"Om man inte kan uttrycka vad man menar, tvingas man mena det man kan uttrycka."
 
Underbart bra citat, hittade det som Fluffigts skypekommentar. Jag vet inte riktigt om det passar det jag tänkt skriva om, men det kändes bra. Ibland tror jag nämligen att folk inte vet vad de tycker, tänker och känner. De kan inte sätta ord på det och då blir det bajs. Helt enkelt.
 
Låt oss gå in på bakgrunden till att jag kände att jag behövde skriva lite om vad folk uttrycker. Jag hamnade i en diskussion häromdagen när en vän till mig länkade denna text. Den går kortfattat ut på att My, som skrivit den, svarar Birro, en annan skribent, för att han på olika sätt försöker sätta en negativ klang på ordet feminism. Jag pratade med Fluffigt om det, för jag hade nämligen också svårt att sätta ord på vad det är för något som Birro gör. Han talar om den ”aggressiva avarten av feminister”, och tycker väl liksom många andra att "fel" feminister tar för stor plats i samhället. Det han gör då, förstod jag efter att ha diskuterat saken med Fluffigt, är flera saker. Dels så beskriver han i sin artikel något som mycket väl kan vara ett jämställdhetstänk, men han vill inte ettiketera det som sådant. Istället skall det heta något annat, som exempelvis jämställdhet, inte just feminism. Det gör att han hjälper till att bibehålla den negativa klang ordet feminism i vissa sammanhang fått. Det andra han gör är att han förminskar problemet genom att ge folk en ursäkt de kan använda sig av när jämställdhetsfrågor dyker upp. Det är nämligen väldigt enkelt, tror jag, att slå bort argument med att den är någon aggresiv avart av feminist som är i farten nu igen...
 
Låt oss nu gå vidare till min långa och stundtals hopplösa diskussion på Facebook, men som Fluffigt sa, det handlar inte om att övertyga sin motpol i denna typ av diskussion, det är oftast stört omöjligt, utan istället att övertyga en tredje part, de som läser texten.
 
Bland annat kom gamla argument fram som jag hört så många gånger förut. De går i princip ut på att det My skriver inte är giltigt för att hon klumpat ihop alla män i samma grupp, trots att Birro gör samma sak när han inte närmare specificerar vilken typ av feminister han talar om. Vidare tyckte en av de jag argumenterade mot att extrema feminister fick för mycket plats i media, att de försökte få det inte bara jämställt utan till kvinnors fördel och att han stött på det många gånger under årens lopp. För någon som är tränad i att hitta vetenskaplig fakta som är väl underbyggd känns denna typ av anekdot som fullkomligt lealös. Jag tyckte att man gick ifrån sakfrågan som attackerade ordet feminism istället för att tala om problemet.

"Jag är mycket väl medveten om att de argumentationstekniker som använts av många för att tysta feminister bland annat har gått ut på att göra feminism till ett fult ord och säga att det är bättre att säga att man är för jämställdhet. 

Men att attackera vad man väljer att kalla sig istället för att debattera sakfrågorna visar ju tydligt ett felriktat fokus.."
 
Efter detta uttalande som är mitt i kommentarsfältet så kom efterfrågan på exempel på kärnfrågor. Ja eftersom jag inte ger mig in i diskussioner utan att kunna presentera någon form av genomtänkt åsikt så valde jag att lista följande, vilket är taget från en annan feministblogg.

Kvinnans rätt till fullt medborgarskap
Kvinnas rätt till att själv bestämma när, hur och med vem hon ska ha sex
Kvinnans rätt till att själv bestämma över en graviditet och om hon ska föda barn
Kvinnors och barns rätt att inte bli misshandlade
Kvinnans rätt till lika lön för lika jobb
Flickors rätt till skolgång
Kvinnans rätt att inte bli avskedad på grund av en graviditet

Det jag fick som motargument var då att detta redan är reglerat i lag. Och här kommer vi till pudelns kärna. Bara för att det står i lagen så är det inte automatiskt kulturellt etablerat. Precis som föråldrade synsätt kan ligga kvar i lagar som efterhand moderniseras kan ju ibland lagar förekomma normer i samhället. Vad menar jag med detta egentligen? Exempelvis så skall inte kvinnors graviditet påverka om de får jobb eller får behålla det. Ändå förekommer anmälningar hos DO pga just detta. Människor skall inte bli våldtagna, och ändå händer det, och vad mera är, det är idag svårt i vårt samhälle att ens komma överens om vad som är en våldtäkt. Eller för den delen att påstå att lagen mot fildelning gör att ingen piratkopierar.

Vissa hävdar, vilket jag tycker att Birro antyder när han skriver "Den aggressiva avarten av feminismen ägnar sig ofta åt att skuldbelägga alla män. De ser system och strukturer överallt." att de ojämnlika strukturerna inte finns.Där finns problemet, för det finns system och strukturer. Jag tror bara att han har svårt att se dem. Fluffigt påminde mig om en fantastiskt bra historia som jag måste dela med mig av. Den fick vi berättat för oss när vi läste på LHS, Lärarhögskolan i Stockholm.

En lärarstudent satt med under lektionstillfällen när en lärare undervisade sin klass. Det var en aktiv lektion på så vis att eleverna fick ordet och uttala sig och således inte bara en föreläsning där läraren pratar eller bara en tyst lässtund. Efter lektionen kom studenten fram till läraren och frågade varför killarna fick ordet mycket oftare än tjejerna. Men så är det väl inte, svarade läraren. Jodå, sade lärarstudenten, för jag har hållt räkningen. Studenten visade upp sin anteckningar. Efter det bestämde sig läraren för att ändra på sig och ge killarna och tjejerna lika utrymme och helt enkelt låta de två grupperna få ordet varannan gång. Efter lektionen kom några av killarna fram och undrade varför de nästan aldrig fick ordet. Läraren blev nyfiken och undrade hur det kom sig att det var så, hon hade ju börjat ge ordet till dem varannan gång och visste att det var lika fördelat. Killarna svarade att tjejerna fick ordet hela tiden.

Slutsatsen man kan dra är ju att det är oerhört svårt att märka att något är snett fördelat om man är van eller kanske till och med också en del utav normen, Killarna var vana vid att få ordet så ofta att de därför upplevde att tjejerna fick prata nästan hela tiden bara för att deras egen prattid blev beskuren. Detta trots att den nu var lika fördelad. Är det inte lustigt? På samma sätt tror jag att människor i vårt samhälle som tycker att feminism tar plats helt enkelt är vana vid att det inte tar plats, och även fast det kanske bara är en bråkdel mer som jämställdhetsfrågor syns jämfört med förr så märks det för dem, och det blir konstigt och ovant. 
 
Kanske är det dags att hålla räkningen och se om det verkligen är så illa?
Det kom sig en dag för ett tag sedan nu att min chef kom ner och ville prata med mig. 
     "Du har inte tagit ut någon semester" sade hon till mig.   
     "Semester?" ekade jag.
 
Tydligen är det ju så att man får semesterdagar när man arbetar. Jag som bara arbetat timmar eller haft sommarjobb har aldrig samlat på mig semesterdagar och tänkt att det är väl något som kommer när jag har en sådan där tillsvidareanställning helt hundraprocentigt säkert. Så är det alltså inte. En hel hög med dagar hade jag ovetandes lyckats samla på mig och eftersom bara fem dagar kan följa med till nästa år så har jag fått lite ledigt lite här och var. Som idag. Och torsdag och fredag. Det blir mycket lustiga veckor framöver...
 
Semester! Så konstigt!
Det är ju dock inte en dålig sak. Tvärtom! Nu när det äntligen börjar närma sig december har jag massor av tid att få förbereda lägenheten. Kanske att jag hinner göra Lussebullar redan nu till helgen och första advent. En hyacint har jag redan inhandlat och placerat i tryggt förvar långt bort från där katten rör sig.
 
Sen ska jag även använda min ledighet till att skriva på en bok jag arbetar med. Fluffigt och jag räknade på att om jag lyckas skriva tre sidor i veckan borde jag vara klar på lite drygt 90 veckor. Min plan är att skriva mer och bli klar inom en överskådlig framtid istället.
 
Och sen slutligen har vi givetvis, Hazard, My:LAN och lite artiklar för CAE som jag kan få lägga tid på också. Jag undrar om denna ledighet verkligen kommer bli så ledig?
 
Jag tänker nu citera Hazards hemsida.

"Vi har än så länge inte nått perfektion och vi har faktiskt 

sagt att Hazard inte lägger ner verksamheten förrän ett lan arrangerats i
Älvsjömässan.

Så vi syns i C-hallen!

Med vänliga hälsningar
Styrelsen i Hazard"

Tidigare iår dök just den möjligheten hastigt och lustigt upp. Ungdomsmässan My ville ha ett lan och hade redan involverat lanföreningen Shade från Huddinge. Det behövdes dock lite mer hjälp för att rodda ett så stort evenemang, och där kom Hazard in i bilden. Jag passade på att börja skriva på en artikelserie för Ctrl Alt Elite som heter My:LAN Bakom Kulisserna. I just denna del så skriver jag lite om hur det kom sig att det blev just Shade och senare Hazard som fick ta sig an detta mastodontprojekt, ett lan för drygt 1000 deltagare! Jag gillar denna typ av artiklar. Det roligaste jag skrivit hitills var när jag fick samtala med en massa trevliga magicdomare under Grand Prixen i Göteborg och dyka ner i det som inte alla ser eller tänker på. Att bara rapportera vinnarsiffror eller stapla aktiviteter är inte lika intressant för mig. Jag vill veta det som ingen annan, än så länge, vet. Jag vill hitta de personer som besitter en kunskap de ännu inte delat med sig av. Min förhoppning är således att kunna dyka ner i de olika element som ett lan består av, och kanske få intervjua och undersöka arenateamet, lanarna, spelgruppen, nät och el, sovsalsvakter, ja helt enkelt allting som kan vara av intresse!

Turneringarna och prispengarna är ju nu publika, och jag vet ju att det kommer bli en hel del extra utöver det, även om allting inte är hundraprocentigt klart och därmed dumt att gå ut med. Eftersom jag kommer ha ett finger med i spelet vad gäller lekarna så kommer det givetvis bli en colahävarkinderätarleksaksbyggartävling bland många andra lekar. Har funderat på en stensaxpåse, Pimp my Pony måste ju komma tillbaka och likaså det spexiga My Game som kommer bli en variant av det Henkon anordnade för många Hazardlan sedan... Ni som minns det ni minns, ni som undrar vad det är får fortsätta vara nyfikna!

Så jag hoppas i alla fall att ni vill fortsätta läsa mina framtida artiklar. Jag tror det kommer bli roligt, både för mig och er.

Fick lite inspiration på morgonen så jag satte mig occh ritade lite. Tänkte jag kunde dela med mig eftersom det är roligt, och dessutom har jag nu en chans att säga att jag kommer skriva om en massa intressanta saker här senare. Bland annat om My:LAN, lite om oväntade semesterdagar jag inte visste att jag hade och min syn på munkorgsanvändning på hund. Vi får se hur mycket som hinns med här under dagen. Kanske hinner jag skriva en hel del och sedan tidsställer det under veckan så inte allt kommer på en gång.
 
Bild var det ja! Jag har med tusch och vattenfärger tidigare målat en liten dino i samma stil, men nu fick jag för mig att göra en digitalt bara för att. Det blir så ibland. Jag får lust att rita något och då måste jag göra det. Annars ligger det och nästan kliar fast undermedvetet, den där skaparlusten. Roligt att den kommit tillbaka. Ibland känner jag att en stor arbetsbörda trycker ner den.
 
 
Ja, den tog drygt 10 minuter att göra. Den fick en söt ring runt ögat också, det brukar gulliga hundvalpar ha, så varför inte? Nåväl! Nu skall jag springa iväg mot dagens arbete och äventyr!
 
Tvärtemot vad jag gissar att många tycker är arbete på en helg inte så värst farligt. Vad som tröttar ut mig däremot, är det faktum att jag är ledig en dag, sedan arbetar två dagar på raken och sedan ledig en dag till. Jag hinner helt enkelt inte vila upp mig. 
 
Helg på djursjukhuset alltså! Jag hade en väldig tur. Alla mina patienter var helt fantastiska. Temat måste ha varit glada valpar och rädda men gosiga katter. Även om helgerna innebär färre i personalen och att man kanske inte hinner med att göra allt som man på vardagarna enkelt hinner med (nåja) så är just det minskade springet det som gör helgerna så bra. Det är inte lika mycket liv och rörelse, och jag uppskattar det, precis på samma sätt som vardagens enkelhet tycks så fullkomligt självklart överlägsen när jag kommer gå ner till vårdavdelningen imorgon.
 
 Efter två helgdagar på jobbet, plus hämtning av mormors bil och firande av Fluffigts pappa samt svåra omvälvande beslut som skall fattas (ja, mer om detta senare) så stupade jag i säng igårkväll och somnade med kläderna på. Någonstans runt fem på morgonen när mobiltelefonens larm ringde djupt nerifrån min väska, jag hade glömt stänga av den, vaknade jag till så pass att jag kravlade mig ur kläderna och somnade om.
Detta tror jag blir den sjätte gången då jag beställer en personlig almanacka från just personligalmanacka. Nej jag får inte betalt för att skriva det, men jag tycker verkligen att de är toppen! Jag får designa utsidan och själv välja bland en massa möjligheter hur den skall vara upplagd. Och ändå blir det inte rörigt! Suveränt.
 
Jag hade ett litet uppehåll när jag tänkte att jag klarar mig utan en almanacka. Icke. Jag glömmer saker, särskilt inför lan! Beställde denna för strax under två veckor sedan och igår låg den och väntade i brevlådan. Är ni inte nyfikna på hur den ser ut? Här kommer en genererad bild på hemsidan av hur den kommer te sig. Jag glömde att spara ner bilden när den är betydligt större, så det är därför allting är så pluttigt.
Eftersom det kan vara roligt att få se hur bilden egentligen ser ut så tänkte jag ladda upp bilden jag använt som förlaga. Det är från den logga eller ikon som jag skapade åt mig själv för ett tag sedan. Sen har jag bara lagt till mitt vanliga gamla uttryck och satt lite glow runt ankhen och elden för att den inte skulle försvinna mot den svarta bakgrunden.
 
 
Nu kan jag planera igen! Redan står efterlanetmötet på schemat, My:LAN är uppskrivet och Hazard vecka 9 likaså. Det kommer bli en ruskigt spännande vinter och vår!
När den sista colaburken är pantad, och händerna är alldeles kladdiga av läsk och fötterna liksom klistrar sig mot golvet vid Coops pantstation så till den grad att jag och Drakir fick be om en skurhink.
När alla kinderägg är uppätna och colahävarkinderätarleksaksbyggartävlingens segrare är korad.
När alla bord är tillbaka i hemvisterna och i matsalen.
När alla kablar, kylskåp, små röda klämmor och skyltning till sovsalar är nerpackade i källaren i väntan på nästa tillfälle.
När den sista besökaren gått, staff har ätit sin middag och bereder sig för att packa bilen.
Då är lanet slut. Då, är lanet slut.
 
CaptainCiwiel har hunnit lägga upp en hel del bilder från lanet, de jag har tagit är dock inte med där, jag har inte hunnit redigera dem ännu. Här kommer några av mina bilder, samt en på mig och Todes som Ciwiel har tagit =)
 
Jag och Drakir refererar Dota 2-finalen. Första gången jag får babbla i två timmar om Dota!
 
Från prisceremonin, alla i publiken som säger LANET när jag försöker ta bra bilder.
 
Vem kan leva utan en pumpa under Halloween? Stor sorg när vi slängde den efter lanet. Det var inte jag som gjorde det. Då hade den blivit kvar tills den möglat...
 
Todes som spelar SC2. Om ni tittar riktigt noga så ser ni att bilden är relativt skarp. Överallt, utom, hans vänstra hand! Han rör den helt enkelt för fort för att min kamera skulle hinna med xD
 
Colahävarkinderätarleksaksbyggartävlingen!
 
Folket från Shade, Manic, och vad hädanefter känd som Kinderäggshalsbandskillen! Nej, jag tror inte han åt alla själv. Sant är att halsbandet blev längre och längre ju längre lanet höll upp,
 
Sista bilden får bli på mig och Todes. <3
 
Slutet gott allting gott. Detta lan gav dock mersmak. Inte långt kvar tills januari, och sedan har vi ju vecka 9-lanet, plus att det kanske finns chans för ett jullan. 
Två kioskpass på Hazard är till ända. Trots att de är på tre timmar plus en timma för kassaräkning och städning flyger tiden iväg! Kiosken är något av en samlingspunkt för både lanare och staff. Jag har ännu inte hunnit ta så mkt bilder från lanet och turneringarna har ännu inte startat, men här kommer lite bilder från främst kiosken i alla fall. Mer bilder kommer absolut. Ska försöka installera om WC3 och se om jag inte kan få spela lite i Warlockturneringen senare i natt tillsammans med Todes. Sitter dock på kioskpass ungefär vid samma tid, så vi får se hur jag ska lyckas. I värsta fall får jag ta med mig laptopen till kiosken och sedan bolla runt på chokladbollar, päronmer samtidigt som jag försöker knuffa ut folk i lavan!
 
Jag och Todes. Jag inser att när jag ler så bullar mina kinder upp jättemycket och täcker mina ögon o.O
 
Toasten tog slut nästan rekordfort så ett par av våra underbara staffare plus Fluffigt närmast till vänster satte igång att göra fler.
 
Lite bus hann jag också med. Orbin fick fina prickar på kinderna.
 
Hittade en kompis till Richard!
 
Och bara appropå så skickade Todes WC3 via Skype. Det tog 1 minut att dra hem och ytterligare 2 minuter att installera.