag såg ett program Oprah, och där sa hon att det var jätteviktigt att anmäla våldtäktsmän hur jobbigt det än var, för då kanske man kunde förhindra att en person till våldtogs av samme man. Kan jag förhindra något?
Till på köpet hör att den här personen har en begränsad inre vänkrets där min fästman är en av nyckelpersonerna. Jag var det också, men tror inte jag kan vara en del av den längre såvida det inte visar sig att han menade annorlunda eller har hanterat sina inre tankar eller rädslor på något sätt. Dilemmat är att om även min fästman förskjuter honom finns risk att hans lilla värld rasar samman och att han tar livet av sig. Och han var ju min vän. Han betydde ju något för mig tidigare, inte slutar det bara i och med detta, eller gör det? Borde det? Borde jag välja att se alla förmildrande omständigheter och förbättrande tolkningar? Eller gör jag världen en otjänst då? Är det värt hans liv om jag väljer att gå en viss väg och det utmynnar i det?
Vad gör man när man inser att en vän är en potientiell våldtäktsman?
varför vill jag att ni ska läsa den då? För att den är så fruktansvärt bra är givetvis svaret. Den är objektivt bra skulle jag vilja påstå. Böckerna är välskrivna och har ett djup som är så oerhört sällsynt att hitta. Dels ett djup hos karaktärerna, men även av världen och kulturerna i den. Den är absolut inte tradig som Sagan om Ringen, förlåt om jag trampat på ömma tår här men Sagan om Ringen är väldigt mycket uppradande av ting och beskrivningar som tröttar ut en sådan läsare som jag. Istället beskriver Martin på ett sådant sätt att man ibland kan smaka på det som bjuds i boken. Aldrig har jag sett någon beskriva mat de äter med sådan passion.
Ett annat intressant stilgrepp som jag önskar jag kunde bemästra är hans förmåga att anpassa kapitlena efter karaktären. Olika kapitel är skrivna ur olika personers synvinkel. Detta gjorde att en person ur karaktären Sansas perspektiv föreföll som en stilig blivande riddare med grace, styrka och stor skicklighet medan hennes syster tvärtom tyckte han var en ointressant person bland alla andra. Och mitt humör och mina åsikter om de olika personerna förändras också, vilket gör att man kan tycka att en person är fullständigt vedervärdig för att sedan i ett annat kapitel, med en annan persons ögon tycka att den tidigare är rentav hygglig eller en hjälte. Visst är det fascinerande?
Vad boken handlar om? Oj, vad handlar den inte om. Jag tror det blir tråkigt och dålig reklam om jag ger en kortfattad förklaring. Läs den bara. Försök sedan tala om för mig vad jag borde ha skrivit!
Och slutligen, jadå, snart är mitt inlägg slut för ikväll, är bokens förmåga att ta en helt oväntad vändning. Vem som helst kan göra vad som helst. Vem som helst kan dö och ingen går säker. Vilket gör att jag kommer till slutet med detta inlägg och får presentera den här underbara bilden som jag hittade på nätet. JK Rowling möter RR Martin. Åh, hans min! Han är ju jättesöt! Tänk att den mannen är kapabel till sådana stordåd som denna bok!
Det är inte första gången detta händer heller. Vårt studiebesök på en hundmatsfabrik försvann förra året, åhörarkopior dyker magiskt upp på fronter under rasten och föreläsare har antingen fel klockslag för sig när vi börjar eller också har de fel föreläsningsmaterial med sig. Suck. Det är mycket som är bra här på SLU, men planering och framförhållning är då inte deras starka sida.
Jag och en till i klassen har valt att göra en övning efter kursens slut istället. Då får vi tandröntga och ta bort tandsten på KTC istället. Jag tänker mig att om jag intresserar mig för tänder i framtiden så finns ju kursen kvar att gå, och då kan man kanske gå en mer avancerad än bara grunderna som nu. Det är synd på en så stor chans, men jag har bland annat ett ytterst viktigt möte på måndagen nästa vecka i Stockholm, samma dag som jag hade behövt åka hem för att hinna till Halmstad.
Har även fått hem min sprillans nya BSAVA-bok. De har gjort en ny upplaga som även inkluderar häst. Perfekt! Skall alldeles strax börja läsa vad den har att säga om epilepsi och djursjukvård.
Bleh. Iställer för att plugga försöker jag hitta andra legitima saker att göra. Som att... äta kvällsmat. Blogga tror jag inte gills hur mycket jag än försöker resonera med mig själv. Okej åter till renskrivningsblock, pennor och anteckningar. Om jag lyckas med detta ska jag länka något riktigt roligt från youtube sen för att muntra upp både er och mig!
Och om någon undrar, det är absolut inte tråkigt att läsa om dessa små djur som så sällan får utrymme i utbildningen annars. Men som ni säkert förstår blir ju ett renskrivande i sig ganska enahanda. Visste ni att hjärtfrekvensen för en råtta är mellan 300-500 slag per minut? Inte, det är sådant jag lär mig! Och att marsvin inte kan producera C-vitamin själva utan ständigt behöver få i sig det med kosten.
Innan jag skriver vidare om filmkvällen måste jag få ställa en fråga. Det är nämligen så att ni som läser min blogg tycks ha blivit betydligt fler. Det är jätteroligt, och det jag undrar är, vad är det som gör att ni vill läsa den? Är det när jag skriver om studierna, är det vad jag ritar som spelar roll eller är det bara allmänt mitt skrivsätt?
Åter till gårdagen!
Vi såg två filmer som sagt. Först började vi med Hanna som Linnea och Martina hade hyrt. Den ska handla om en yrkesmördartränad tonårstjej som blir jagad av en kvinnlig underrättelsetjänstchef. Eeeh... Har inte detta typ gjorts förut? Fast med Matt Damon i huvudrollen? Tyvärr, filmen tog visserligen underliga vägar fram till målet och vissa repliker och fightingscener var riktigt bra, men den hade ingen bra trovärdig handling och framförallt anledning. Utan att avslöja något som är dumt om man vill se filmen skulle jag kunna säga såhär. Om man tänker på det utgör Hanna inget hot mot någon. Egentligen. Till skillnad från Bourne som skulle kunna få en knäpp och döda folk helt random eller minnas vad han är.
På smådjur verkar det absolut vanligaste vara någon form av problem med livmodern. Uppskattningsvis 25% av alla tikar kommer gå Pyometra, det vill säga varig livmoderinflammaton. Det verkar finnas en genetisk koppling till det hela, för det finns predisponerade raser. Tyvärr var Shetland Sheepdog med bland dem, en hundras jag är väldigt sugen på att skaffa så småningom. Tax däremot var en lågriskras. Det är ju bra i alla fall, de kommer få diskbråck men slipper pyometror... Helst behandlas det kirurgiskt då man helt enkelt kastrerar tiken.
I övrigt verkar problemen bestå av cystor eller tumörer i bland annat äggstockar, juver och testiklar.
På häst tycks det bara kretsa kring brunstproblem. Åh det är så tråkigt! Förlåt, men jag känner ett behov av att säga så. Vår föreläsare och vår kursansvarige hade lite dålig kommunikation vilket resulterade att föreläsaren trodde vi skulle ha samma föreläsning som förra året mer eller mindre. Det vill säga reproduktion häst. Och denna föreläsare arbetar med just avel och att få ston i bra brunst och att tappa sperma samt inseminera. Hon brinner för detta! Och hon är riktigt spännande att lyssna på, hon har superbra historier att hänga upp sin kunskap på, verligen, men jag ville veta mer om sjukdomarna, inte om hur man bäst får sitt sto i bra brunst.
Kanske är det lite tentastress som smugit sig in, men nu när jag funderar närmre på det tror jag att det mest är min egen nyfikenhet. Finns det ens sjukdomar som hästar drabbas av? Den som togs upp var bakterier som vandrat upp i livmodern och orsakat infektion. I viss mån att ston kan få cystor, men det tycktes inte spela någon större roll för dem själva, utan var mer besvärligt för veterinären som ska försöka skilja fosterblåsor från cystor. En grej jag tyckte var intressant dock, var när föreläsaren tog upp en fråga som en djurägare skulle kunna ställa varpå vi fick försöka besvara den. Frågan löd: "Är det farligt att betäcka mitt 20-åriga sto som aldrig fölat tidigare?". Svaret är till min förvåning nej. Det är inte farligt. De har ägglossning hela livet och hamnar inte i klimakteriet som kvinnor gör och de har inget problem med förlossningsarbetet heller. Det som kan vara problem är vad föreläsaren kallar för att livmoderslemhinnan blir senil. Den blir inte tillräckligt tjock och gynnsam för en dräktighet. En till sak på samma tema nästan. Ston kan utan problem och mår bäst utav att få föla år ut och år in. Om de behöver ett viloår blir de inte dräktiga. Det trodde inte jag heller, men så är det tydligen. Jag litar på veterinären som måste ha jobbat med hästar sen Grottbjörnens Folk utspelade sig...
Det är inte bara jag som tycker att detta är gulligt va? Eller så är jag en av de där konstiga människorna som blivit immuna efter sjukvårdsutbildningar. Egentligen är det säkert jätteäckligt xD!
Jag vill åka hem. Punkt. Jag tycker lektionerna är intressanta och kompisarna är super men nu vill jag hem! Jag känner mig instängd och isolerad. Humöret dyker och inspirationen likaså. Jag kommer till ett läge när jag inte kan göra något för att muntra upp mig själv.
Har i alla fall lånat Veterinary Nursing för att ta reda på mer om epilepsi till PBL-fallet. Var även ute på körlektion idag och även om det kändes alldeles förfärligt bläigt så inser jag hur mycket jag lär mig för varje lektion. Verkligen. Jag blir bättre och bättre på att söka av området efter skyltar och folk. Är fortfarande världsbäst på placering i liten rondell, haha. Det jag hade störst problem med var att komma ihåg vilken hastighet det var. Körskoleläraren påpekade klokt att hon har släppt mig nu. Nu kan jag så pass mycket att jag måste börja lära mig att tänka själv, det kommer att bli fel och det är så vi lär oss. Mycket sant. Och samtidigt så förvirrande ibland. För gissa vad, ibland har jag inte någon aning alls om vd jag borde göra.
Nu väntar jag på att Fluffigt ska komma hem så vi kan göra något roligt innan jag ska försöka plugga. Drakir skulle iväg på ett möte och kunde tyvärr inte lira BLC med mig tidigare idag.
Eftersom tentan är nån gång om två veckor börjar det även bli dags att skriva ihop en lista på sådant som jag ska repetera eller gå igenom på annat sätt. Satt igår och sammanställde listan efter schemalagda föreläsningar och PBL som nu ser ut såhär:
-
PBL – nervsystemet, diskbråck,, epilepsi
-
Bilddiagnostik, radiologi, CT, MR
-
Omvårdnad kanin och gnagare
-
Omvårdnad fåglar och reptiler
-
Kateterisering
-
Injektion häst i.m. i.v. Blodprov häst
-
Försöksdjur
-
Infektionssjukdomar katt och hund
-
Immunologi och vaccination katt och hund
-
Parasiter
-
Endokrinologiska sjukdomar
-
Infektionssjukdomar och vaccination häst
-
Reproduktionsorganens sjukdomar
-
Tandvård
-
Vård av skadat vilt
Fick i pausen av gårdagens endokrinologiföreläsning veta att våra betyg samt kritik på hemtenta och beteendestudie hade mailats ut. Sprang till en datorsal och loggade in
"Etologisk studie: Bra bakgrund och tydlig metoddel. Saknar ett tydligt syfte. En bra analys av din studie i diskussionen. Jag förstår vad som är dina tankar och vad som är från referensen men kan vara lite tyligare. Betyg 5 på studie."
"Tenta: Tydligt beskrivna beteenden. Många bra beskrivna åtgärder med flera bra förankringar i den vetenskapliga litteraturen. Betyg 5 på tenta."
"Slutbetyg på kursen blir betyg 5."
Jepp, det blev en femma! Denna gång är jag inte så förvånad. När jag skrev båda uppgifterna satt jag med papperet på kursmålen framför mig. Speciellt beteendestudien var väldigt lätt att förstå sig på. Något annat som kanske inte direkt är kopplat till etologi i sig, eller nu när jag tänker efter är det nog det, är utvärderingen av kursen. Jag brukar inte orka eller hinna göra kursutvärderingarna. Jag tror jag har gjort något mer än hälften. Linnea som sitter med i programnämnden berättade att det var så oerhört drygt, för varje gång hon skulle ta upp saker hon visste klassen som helhet tyckte, hon pratar ju med oss + årskursråd osv, så togs det ingen hänsyn till det därför att svarsfrekvensen på dessa utvärderingar har varit för lågt. Vi har inte kommit över 50% en enda gång. Jag gjorde utvärderingen och har gjort reklam för den på fb tillsammans med några andra. Förhoppningsvis klarar vi spärren denna gång.
Dagen bjuder på fyra timmar infektionssjukdomar och vaccination häst, något jag tror kan bli superspännande! Vi får se hur mör jag är ikväll.
*dansar runt i liten cirkel och skriker*
Jag fick båda mina förstahandsval i praktikplatsfördelningen! Underbart!
ATG Täby blir det på vårterminen och det är perfekt. Inte nog med att jag tror att de kommer ha mest intressanta fall och spännande hästar, dessutom kommer jag kunna ta mig dit på ett vettigt sätt xD!
Höstterminen bjuder på en vistelse på Bagarmossen, och dit ville jag komma bland annat för deras rehabavdelning samt blodgivarprogram. Lycka!
Ibland har man verkligen verkligen tur. Tänk, jag som var orolig. Trodde en hel drös skulle välja precis samma som jag, men nu när jag ser fördelningen på platser i klassen inser jag att just Stockholm var väldigt konkurrensfritt. Vi var få och vi hade redan bestämt oss för olika platser där vi ville hamna. Perfekt!
Halkan i alla fall var stört rolig! Jag teamade upp mig med den andra tjejen och tillsammans började vi med att uppgiften att i olika hastigheter bromsa i en hal kurva. Vi kan ju sammanfatta den med att såvida man inte håller under 40km/h så är det bara att glömma att man håller sig på rätt sida av vägen. Vår bil hade dessutom något sämre däck än killarnas, så vi drog iväg över den andra körfältet och ut mot skogen. Så snart vi fick torrt väglag under däcken gick det prima att stanna. Vår lilla bil var mycket duktig med en stark motor. Ha! Här behövdes knappt grundgas ska jag säga, den tog sig iväg bara man lättade på kopplingen.
Efter det var det dags för lite fika med macka och paus innan vi skulle göra det absolut roligaste, försöka bromsa rakt fram på torrt och halt underlag, samt på halt underlag med ett hinder på olika avstånd som man helst skulle hinna stanna innan. Innan hindret sattes upp fick vi bromsa i olika hastigheter, och jag ska säga att det svåra med att bromsa är inte att bromsa, det är ju bara att hålla pedalerna hårt nedtrycka tills man står still, utan det var att lyckas ha rätt hastighet! Tusan, hade nästan alltid en 5-10 km/h under det vi skulle ha. Min teori är faktiskt att hastighetsmätaren visar för mycket helt enkelt. När vi skulle köra i 75km/h kom jag upp i 69km/h och fick en bromssträcka på 27 respektive 80 meter på torrt och halt underlag. Vi fick jättemycket beröm för att vi bromsade bra. Däremot var komradiorna väldigt dåliga just när vi skulle köra mot hindret så vi hörde mest: "Bil nummer 3 mummel mummel sprak 35 sprak" varpå vi tänkte, okej, 35 km/h är det väl. Nej, det var avståndet till hindret. Kort sagt så gjorde ju det att vi körde något snabbare än vad vi egentligen tyckte var lämpligt. Vid ett tillfälle när jag hörde att jag fick välja hastighet körde jag i 28km/h och stannade innan hindret. I både 45km/h repsektive 46km/h lyckades jag bromsa och väja undan för hindret istället. Att tillägga är att hindret kom efter en nerförsbacke, och det är gula koner uppsatt som tecken för när man väl får börja bromsa.
I slutet där var det så pass dimmigt och mörkt att man såg kanske tio meter framför sig. Speciellt där bromsövningen på torrt underlag var kunde man inte se konerna förrän precis innan. Man tog ut en ungefärlig riktning, hastighet och så körde man på tills man upptäckte dem igen. Haha, vi hade lite problem att hitta stoppskylten där man ska vänta på nästa ekipage samt där man skulle köra in för halkområdet. Deras stoppskylt är inte en riktig och reflekterar därför inte något ljus!
Jepp, det var dagens sammanfattning. Nu insåg jag att jag visst måste föra lite PBL som jag alldeles glömt bort!
För visst är det så? Och inte är det bara människor runt oss som tror att det fungerar så, vi själva går ju på precis samma nit! Jag avskyr att se ett dåligt jobb som jag gjort. Avskyr att se en kass skiss eller ett bokkapitel som mest blir blä. Lösningen är ju att komma över den där känslan av att man borde och att man klarar av att skapa det perfekta vid första försöket. Det är ju nämligen inte rimligt.
I alla fall, detta får jag nu ytterligare tänka på när jag sitter och kämpar med Enidno. Oj vad segt det går. Idag tvingade jag mig att sitta ner en halvtimma som blev en timma och drygt två sidor text. Inte rikskass text, men så värst bra var den väl inte heller. Grejjen är att, och håll i hatten nu, jag vet att den kommer bli bra. Jag kommer ju gå tillbaka till den texten och skriva om den. Igen. Och igen. Det är så man får ett riktigt bra resultat.
Jag sitter ju även och går igenom tutorials som jag nämnt tidigare, och några av er har säkert sett rosetten jag gjorde. Det ska jag också fortsätta med. För att lära mig.
Och just nu, som är anledningen till att jag funderat extra mycket på detta, är för att jag återigen får en förenings framtid lagd på mina axlar. Här gäller det att inte ge upp utan att se framåt, ta en del i taget och inte försöka rätta till precis just allt, och slutligen och mest viktigt, inse att allt inte kommer bli bra vid första försöket. För det kommer det inte. Inte ens chans. Men sen så. Och kanske är det så att det som faktiskt spelar roll blir bra.
Just ja, imorgon är det halkbana, wieee!
Så, denna tutorial finner ni här. Den går igenom hur man någorlunda enkelt ritar en rosett. Jepp. Så nu har jag ritat en rosett. Är ni inte nyfikna? Nej, jag lärde mig faktiskt en hel del nytt ska jag säga, däribland problemlösning!
Den feta outlinern ingick inte i tutorialen, men jag gillar att lägga på det ibland. Eftersom den ändå inte ser realistisk ut gillar jag att förstärka den där cartoonkänslan. Så illa blev det väl inte va? Haha, enligt rosetten har jag ju helt klart klarat av tutorialen!
I alla fall, denna gosiga kisse som mest vill vara ivägen har sett till att jag fått gå upp i sådan tid att jag kommer hinna med en massa roligt idag. Som att laga mat, tvätta, planera lekar inför Dss-middagen, planera julklappar. Det är ju perfekt det här!
Jag har även varit så oerhört duktig och fyllt i etologienkäten. Det har visat sig att våra röster inte riktigt blir hörda eftersom vår svarsfrekvens är för låg! Vi har inte en ena gång kommit upp i de 50% som krävs. Det känns lite illa, eller hur? Jag skrev lite på facebook om det för att göra reklam till klassen, så jag hoppas verkligen vi klarar 50% spärren nu.
Något liknande (jag uppdaterar när jag har korrekt citat) sammanfattade CB vår föreläsare Lars som pratade om PBL. Till den andra föreläsningen följde jag Maddes exempel och tog med en bok. Som ni säkert förstår var jag minst sagt ointresserad av föreläsningen.
Okej, poängen med det hela var väl att vi här i Skara ska förbättra PBL så vi blir mer positiva och får ut något av det. PBL står för problembaserat lärande för den som inte vet det. Sammanfattningsvis kan jag väl säga som såhär, det är extremt tydligt att vi inte utövar PBL på det sätt som det är tänkt att det skall utövas. Punkt. Stor defintiv punkt.
Eftermiddagen igår var så seg att kola verkar hanterbar. Det var den tristaste ppp som jag någonsin skådat och jag fann mig snart ritande relativt snygga saker på ett papper. Bredvid mig satt två personer som renskrev anteckningar från en föreläsning och Madde då satt och läste i sin bok. Jag noterade även att Lars sade "eh" 42 gånger innan jag slutade skriva upp dem. Det var denna del av dagen som fick mig att allvarligt fundera på varför jag gick den här linjen och om jag tyckte att ens en enda sak var rolig. Phew. Tack och lov har det försvunnit nu.
Andra halvan av den dagen gick ut på att i grupp diskutera PBL som vi har det och komma på fem problem som vi såg med det. Alla 21 grupper satte upp ett pappersark med fem punkter och sedan fick alla två pluppar som man satte på de två punkter man tyckte var viktigast. Det visade sig idag då att för EoD (Etologi och Djurskydd) var motivationen det mesta problemet medan Dss tyckte att fallen blev för faktabaserade och att ingen diskussion var möjlig.
Dagen idag började segt så jag läste som sagt. Tack Anne Rice för att du räddar mina dagar!
Sedan trodde jag det kunde bli segt men det var riktigt roligt. Vi skulle ta fram två problem per grupp och därefter komma på lösningar! Alla hade samma problem men lite olika lösningar som sedan presenterades i Aulan av en talesperson per grupp. Vår grupp kom för Dss fram till att vi ville ha mer patient- eller klinikbaserade fall där vi fick diskutera och skapa omvårdnadsplaner eller andra rutiner. Awesome, eller hur?
Tills alla lärare typ slog ifrån sig och verkade gå i någon slags försvarsställning och prata om att vi får ha fler sådana här träffar och att vi ska jobba tillsammans.... Blablabla är vad jag säger! Bullshit! Det som behövs är att lärarna, ja just det, ni lärare, som gör fallen dels förstår hur PBL skall användas, för det gör ni inte, och därefter skapar fall som går att använda i PBL. Går det inte - skit i det! Gå utbildningar, läs på, men tvinga inte på oss en metod på ett felaktigt sätt som tar ifrån oss all respekt för en kanske bra lärandemetod!
Uppdatering om Hazard och plugg kommer senare om jag har tid och lust. Idag i alla fall, så körde jag. Halv sju steg jag upp i gryningen för att få sätta mig bakom ratten en timma senare. Lidköping var täckt av dimma! Det var verkligen kritvitt på sina ställen och man såg max 10 meter framför sig. Jag skulle träna på skyltläsning och att köra självständigt och... det gick inte jättebra ärligt talat. Det var svårt! Jag tror jag kommer lära mig, men det är ruggigt knepigt. Gjorde en massa parkeringar. Fickparkering, backa in, köra in. Alla gick, men jag har svårt att komma ihåg hur man gör samt att uppskatta avståndet till saker bakom bilen. Det kommer ju gå lättare och lättare givetvis, detta var ju första gången! Fick beröm för mina placeringar i rondeller. De sitter tydligen nu, alltid trevligt.
Nu blir det lite vila, kolla på lite röntgenbilder igen till seminariet i eftermiddag.
Hon har dock inte vaknat ännu, så jag får vänta med att säga grattis >.< Hur hon kan sova i det här oväsendet förstår jag dock inte, det är nån snubbe härutanför som blåser löv - igen. Föll det kanske ner mer även idag? Tänk, jag misstänkte det!
Så Fäsk, här kommer ett meddelandet till dig. Först och främst, jag vet vad du ska få i födelsedagspreseeeeent, och det vet inte du! Hihihihi. Aaaah, känns spänningen bli olidlig!
Sen så kommer jag diska allt idag, och göra pannkakor till alla som dyker upp runt sextiden. Mums va?
Vi ses när du har vaknat, fäsk fäsk.
Min novell kan ni läsa här.
Gör det! Dels tycker jag att den är bra, jag tror många kan uppskatta den. Dessutom visar ni ju att ni stöttar mitt skrivande, för det gör ni väl?! Den är 5 A4 med dubbla radavstånd, det klarar ni, kom igen! Är ni extra duktiga betygsätter ni och skriver kommentar också så kanske den kommer med bland de mest lästa.
Här har ni ett smakprov på novellen samt ett temporärt omslag:
"Christopher har tvingats med på ännu en meningslös färd, bort ifrån allt sunt förnuft, ära och redlighet, och förts till den vidskepliga byn Petit Chat i Frankrike. Här ska hans fader Prosten studera och avhjälpa det som så länge skrämt byborna. De talade om bortförda barn och kreatur, om vätsketömda lik och om varelser som anlände först när solen vikt hädan."
Om ni blåser ihop löven i parken och samlar upp dem kommer ni att få göra om det såvida ni inte orkar vänta tills alla löv har fallit.
Det är beundransvärt att ni orkar starta trakotrn som drar maskinen som gör rent gatorna, men måste ni verkligen börja så tidigt? Och måste den köra över saker som gör att den låter som en mindre jordbävning?
Och de där lövblåsarnaa. När jag blir väckt av dem låter de som enorma myggor. Undvik dem nära bostadsområden tack så mycket. Och se gärna min första punkt, det är inte någon poäng ännu! Det kommer komma mer löv!
Igår då, fick jag hem papper för uppkörning och teoriprov. I slutet på november! Panik! Tack och lov ska jag kanske säga, så kunde jag inte då. Uppkörningen var samma dag som mitt studiebesök i Halmstad som tar hela dagen. Jag ringde upp Ellinor och hon ska boka om det till vecka 50, alltså i mitten på december. Då flyttar hon både teorin och uppkörningen, och det känns mycket bättre! Det hade blivit så oerhört stressigt annars. Hinna med körlektioner och allt i plugget på så kort tid plus teorin.
Om lite mer än en halvtimma ska jag cykla bort till KTC för att byta om. Förmiddagen skall ägnas åt att titta på smådjursklinikens och ATG:s röntgenutrustning och rutiner.