Idag lärde jag mig en massa nya saker då jag hade ansvaret för stall. Just idag hade vi en massa fåglar inlagda, tamfåglar såväl som två vilda fågelungar. Allt var redan gjort på morgonen när jag kom, men under dagen fick jag hjälp med att utföra några behandlingar. Bland annat fick jag mata de två fågelungarna, så jag fick lära mig fånga, hålla och mata dem. Lite äckligt när jag kunde se att den ena hade fågellopppor på sig. Alldeles vita och blääää. Nu har det kliat i håret på mig sedan dess.

Bland de tama fåglarna fick jag lära mig att fånga två utav dem och det gick bra. Härligt med trevliga fåglar som är inlagda. Jag fick ge dem läkemedel oralt samt ge en intramuskulär injektion på den mindre fågeln. Det är egentligen lättare än på fyrbenta djur, bara det att man sticker väldigt ytligt och är noga med att aspirera. På fågel sticker man i bröstmuskeln som ju är väldigt utvecklad och dessutom stabil. På fyrbenta djur såsom hund och katt måste man ju känna och hålla i muskeln lite för att stabilisera. Åtminstone tycker jag att det är lättare så.

Slutligen då, så har jag nu ansökt om lån och bidrag ifrån CSN för ytterligare ett år. Förhoppningsvis går allt igenom smidigt och lätt. I och med detta passar jag även på att påminna er som ska studera nu till hösten, glöm inte att ansöka i tid! När det krånglar (och det gör det nästan alltid) så är det bra att ha tiden på sin sida.
Körde både igår och idag, och det var verkligen de två bästa körlektionerna hitills. Jag har lyckats göra sådana där saxvändningar (om det nu är det det heter), start i brant backe och kan sedan idag relativt väl köra i ett villaområde. Det stod i min körkortsbok liksom i handledarboken att det var bra att öva i ett lugn villaområde, gärna med dålig sikt. Jag fick öva massor på att placera bilen rätt så att jag kunde se tillräckligt väl åt sidorna i korsningar samt hålla koll på alla utfarter och faror som skymde sikten såsom bilar och buskar. Idag var verkligen ytterligare en sådan där dag när jag kände att körkortet inte är så långt borta. Absolut inte som att det bara dröjer en vecka, men däremot som att jag borde kunna ta det innan årets slut, vilket har varit mitt mål. Kommer nog kännas lite vemodigt när jag inte får köra med morbror Anders när sommaren är slut och det är dags att åka tillbaka till Skara.

Appropå körning och åka och annat så är det ju jobb som väntar imorgon igen. Och visst är det underbart att få längta till jobbet? Visst, jag längtar efter att få sova ut ordentligt på morgnarna, men när jag väl är på jobbet så har jag merparten av tiden så himla roligt! Nästa vecka ska jag få vara en del på stall, vilket är superkul. Då kommer jag få göra behandlingar som ska göras på de inneliggande, och det är perfekt. Relativt lugnt och bra övningstillfällen. Jag hoppas på att jag kommer få träna på, och lära mig, att fånga fåglar på ett korrekt sätt. Två dagar nästa vecka slutar jag vid fyra och då blir det dessutom tid över för körlektioner. Yay!
Jag har nu arbetat i tre veckor på djurkliniken och har lärt mig massor, men när jag ändå måste be om hjälp om och Om och OM igen med ett ton saker så känns det verkligen som om jag kan ganska lite. Här är vad jag har lärt mig än så länge:

 • Handduksmetoden. Oumbärlig när man hanterar katter eller mindre fyrbenta djur.
 • Ta in patienter på rum och fråga rätt någorlunda rätt frågor.
 • Använda rakapparaten rätt, har även rakat en kattsvans.
 • Gett magatonibehandling (även helt själv vilket inkluderar RMG s.c.) samt förklarat fortsatt behandling för ägare.
 • typer av vaccin för vilka djur och vilket som skall ges när samt hur man fyller i djurpass.
 • i.m. injektioner på stall på hund
 • s.c. injektioner på råtta, marsvin, kanin, katt och hund
 • Hur man håller i en fågel
 • Hur man håller i alla djur när man hjälps åt på RTG
 • Ställa in RTG för det mesta
 • Förbereda de flesta blodprov samt ta dem. (Tror min lyckasfrekvens på första försöket är lite drygt hälften och jag får blod från ungefär 3/4 av mina försök)
 • Stå i receptionen. Så sent som idag insåg jag dock att jag missat vissa saker jag skulle fyllt i som kunden skulle fått betala för. SUCK!
 • Labb, rutinblodprov samt hantering av serumrör för försändelse till andra labb.
 • Städa burar
 • Packa lite saker inför autoklaven.
 • Klippa hundklor, kattklor (Själv med ägare!) samt fågelklor.
Sen lär man ju sig småsaker hela tiden, såsom allt pyssel man kan göra medan man har lite att göra. Men sen finns det ju massor jag måste kunna göra som jag ännu inte kan. T.ex fånga en fågel och visa hur man ger dem medicin, ge i.m. på djur inför ägare samt ta blodprov bra och snabbt på första försöket. Att kunna RTGa vissa saker själv vore också toppen. Men, men, det kommer lite i taget, så är det väl alltid, och jag har lärt mig massor under den här perioden. Jag satsar på att blodprovet ska sitta inom två veckor.
Är inne på min andra veckas sommarjobb på djurklinik nu, och i takt med att jag lär mig mer så blir mycket enklare, men vissa saker också svårare och mer frustrerande. Som när man har en massa patienter samtidigt och ska göra två behandlingar varav jag inte kan göra någon. Jag kan inte ge en fågel dropp t.ex. Och igår misslyckades jag med att ge en katt en subcutan injektion. Jag lyckades inte sticka igenom nackskinnet fastän jag trodde att jag gjorde det, mycket märkligt. Men den hade väldigt lite att ta utav, och jag vågade nog inte lita på min magkänsla och bara sticka igen.

Samtidigt, några bra saker. Jag har nu gett subcutan injektion till följande djur:
kanin, marsvin, hund.
Intramuskulär injektion:
hund.

Igår fick jag klippa klor på en fågel, och jag ska säga er det, att klippa klor på stor fågel är lättare än hundklor!
Jag börjar även bli helt okej på att blanda till vaccin och att ställa relativt rätt frågor inne på pol samt att stå i kassan. Så snart jag kom på hur journalsystemet är uppbygt var halva jobbet gjort!

Ny dag, nya äventyr. Jag hoppas den blir fylld av liv och bra besked, för igår var det tungt med mycket sorgesamma nyheter.
Jag är väldigt trött, men här kommer en sammanfattning av den första veckan på djurkliniken.
Dag ett var väldigt lugn. Jag gick med någon annan hela tiden och fick hjälpa till med lite av varje. Det blev som en bra repetition på hur mycket av rutinerna fungerar.

Dag två var hemsk. Faktiskt. Jag fick gå ensam på pol tillsammans med en veterinär, och varje gång den veterinären ordinerar någon form av behandling blir det ju jag som "ska" göra den, men då jag inte har erfarenhet av detta så måste jag be någon annan om hjälp. Så blir det ju i början när man ska lära sig, det som var jobbigt var speciellt att de flesta andra hade så mycket att göra själva. Förstå då min panik när det kommer in åtta illerungar som ska vaccineras och chipmärkas! Det tar tid vill jag lova.

Gårdagen var betydligt lugnare. I förrgår fick jag ge injektion i nackskinnet på en kanin tre gånger, och det var inga problem, samt försöka ge intramuskulär injektion på ett marsvin. Jag lyckades sticka, men inte spruta in läkemedlet, för den började röra sig på tok för mycket. Nåväl. I går då, har jag stödmatat en kanin samt tagit blodprov på en hund. Båda gick på första försöket, härligt! Tack snälla hund med stora och raka vener!

Idag står det att jag går dubbelt på pol, man kan ju hoppas i alla fall. Och sedan hoppas jag på fler djur som jag kan få öva blodprov och injektion på. Några gånger till vill jag få öva innan jag börjar göra det inför djurägare.
Whoho!
Idag fick jag träna med morbror igen och passade på att be om att få öva på krypkörning. Detta innebär då inte bara att svänga runt när bilen väl rullar, utan att få igång den mjukt samt stanna mjukt utan motorstopp. I början gick det med varierande resultat vill jag lova. Sista varven däremot, då tror jag att det blev en åtminstone tio start och stopp utan motorstopp, även fast några var i backe samt i skarp sväng! En del av hemligheten tycks vara att jag har gasat för lite. Detta hoppas jag sitter i när det är dags för nästa övningstillfälle som blir på onsdag kväll.

Vi passade även på att låna två koner som stod på parkeringen. De två som inte var fastbultade i vägen var utmärkta för ändamålet och där låtsades vi att jag skulle göra höger samt vänstersvängar. Ibland skulle jag stanna och ibland lite flygande sådär. Det var roligt och utmärkt träning. Blev riktigt duktig på att komma ihåg att använda blinkersen =D

Bäst var ändå när jag fick motorstopp innan jag skulle öva en vänstersväng och morbror Anders sade att nu tutar tant Astrid (?) på dig, för hon ska till marknaden och riskerar att komma försent om du inte kommer iväg snart... samt när han påpekade att jag körde så långsamt att jag just blev omcyklad av ett gäng gamla gubbar! xD Hahahaaa.
I torsdags följde jag med Fluffigt och hans kompisar till Sala då de skulle på träningsläger, och igår fick jag äntligen komma hem igen till egen säng. Det vi gjorde mest av där var att äta. Då merparten av de manliga deltagarna var mer eller mindre småkrassliga var det helt klart mindre träning och mer slappande samt ätande som stod på schemat. Jösses, den första matlistan reviderade Fluffigt, och då halverade han den! Vem räknar på ett halvt kilo kyckling per person och måltid?

Jag kände i alla fall att jag ville få träna lite granna. Jag kan inte springa, jag stukade foten när jag var på Gotland och det är inte bra ännu, och dessutom fick jag ett skärsår på den andra foten första dagen som vi badade. Jag skar mig på en sten. I vilket fall som helst tyckte jag simning var en bra idé, så när killarna körde sitt triathlon och jag satt i följebåten hoppade jag i efter halva vägen och simmade med den långsammaste. Det var drygt en halv kilometer. Dagen därpå simmade jag nästan över hela sjön, åtminstone en kilometer, innan jag fick panik för att jag satte fötterna mot någon slags slang. Hur jag än simmade kom jag inte bort ifrån den. Nej, det var ruskigt obehagligt. Det är nämligen anledningen till att jag avskyr att simma där jag inte bottnar. Jag är rädd för att något ska nudda mig. Slang, sjögräs, sjöodjur vad som helst. Paniken är inte riktigt logisk, den bara finns där. Oavsett så simmade jag drygt 1,5 kilometer och det kan man vara ganska nöjd med. Jag somnade trött, det kan jag tala om!

Idag då, blir det till att hämta katten hos mamma, övningsköra hos morbror och så hem och städa lite för att sedan gå och lägga sig tidigt. Imorgon börjar min första dag på jobbet! Äntligen!