Idag tog Illidan ett stort steg... ut i det gröna gräset!
För första gången någonsin tror jag har Illidan varit utomhus. Han luktade intresserat på det gröna runt omkring honom, på luften, på blommorna.
Något stelt gick han till en början, då han tycker selen är ett riktigt konstigt påfund, men annars så klarade han sig väldigt bra och gick fram till både mig och Fluffigt och ville ha klapp.

Illidan's first walk outside from Elin Klint on Vimeo.

Jag vet att kvalitén inte är den bästa, men bättre än så får man helt enkelt inte med en mobilkamera.

 

Glöm inte att komplettera med upplästa betyg och dylikt! Slutdatumet är den 21 juni, och då tas alltså inga fler dokument emot.

Jag har nu hittat båda mina betygsdokument som tillsammans höjer mitt snitt med 1.0.

Räknat med de här 2.5 meritpoängen som man kan erhålla, har jag då ett snitt på 19.78. Som man säkert förstår om man räknar lite på det hela så är mitt snitt inte så väldigt imponerande. Så går det om man har många svåra kurser och en släng av körtelfeber och annat i slutet av gymnasiet. Nåväl. Jag räknar inte med att komma in på mina betyg, de allra flesta kan tillgodoräkna sig 2.5 poäng. Det är som sagt till högskoleprovet som jag sätter mitt hopp.

Adressen som man skall skicka sina kompletteringar till är enligt studera.nu
Antagningen
833 82 Strömsund

Nu ska jag rädda min almanacka och telefon ifrån min katt.
Och storstäda tänker jag göra ändå!


Precis innan läggdags igår kom jag på att jag måste posta mina betygsdokument från komvux till studera.nu. Till deras fysiska adress alltså, då jag ju faktiskt vill få mitt snitt höjt som jag nu jobbar för! Dilemmat är bara att jag inte hittar det andra dokumentet.

Det äldsta, där bara Fysik A står med, det har jag hittat. Men det nyaste, med Matte C och Fysik B är som bortblåst. Jag ser ingen annan lösning än att jag får ha en storstädning.
Så nu ska jag storstäda.

Önska mig lycka till!


Illidan är oftast social och brukar vilja hålla sig i närheten, så när jag inte sett till honom på ett tag så brukar jag gå en vända och leta efter honom. I och med att han är döv är det ju helt meningslöst att ropa efter honom, utan istället får man finna sig i en lek med världens bästa kurragömmadeltagare.

Uppenbarligen ska han ha gömt sig under badkaret en gång. Jag har sett honom i badkaret några gånger men där fanns han icke. Inte heller i garderoben som ju är ett populärt gömställe för många av våra morrhårsbeklädda vänner. Här någonstans började jag bli lite orolig på riktigt. Jag fick för mig att han på något sätt kunde ha pressat sig ut genom en 4cm bred springa där vi har fönstret öppet på vädring.

Som av en händelse noterade jag att byrålådan var en smula öppen, och vem fann jag där om inte Illidan?

Jajemensan.
Någon patetisk person har stulit min över 30 år gamla cykel som jag fått av min mor. Hon har i sin tur fått den i present av sin mor. Det är i en hiskeligt orange färg, och har vit sadel, vita handtag och hjul. Vad jag kan minnas är hjulen inte svarta, så det är på rent uteslutningsmetod.

Nu har jag polisanmält den stulen, och jag måste säga att jag är riktigt imponerad av deras system! Antingen beror det på att det sker så fruktansvärt många stölder att de omöjligt kan ta emot alla anmälningar, eller också är polisen i Sverige modern. De har nämligen en funktion på deras hemsida där man kan anmäla något stulet.

Så jag valde "cykel" i listan. Valde "orange" som färg, kunde fylla i modell, när den troligen blev stulen, var den var när den blev stulen. Med andra ord var det mycket enkelt.

Nu vet jag att jag troligen inte kommer få se min cykel igen. Jag antar att den upphöjda namnmarkeringen den har är bortslipad, och att cykeln själv är såld till någon annan. För om det bara var så att någon ville ha en cykel att cykla omkring på, ja då borde de väl tagit en olåst?

Ojoj, det blev många snygga långa ord i rubriken idag.
Illidan har som sagt ordinerats antibiotikan Antirobe vet. 25mg Clindamycin. Det finns säkert någon därute som tycker det är spännande att veta vilken sort det är. Nu när jag tänker på det, det kanske bara finns en sort?

Hur som helst. Jag är fruktansvärt dålig på att öppna upp Illidans mun, och aldrig förut har jag haft problem att ge katter tabletter. Tekniken i teorin är enkel. Placera ett finger på vardera sida om kattens käkled, och tryck försiktigt till. Jag brukar sätta in ett finger där lanerna finns på en häst ungefär. Katten öppnar munnen, man lägger in tabletten så långt bak det går, stänger igen kattens mun och väntar på att den ska svälja. Alternativt stryker den lite under halsen för att utlösa sväljreflex.
Hittade den här roliga artikeln om att ge tablett till katt om någon känner för det. Hysteriskt roligt.

Poängen är ialla fall, att ingenting fungerade. Min sambo och jag hjälptes åt, men min katt vred sig, spottade ut tabletten, ja allt han kunde och lite till för att det inte skulle fungera. Svårast är att få honom att öppna munnen ordentligt. Han har ont, och jag misstänker att han förväntar sig mer smärta i munnen varje gång vi öppnar den.

Nåväl, Alternativt tillvägagångsätt vid kapselgivning till katt
Ge upp dina försök och håll bara uppgivet fram tabletten i din ena hand och be katten om att bara äta upp eländet. Katten går fram, tar upp tabletten med munnen och kämpar för att svälja den. Tappar den på golvet men fortsätter att slicka i sig den tills den är helt svald.

Morgonen därpå, alltså för en halvtimma sedan ungefär, höll jag fram tabletten i handen och min katt slickade i sig den, om inte glatt så i alla fall med förstående min.

Jag vet inte om han förstod att tabletten verkligen var något vi ville få i honom, eller om han tycker att den smakar gott, men det sista betvivlar jag, det är ju bara ett vanligt kapselhölje. Summan av kardemumman är i alla fall att man kan testa den minst stressande metoden först, erbjud katten tabletten som en godis!

Ibland är vi smartare än ni tvåbeningar tror, eller hur matte?
Idag var det dags för Illidans återbesök och varken han eller jag var på något toppenhumör.
Själv är jag inne på dag tre av en riktigt dryg och tröttsam förkylning. Djursjukskötare konstaterade att han visserligen läkte i munnen men inte så snabbt som de önskade så de skrev ut antibiotika åt honom. Sedan fick jag en tub med något som Illidan kommer tycka är äckelpäckel mot hans känsliga mage, då han varit lite ostabil och antibiotikan troligen inte kommer göra det hela bättre.
Munhålegelen skulle jag också fortsätta med samt borsta hans tänder.

Kort sagt, varje dag skall följande göras.
1 x borsta tänderna
1 x munhålegel som är bakteriedödande på tänderna och där de är utdragna
2 x kräm man sprutar in i munnen mot känslig mage
2 x antibiotika som är i kapselform och skall sväljas.

Samtlig aktivitet kräver att katten öppnar munnen ordentligt.
Ja var jag inte bra på att öppna käftarna på honom så lär jag väl blir det.

En riktigt härlig dag i stallet var det, och vi pratade lite ikring hur vi ska göra för att hålla Skutan levande nu under sommaren då det inte blir några ridläger. Övernattning i tält, fotoskola och käpphästKM var några av förslagen, och åtminstone jag blev lite sugen på käpphästtävlingar och tältande!

Några av våra taktiker för att få fler nya medlemmar till gården inför hösten är givetvis reklam, men hur gör man när ens budget är nära noll? Man tar hjälp av ideella krafter såklart! Jag har donat en affish som vi kan sätta upp på förskolor där vi gör reklam för vår populära Hästisverksamhet, där barn som skall fylla fem år och uppåt får börja. Halva lektionen rider de, och andra halvan har de teori. På så sätt lär de sig inte bara att sitta till häst utan att faktiskt umgås och hantera djuren! Ett mycket bra initiativ till skaparna av hästisgrupperna en gång i tiden.

Skutan behöver även en ny kyl, så på onsdag ska vi lägga lappar i lådor i ett villaområde med hopp om att någon där ska renovera och vill slänga ut sitt gamla kylskåp.

 

Jag älskar bilden med den lipande hästen. varget fotade även denna sötnos.

 

Egentligen var det tänkt att jag skulle åka till Skutan och rida Cactus, men han visade sig vara lite svullen i ett ben, så han ska få vila.
Istället tar jag mig en liten sovmorgon och åker dit om någon timma. Jag tänkte hinna med lite stallsysslor innan det är dags för USs-möte på eftermiddagen som jag tänkte närvara vid. Vi har funderingar på vilka slags aktiviteter som vi skulle kunna hålla över sommaren, då det inte blir några ridläger.
När jag har riktigt mycket som måste eller bör göras sätter jag mig ned och skriver en Att Göra Lista.

På morgonen fick min mor komma förbi och hjälpa mig med Illidans mun. Tricket för att få en katt att öppna munnen är visst att trycka vid sidan om dess huvud, där käkarna så att säga slutar. Precis där han har ont med andra ord. Med lite envishet och samarbete mellan min mor och mig lyckades vi ialla fall dutta på lite av den bakteriedödande krämen, och en stund senare fick min mor i honom all smärstillande med honungssmak som han skulle ha.
Två punkter på min lista avklarade.

Nyss hemkommen är jag ifrån komvux där jag hämtade ut mina betyg, ett MVG i Matte C och ett VG i Fysik B. Eftersom det är riktigt varmt ute idag tog jag på mig ett par sandaler, och eftersom mitt sandalutbud är begränsat och likaså min förmåga att gå med höga klackar valde jag ett par som en gång tillhört min mormor. Skor som användes av henne för 50 år sedan alltså, minst. På vägen hem, precis i mitten av övergångsstället lossnar helt enkelt underdelen av min sko av! Det var bara att verka oberörd och dra av sig skorna, ta dem lite snygg i hand och gå barfota hem!
En punkt till på min lista avklarad.

Nu är det lite tråkiga saker kvar, som att diska och dammsuga, plocka undan och packa undan.
Leta efter information åt mig och Gill som ska arbeta med att marknadsföra Skutans Gård över Haninge. Det är roligt, men det är å andra sidan riktigt knepigt ibland!

Jag hoppas att många utav er är ute i solen och bara njuter. Kanske äter en glass. För visst är det ett riktigt härligt sommarväder vi har?
Operation och operation, det är alltid lite svårt att uttrycka sig med det ordvalet då ordet operation betyder så olika saker för olika människor. Jag tänker börja med det viktigaste, vad alla kattägare borde tänka på.

1) Tandproblem ingår inte i alla försäkringar fastän det är ett vanligt problem hos husdjur. Se därför till att teckna en tilläggsförsäkring eller välj en försäkring där verkligen allt ingår.

2) Om man väljer att ta hand om en äldre katt, kontrollera inte bara allmäntillståndet utan se även efter hur munnen ser ut. Saknas det tänder? Luktar katten illa ur munnen? Ser tandköttet friskt ljusrosa ut eller är det rött? Har tänderna en beläggning?

Illidan var i alla fall hos veterinären idag. Han fick dra ut fem tänder samt att det upptäcktes att han har en liten gång upp ifrån gommen till troligen näshålan. Detta stör honom inte, men det var lite underligt. Ingenting av den vård som skett på honom kommer täckas av min försäkring hos Agria, vilket är riktigt jobbigt för mig. Jag har verkligen inte gott om pengar och dagens räkning hamnade på 3050 kronor. Om en vecka ska vi på återbesök och därefter en röntgenkoll en månad därpå. Totalt pratar vi om en summa på mellan 7000-8000 kronor. Någon som vill vara med och dela?

När Illidan kom hem var han riktigt virrig och såg uppenbarligen tomtar. Han hoppade upp på diskbänken och skulle promt åla sig in mellan diskställets två våningar. Hans vita päls luktar järn av blodet som runnit ut i pälsen, och ögonens pupiller är stora som tefat. Fullproppad med morfin med andra ord. Djursjukskötaren var jättego, lät mig slippa betala för en extra sövning, eller om det möjligtvis var bedövning, för hon förstod hur svårt jag har med att få det att gå ihop ekonomiskt. Hon berättade att Illidan varit supergo hela dagen, men när hon skulle tvätta bort det sistaste innan hon skulle lämna över honom till mig hade han blivit rejält sur och morrat så snart hon nuddat hans bur.

Väl hemma igen var det första Illidan gjorde att springa på lådan. Sedan dess har han varit på konstant matjakt. Tur att det inte är något fel på hans aptit!

Illidan måste ha anat oråd sedan åtta igår kväll då jag tog bort all hans mat.
Han hade svårt att sova hos oss som han brukat göra nu i flera dagar utan rände istället runt i sovrummet och lekte och bet på saker. Till slut fick jag helt enkelt lyfta ut honom ur sovrummet och dra igen dörren. Sedan somnade jag och minns ingenting förrän Fluffigt väckte mig alldeles för tidigt i morse.

Illidan själv har svansat runt oss oavbrutet i sin jakt på mat.
Det känns lite läskigt att lämna in honom på morgonen, sedan åka och jobba och så komma tillbaka på kvällen och hämta honom. Jag vill gärna vara med och se vad som händer och hur han mår. Han litar på mig.
Nåväl, när jag hämtar honom ikväll hoppas jag på en katt med friskare andedräkt och mindre munont.

På mötet igår har vi röstat och kommit fram till att vi skall fortsätta Skutans verksamhet. Ridgrupperna skall fortsätta som vanligt till hösten och för att då klara av verksamheten med bra hästmaterial skall vi hyra in hästar. Så småningom är då tanken att Skutan lite i taget köper in egna hästar till verksamheten, men i nuläget är detta inte möjligt.

Jag ser stor potential ridmässigt för alla elever. Nu kommer hästarna vara mycket fräschare, och de kommer inte behöva ridas lika försiktigt som föregående termin på grund av hästar som långsamt skulle sättas igång. Det kommer finnas fler hästar tillgängliga för aktiviteter och tävlingar, fler hästar som kan gå på friridning.

På mötet vi var på igår lovades det oss en konsult som skulle kunna börja imorgon redan, om han som var tillfrågad tackade ja, och denna ska ha full insyn i verksamheten. Full insyn går ju att ha ändå, men jag tänker mig att han även skall få se hur situationen ser ut på gården. Hur går arbetet verkligen till? Vilka lokaler vistas vi i? Vilken verksamhet borde vi ha, eller skulle kunna ha haft om vi haft lite andra förutsättningar?
Det kan bli spännande.

På mötet lovades vi även att vi skulle kunna fortsätta verksamheten till jul. Och om konsulten och gården kom överens om vad som behövdes för gården, så skulle kommunen ge oss mer pengar.

Det låter väl bra? Låter inte det fint?
Jag känner mig inte lugn.
För jag inser att det kommer krävas enormt mycket arbete, och det krävs att varenda löfte vi fått kommer att uppfyllas. Vi hade behövt en konsult sedan i vintras.