Jag tycker om att samla på söta djur. I spel alltså, i verkligheten vill jag inte ha fler än att jag kan ta hand om dem, och just nu innefattar ju det enbart Illidan som bor hos min mormor.
Nytillskott på den virtuella fronten är däremot en sköldpaddsfärgad katt och en drake. Just det. En drake. Hur coolt vore det inte att ha en livs levande drake som husdjur? Aldrig ska jag bli för gammal för att tycka att drakar är tufft...

Kattkatt som min kompis Lollo skulle uttryckt det.


Är detta då en drakdrak?

Nyss hemkommen är jag ifrån Stockholm stad där jag införskaffat boken The Vampire Lestat, en del i Vampyrkrönikorna av Anne Rice. Dels för mitt höga nöjes skulle, och sedan för att träna engelskan inför högskoleprovets engelskadel. Det var den lätta delen på dagen. Nu, däremot stundar ett möte med Ica Maxi.

Som jag tidigare skrivit i bloggen så är jag aktiv på en häst-, djur- och umgåsgård på min fritid. Skutans Gård heter stallet, där jag är styrelsemedlem. Under lång tid har vår skuta hotat att sjunka, just detta har blivit ett populärt uttryck, och det visar verkligen hur det står till med gården. Vi har i så många år varit beroende av det höga bidraget ifrån kommunen för att gå runt, det ska tilläggas att vi är en ideel förening med betald personal som verkligen försöker hålla ridpriserna nere och kunna erbjuda aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna i alla åldrar, och när det så sänktes satt vi rejält i knipa. Detta var innan min tid som styrelsemedlem, men nu är det en realitet som bland annat jag måste ta tag i.

Vi behöver mer pengar. Vi är alla ense om att det kan se illa ut när en förening inte får bättre ekonomi trots lång tid, men nu har vi som kommit in i styrelsen tagit tag i saken och försökt göra ändringar för att förbättra ekonomin och hälsan för djuren. Ridpriserna har höjts, något som behövt göras för länge sedan, och vi är ändå långt under ridpriserna i andra stall. Vi har idéer och planer för ökad handikappverksamhet, något som Skutan tidigare varit mycket bra på.

Så planen idag är ialla fall att träffa Ica Maxi och höra om de kan hjälpa oss med sponsring. Vi kommer även träffa kommunen och förklara precis hur dåligt läge det är. För nu måste vi ha hjälp, rejält med hjälp så vi kan bygga en stabil grund. För verksamheten på Skutan är unik, och den är väldigt bra för barn och ungdomar Haninge som inte har familjer med massor med pengar, och som vill ha en rolig plats med kompisar att umgås på.

Det sista för ikväll blir dagens ord. Själv hade jag 3/6 rätt. Det märks att det är den här typen av ord man bör träna på.

1.gastronomi
A matlagningskonst
B läran om läkemedel
C läran om grottor
D läran om huden
E släktforskning

2.diskurs
A försvar av uppsats
B boendeförteckning
C samtalssammanhang
D samling ämnesbegrepp
E tillägg i bestämmelse

3.semantik
A läran om sötvattensliv
B läran om ords betydelse
C läran om övernaturlighet
D läran om djurbeteende
E läran om jordbävningar

4.grip
A person med getkropp
B sagolejon med örnhuvud
C förförisk skogskvinna
D land- och vattendjur
E lockande sjökvinna

5.nöjaktig
A jämnformig
B roande
C ogenomtänkt
D tillfällig
E acceptabel

6.typografi
A skrivstilskonst
B grafisk komposition
C lässtoff
D blindskrift
E utformning av bokstäver

Facit är som följer: 1.a 2.c 3.b 4.b 5.e 6.e

Jag har precis sett klart på dagens avsnitt av Uppdrag Gransking - Den andra våldtäkten, som är den åttonde delen i serien och går att titta på, diskutera och läsa om här: http://svt.se/granskning
Jag brukar inte skriva diskuterande eller debatterande artiklar i min blogg, men jag tänker göra ett undantag nu, och jag hoppas att ni som läser detta själva reflekterar över det jag skriver, tar det med er, och debatterar det vidare.

Den andra våldtäkten tar upp ett fall med en pojke som har våldtagit en flicka på en skoltoalett i ett litet samhälle. Hon gör som man bör göra, och anmäler våldtäkten. elever, föräldrar, ja mer eller mindre hela det lilla samhället misstror henne och hyllar istället pojken som en oskyldigt anklagad person. Han nekar först till anklagelserna, gör sedan ett erkännande som stämmer överens med flickans berättelse och senare menar han att hon var med på det hela. Pojken blir fälld och får besöksförbudsamt byta skola. Under skolavslutningen samma år reser flickan bort för att föräldrarna misstänker att det kan bli en rörig tillställning då så många fortfarande är negativt inställda till henne. På avslutningen, trots att kyrkan inte visste att flickan skulle vara bortrest, tillåts pojken vara med på avslutningen och delar ut vita rosor till klasskamrater och lärare som han alla kramar om. Detta filmas och läggs upp på en facebookgrupp av pojkens mor. Samma kväll, på avslutningsfesten våldtar pojken en annan flicka. Även hon gör en anmälan och pojken fälls. Fortfarande tror det lilla samhället som helhet att pojken är oskyldig och elaka och hotfulla kommentarer haglar tätt på internet.

Vi har en fällande dom som styrkts av vittnesmål, flickans berättelse, pojkens erkännande som överensstämde med flickans. Vi har en andra fällande dom som stärkts av den andra flickans vittnesmål, andra vittnesmål samt DNA-bevisning. Trots detta väljer människor att starta aktionsgrupper som skall frige pojken, och skolan har inte vidtagit åtgärder för att visa vad som är rätt och vad som är fel. De menar att de inte kan välja sida, att de måste vara opartiska.

Det viktiga
Skolan har rätt i att de inte kan ta ställning för en viss elev, däremot måste de ta ställning emot våldtäkt. Jag frågar mig även hur vuxna människor inte tycks kunna tänka sig tanken att deras egna barn eller någon de känner faktiskt kan vara kapabla att begå ett brott, vilket för mig till nästa viktiga punkt. Vi måste alla förhålla oss kritiskt till information vi får, oavsett om det är via rykten, faktaböcker, internet eller via prästen i kyrkan. Vuxna människor har i det här fallet valt att helt blint blunda för möjligheten att en person kan ha begått ett brott, och vad värre är, de är inte ovilliga att smutskasta en annan person för att skydda en, för vissa av dem, person de inte ens känner speciellt bra. Vuxna människor lyckas här sätta ribban för vad som tycks vara okej beteende. Rykten blir sanning. Rykten som Uppdrag Granskning inte har lyckats ta reda på exakt vem ursprungskällan är. De har alltid hörts ifrån någon bekants bekant, eller någon som sa... Och fler rycks med. Och tror sig veta sanningen.

Det är svårt att bli fälld för våldtäkt i Sverige, även om jag inte kan garantera att alla fällande domar är viktiga. Dock försöker vårt rättsorgan se till att en dom inte faller förrän den anklagade är skyldig bortom alla rimliga tvivel. Så varför tror människor så mycket lättare på rykten utan ursprung? Är det för att det är så mycket lättare att sätta sig in i lösa rykten än att läsa sida upp och sida ner med bevisningsmaterial? Är det för att man inte vill se den fina snälla killen eller tjejen som en brottsling?

Det jag vill försöka få ut som det viktigaste till alla människor i vårt samhälle är att alltid tänka kritiskt när vi matas med ny information. Och att vuxna måste vara stabila föredömen och säga ifrån när barn, ungdomar och andra vuxna mobbar. Speciellt nu på internet, där föräldrar ofta inte har lika stor koll som sina barn på vad som händer. Slutligen, så är våldtäkt aldrig okej. Man kan välja att inte ta ställning för en person, men min personliga åsikt är att man måste välja att ta ställning och säga att handlingen våldtäkt aldrig är okej.När jag kom hem idag efter arbete och gym så log min pojkvän glatt och sade att han hade en överraskning åt mig. Så jag tittade mig omkring och försökte utröna var han hade gömt choklad någonstans, för det är nämligen alltid min första tanke. Så tittade jag ner på min stol och där fann jag en Härliga Hund, men det var tydligen inte rätt överraskning, för han bad mig att fortsätta leta.

Så jag tittade mig omkring, och petade lite på klädhögen som låg på min stol och försökte hitta något ovanligt i lägenheten. Och till slut, mitt framför ögonen på mig, så fann jag en sprillans ny mp3-spelare! Som jag har längtat efter en mp3-spelare med fungerande hörlurar och som framförallt laddas med usb-kontakt istället för med batterier. Den är svart, den är stabil och den kommer bli min nya kompis när jag ska plugga, gymma och åka kollektivt.

Tack söt!
Från och med idag kommer jag bara att ta upp ord som har svårighetsgrad 6-10 från ordprov.se. Jag kommer även att den närmsta tiden börja gå igenom knep och taktiker för att ta sig igenom högskoleprovet så bra som möjligt. Vi börjar med sex nya lite svårare ord, själv fick jag 3/6 rätt.

1.glossarium
A hyllningsdikt
B skadeinsekter
C ordförteckning
D människoförakt
E endast en gud

2.toastmaster
A biträde vid bröllop
B ansvarig servitör
C presentatör vid middag
D vakt vid invigning
E verkställande chefskock

3.undfägna
A återfödas
B skicka brev
C uppskatta
D byta fjädrar
E bjuda på mat

4.järnnatt
A mörk sommarnatt
B blåsig vinternatt
C varm vinternatt
D regnig höstnatt
E kall sommarnatt

5.ouvertyr
A känslosamt skådespel
B musikalisk inledning
C lång ström av ord
D starkt berömmande ord
E kort kritiserande text

6.kräkla
A biskopsstav
B metalldräkt
C stort ljus
D röd smyckesten
E bröstpansar

Facit finner Ni som vanligt här: 1.c 2.c 3.e 4.e 5.b 6.a
Jag börjar dagen med Dagens Ord. Dessa är dock på tok för lätta, jag hade alla rätt denna gång också, och då meningen är att man ska lära sig nya kluriga ord så tror jag allt att jag får börja leta fram svårare ord.

1. Decimera
a) växla
b) förmedla
c) meddela
d) förminska
e) sköta om

2. Gastronomi
a) matlagningskonst
b) befolningslära
c) läran om tänderna
d) läran om språkljud
e) läran om sjukdomar

3. Stå sig slätt
a) klara sig dåligt
b) vara hänsynslös
c) vara jordnära
d) hanka sig fram
e) klara sig lätt

4. Referat
a) berättande folkvisa
b) sammanfattning av bok
c) tillägg i bestämmelse
d) begäran till myndighet
e) besök hos kunglighet

5. Mylla
a) nyvuxen säd
b) färgmedel för trä
c) bottenbildning
d) näringsrik jord
e) småveckigt tyg

6. Nitlott
a) ogiltigt papper
b) något oturligt
c) något lyckosamt
d) bördig odlingsplätt
e) påsydd lapp

Facit finner du här: 1.d 2.a 3.a 4.b 5.d 6.b

Haha, jag har varit minst sagt frånvarande idag, dock har jag hunnit gymma vill jag tillägga, men anledningen är ialla fall att jag har försökt dra den sista leveln på min nya mainchar Tusensköna. Hon är nu en stolt lvl 80 Tauren warrior, varsågod att beskåda det efterlängtade ögonblicket.

Ding!

Först av allt vill jag bara fråga: vem beställde all denna snö? Nu har det nämligen börjat snöa igen, och banne mig om den inte ligger kvar också!

På vägen ner till centrum idag då jag och Fluffigt skulle handla började vi diskutera kläder. Ja, kläddiskussioner på vårt sätt alltså, och nu tänkte jag delge Er detta samtal. Vi började med att prata om vilka slags kläder vi ska ha till vårt framtida bröllop, för jag har nämligen bestämt mig för att ha en klänning som ser ut att vara korsad mellan warcraftuniversumet och en vampyrjägarfilm á la Van Helsing, och därmed var disksussionen igång. Fluffigt tycker nämligen, liksom jag, om en viss slags stövlar som är vanligt förekommande i just den filmgenren. Tittar du på Van Helsing, Underworld, Blade, ja vad som helst i samma stil, så kommer du att få syn på dem. Vampyrjägarstövlarna.

Och detta för mig in på min valda rubrik för detta inlägg. Jag vill härmed lägga till vampyrjägarterm som ett vedertaget begrepp för en viss slags stövlar. Låt mig nu precisera mig.

Vampyrjägarstövar: Fotbeklädnad som skall sträcka sig till strax under knäet och har alldeles för många spännen eller andra knäppningsanordningar för att vara nödvändigt eller ens tidseffektivt.

Herr Van Helsing här ovanför har helt klart vampyrjägarstövlar. Bilden hittade jag på IMDB.

Idagvar jag, Lollo och varget på förhandsvisning av filmen Klara. För er som inte vet detta är Klara en samling hästböcker som nu blivit film, och eftersom detta var en helt okej film, för att vara svensk ska tilläggas, tänkte jag passa på att reccensera den.

 

Klara handlar om en hästtokig tjej vars föräldrar precis separerat. Hon finner sig snart tillsammans med sin mor utflyttad till landet och varken i stall eller skola har hon äkta vänner. Istället möter hon en dag i skogen en skimmel med glimten i ögat samt en utstött pojke som visar sig ha de hästkunskaper hon behöver för att passa in samt vinna i den prestigefyllda galopptävlingen som skall vara om en månad...

 

Filmen är färgglad och mysig med fina ponnys och härlig lantmiljö. Barnskådespelarna är som de brukar vara, inte expetionellt bra, men inte dåliga heller. De tre sakerna som jag dock störde mig på vilket det första är riktigt allvarligt är att huvudpersonerna rider utan hjälm, något som jag absolut inte kan acceptera! Även i filmens värld skall man föregå med gott exempel, speciellt då det är massor av unga hästtokiga tjejer därute som kommer se den här filmen. De två andra sakerna som jag tyckte var felaktiga, men som egentligen inte är intressanta såvida man inte är hästkunnig, är det faktum att ingen av hästarna i loppet galopperar i annat än tretakt, och alla som sett ponnygalopp någon gång vet att det går undan! Det sista är att hästen som spelar Star konstant går med nosen någonstans uppe bland molnen, och jag och Lollo viskade konstant "Men korta tyglarna då!".

 

Förutom det där med att jag är för hjälmtvång så är den helt klart värd att se om man är hästtokig och under 15 år. Bilden härunder hittade jag på www.klarafilmen.se som är filmens officiella hemsida. Där finns tävlingar också där man kan skicka in bilder på sin favorithäst, så alla Ni hästtjejer som läser min blogg kan ju passa på.

 

 

 

Fredagar är min lediga dag för Dagens Ord, men nu är det dags igen. Själv hade jag alla rätt, hur väl klarar Ni av de följande orden?

1. Konvoj
a) liten rälsvagn
b) mindre krigsfartyg
c) persondragen kärra
d) en samisk pulka
e) skyddad transport

2. Distinkt
a) tydlig
b) liknande
c) beroende
d) passande
e) flyktig

3. På pin kiv
a) utan anledning
b) för att retas
c) med brådska
d) för att vinna
e) med smärta

4. Rämna
a) använda matströ
b) rensa ogräs
c) läggas i vatten
d) tyngas sönder
e) ta stor plats

5. Sekundera
a) längta
b) intyga
c) retas
d) hjälpa
e) fjäska

6. Ålägga
a) gå långsamt
b) få sitt straff
c) befalla att göra
d) låta bli något
e) bevara i minnet

Facit: 1.e 2.a 3.b 4.d 5.d 6.c
Jag känner mig riktigt duktig. Förutom den alltmer tilltagande träningsvärken i magen som talar för att jag har skött mig bra den här veckan, så har jag skickat ut ytterligare två sommarjobbsansökningar, denna gång till två olika caféer i Stockholm.

Jag har lite kassavana.
Jag har hanterat espressomaskinen även om det inte gick suveränt.
Jag var riktigt bra på att göra snygga mackor när jag jobbade på ett café en gång.
Jag skrev att jag var Galen i glass i min jobbansökan till en glassbar.

Vad kan möjligtvis gå fel?
Det gäller att vara positiv, men jag tror nog att jag ska söka lite fler jobb ialla fall.

Det som göms i snö kommer fram i tö!

Gammalt ordspråk som min mor använde när jag var liten som påminnelse om varför man inte skulle spotta ut tuggummin i snön, för då skulle de komma fram på våren när snön var borta och fåglarna kunde få för sig att äta dem och kladda ihop näbben. Nu kanske det inte var det hon menade, jag vet faktiskt inte om fåglar ens försöker äta tuggummin och i sådana fall om det skulle kleta sig fast runt näbben på dem, men andemeningen, att det vi gömmer undan i snöhögarna faktiskt blir synliga igen till våren, det stämmer.

Det jag tänker på nu, mera specifikt, är alla de högar som hundägare inte bemödat sig ta upp under vinterhalvåret blottas nu på något magiskt vis och bidrar till den härliga lukt som hör våren till.

Ytterligare ett vårtecken alltså. Det går framåt!
Blubb blubb alla mina små fiskar!
Fluffigt frågade häromdagen om jag var en lax eller en abborre, och då kan man ju verkligen undra vad han menade! Var det fisk, vatten, simförmåga eller fenantalsrelaterat tror du? Fel. Det har med mitt gymtränande att göra.


Väldigt många kör nämligen sina repetitioner snabbare än strax över ljudhastigheten, och håller ej heller emot vikterna på vägen ner i rörelsen, vilket också kan liknas vid de explosiva laxarna som hoppar i vattenfall för att att leka. Explosiva muskler med andra ord, men ingen vidare uthållighet.
Vi abborrar däremot, jag säger vi, för jag är helt klart en abborre i det här fallet, gör rörelserna långsamt och kontrollerat. Ungefär Två sekunder tar vi på oss att dra till vikten, och därefter släppa efter med motstånd vilket tar ungefär fyra sekunder. Långsamma och uthålliga muskler med andra ord.

Så, är du en lax eller en abborre?
Som utlovad, fler av Dagens Ord! Jag fick 4/6 rätt på dessa, mest tack vare att Fluffigt frågade mig om just ordet obstruera igår. Som tips kan jag säga att det hjälper att tänka sig liknande ord på engelska, t.ex. obstacle. Mer hjälp än så får Ni inte.

1. Obstruera
a) förkroppsliga
b) sätta hinder för
c) föreslå till val
d) nå sin höjdpunkt
e) misslyckas totalt

2. Refug
a) utskjutande husdel
b) upphöjd del av mur
c) platå för fotgängare
d) liten vattensamling
e) underjordiskt kyrkorum

3. Målerisk
a) kreativ
b) färgrik
c) skildrande
d) uttrycksfull
e) bildlig

4. Blast
a) smaktillsats
b) dött djur
c) ostmassa
d) bladdelar
e) fisksoppa

5. Förvalta
a) tvångsköpa
b) frigöra
c) ta hand om
d) anpassa
e) förminska

6. Febril
a) sjuklig
b) intensiv
c) på försök
d) hopplös
e) avklarad

Facit:
1.b 2.c 3.b 4.d 5.c 6.b

Hushållsnära tjänster diskuteras det flitigt. Här hemma blev de mer nära än vad som skulle kunna vara önskvärt. Sent igårkväll påminde nämligen Fluffigt mig om att det ska komma förbi några människor och titta på skadan i väggen som vi fått sedan nån montör av något jag inte förstår mig på varit här och skulle komma åt något som jag inte visste fanns som ialla fall var bakom en lucka bakom tapeten i vår vardagsrumsvägg. Om Ni har lyckats läsa hela den meningen och behövt ta ett djupt andetag, ja åtminstone om Ni läser högt, och dessutom är förvirrade, då förstår Ni hur det känns för oss. Vi har försökt jaga reda på någon som ska reparera skadan i flera månader nu, och alltid har vi fått till svar att kontaktpersonen i föreningen skall skicka hit någon att titta på. Men Någon dök aldrig upp.

Dessutom har vi haft en läcka i elementet sedan folket var här och skulle lufta alla elementen, och tydligen var inte vi de enda som haft problem med detta. Så även en lätt fuktskada i köket med resultat att golvet känns lite vågigt finns att reparera.

Halva poängen med det här inlägget är ialla fall att jag ska få en chans att klaga på att jag inte vet exakt när de här personerna ska dyka upp, och eftersom jag avskyr att visa upp hemmet när det är stökigt, som det ju ofta är, så betydde det att jag tidigt tidigt imorse fick masa mig upp ur soffan och börja plocka undan saker samt diska. Nåväl, det är skönt att ha lite extra tid på morgonen som jag annars sovit bort. Fast hur trött jag kommer vara ikväll ska vi inte spekulera i.
Jag har varit lite lat på senaste, jag ber om ursäkt, men här kommer Dagens Ord. Min förhoppning är att orka publicera minst sex stycken nya fräscha ord varje dag fram till Högskoleprovsdagen, som det ju bara är 29 dagar kvar till.

Vissa ord är lätta, andra svåra, dessa fick jag 4/6 rätt på. Jag tror jag ska börja med att bara lägga upp ord här som jag tycker är svåra. På så sätt lär jag mig mer, och Ni som läser min blogg också!

1. Nyckfull
a) oberäknelig
b) oregelbunden
c) övernaturlig
d) acceptabel
e) kortfattad

2. Konservera
a) bevara
b) lösa upp
c) förvisa
d) upphäva
e) börja

3. Beskaffenhet
a) hjälp
b) elände
c) natur
d) bifall
e) talang

4. Grafologi
a) läran om handstilen
b) läran om åldrandet
c) religionslära
d) läran om organismer
b) läran om övernaturlighet

5. Pacifism
a) fredsfilosofi
b) helhetsfilosofi
c) uppgivenhet
d) verklighetsflykt
e) känslokyla

6. Orden
a) formell grupp
b) företagsledning
c) sammanslutning
d) uppretad folksamling
e) hemlig förening

Facit finner du här: 1.a 2.a 3.c 4.a 5.a 6.e
Jag ber att få gratulera mig själv på min egen nyfunna namnsdag. Den 17:e mars kommer hädanefter vara min namnsdag då det är just idag som jag har fått godkänt av skatteverket att ha Ardente som tilltalsnamn.

Personbeviset dök upp idag med posten, och jag nu ser jag fram emot att få förnya mitt leg bland en massa andra saker. För det krävs dock att jag tar en ny bild till mitt leg, och eftersom den förra bilden blev helt okej antar jag att den nya riskerar att bli som alla andras blir mest, en avbild av någon som skulle kunna vara en seriemördare. Allra minst!

Grattis till mig på min namnsdag!
En fågel viskade i mitt öra, att studera.nu har öppnat sin antagningsfunktion.

Jag har nästan trott att det har varit något fel, för inte kan man väl bara få en månad på sig, men tydligen är det så. Sista anmälningsdag för min utbildning Djursjukskötare 180p är den 15 april 2010. Själv är jag anmäld nu, och ska komma ihåg att skicka in mina kompletterande uppgifter då jag höjt betyg i Fysik A, samt kommer att hinna höja betyget i Matematik C samt Fysik B också.

Nu börjar den riktigt spännande tiden. Ska mitt högskoleprovsresultat räcka, och kommer jag kunna höja det resultat jag har nu? Jag hoppas verkligen innerligt att jag kommer in den här gången! Hoppas hoppas hoppas!
Det börjar bli dags att tänka på att söka sommarjobb.
Eller, det har det varit länge, men nu börjar det verkligen krisa! Det är blott några få månader kvar tills sommaren är här, och jag måste verkligen få ett arbete så att jag kan lägga undan pengar tills dess att jag kommer in på min utbildning och kan flytta till Skara.
Idag har jag sökt inte mindre än åtta olika tjänster på Gröna Lund, detta tack vare deras nya ansökningssystem där man helt enkelt väljer vilka tjänster man vill söka och i vilken ordning. Jag hoppas att jag får ett arbete där, för nu har jag sökt de tjänster som jag tror att jag skulle ha riktigt roligt med.
Det fanns en, min favorit än så länge, ballongförsäljare! Jag har sett dem tidigare, de går omkring med en enorm klase ballonger fastsatta runt midjan. Det ser riktigt roligt ut, och jag som är så fånigt förtjust i färgglada ponnys och dinosaurier skulle vara i himmelriket.

Vi håller tummarna!
Kärleksmums kan även kallas snoddas. Detta recept är taget ifrån Sju sorters kakor 2004 ICA bokförlag.

Ugnstemp: 175 grader Celsius
Tid i ugn: 15 minuter

Kärleksmums 30-35 bitar

*150 g margarin
*2 ägg
*3 dl socker
*2 tsk vaniljsocker
*1 msk siktad kakao
*4½ dl vetemjöl
*2 tsk bakpulver
*1½ dl mjölk

Glasyren
*75 g smör
*1-2 msk kallt kaffe
*1 msk siktad kakao
*2 tsk vaniljsocker
*3½ dl florsocker

Garnering
*kokosflingor

Övrigt
*en nypa margarin
*ströbröd

Bra extra köksredskap att ha
*sil
*ugnsplåt ca 30x40cm
*slickepott

Börja med att plocka fram alla ingredienserna. På bilden har jag inte med en sil, men det kommer att behövas då kakaon ska siktas. Med det menas att man pressar kakon genom silens finmaskiga nät så att kakon verkligen blir till ett tunt pulver. Har du inte kvar lite kallt kaffe sedan fika eller liknande se till att börja brygga det nu.

Smält margarinet och låt det svalna. Under tiden blandas ägg och socker pösigt, det vill säga, tills det blir vitt.


Alla de torra ingredienserna skall nu blandas ner, omväxlande med mjölken och matfettet. När det är dags för kakon skall den siktas, det vill säga, silas genom en sil eller annat finmaskigt nät. Som Ni kan se på bilden har jag hällt upp kakon i en metallsil och rör runt med matskedsmåttet för att pressa igenom kakon.


Nu skall ugnsplåten bröas. Detta görs genom att man tager en liten klick margarin i papper eller liknande och gnider in insidan på ugnsplåten. även sidornas insida! Därefter hälls ströbröd i plåten. Ströbrödet kommer nu fastna mot det kladdiga margarinet. Vrid på plåten tills insidan är täckt av ströbröd. Detta görs förslagsvis över diskho eller liknande, ej över heltäckningsmattor, över luddiga soffor, över någons säng osv...


När plåten är bröad är det hög till att hälla i smeten. Försök att hälla upp den jämnt i plåten och stryk den över hela plåten med en slickepott. Det tycks vara lite smet, men oroa Dig inte, de fluffar till sig under gräddningen sedan.


Så här skall det se ut när smeten är utbredd. In i ugnens nedersta del i ca 15 minuter. Ugnstemp: 175 grader Celsius.


Kakan är färdiggärddad. Lagom brun som mest. Trots kakaon i den blir den alltså inte överdrivet färgad. Glasyren däremot, är härligt chokladbrun. Låt kakan stå och svalna medan Du börjar göra iordning glasyren.


Smält matfettet i en kastrull och häll i ingredienserna direkt i kastrullen sedan den tagits av plattan. Beroende på konsistensen på din glasyr kan du ha i mellen 1-2 msk kallt kaffe.


Bred glasyren över hela kakan. Använd slickepotten! Ett mycket bra redskap med ett oerhört fånigt namn.


Strö rikligt med kokos över hela kakan. Låt glasyren stelna något innan Du ger dig på att försöka skära den i bitar. Detta görs med en större kniv. Du väljer själv vilken storlek Du vill ha på bitarna, men jag skar upp den i 7x4 bitar.


Om du vill ha glasyren mer stelnad går det bra att ställa in bitarna i kylen. De går även att frysa. Om inte, så är de färdiga att servera, fortfarande varma!
Igår blev det inte ett endaste blogginlägg, för jag hade fullt upp från morgon till kväll. Dagen började med att jag bakade kärleksmums, recept kommer antagligen senare idag, därefter åkte jag förbi min mormor och sen var det tid att skynda hem till fint besök ifrån Grinchen som är en gammal dota- och lankompis som var i Stockholm och hälsade på. Slutligen på kvällen var jag så trött att jag knappt orkade hålla ögonen öppna och somnade på soffan i vardagsrummet.

Fluffigt tyckte att jag var alldeles förtjusande söt och passade på att fota mig, när jag har somnat med tandborsten i handen! Jag vill påpeka att ingen av oss dricker alkohol heller, så detta var ren trötthet från en lång vecka.

 

Vart ska detta brev månne... Jo till Skatteverket. De handhar bland annat namnbyten, vilket jag funderat på en längre tid och slutligen lovade mig själv om jag fick 1.7 på högskoleprovet. Givetvis i ett tillstånd när jag precis insett att jag troligen klarat av kartor och diagram och därmed var självsäker, stolt och såg mina drömmar inom räckhåll. Den fulla innebörden av mina nya namn avslöjar jag en annan gång, dock tänker jag tala om vilka de två nya namnen är som skall ingå. Ardente. och Ondine.

 

Anledningen till Dubbel Ordchans idag är att många uppskattade den, samt att jag har två enorma sms som ligger och tar plats på min telefon som måste bort! Om jag inte tidigare nämnt det så har jag en kompis som peppar mig till att plugga. Ibland hjälper han mig med läxor och att träna inför prov, men som nu, inför högskoleprovet så skickar han varje vardag sex stycken ord jag ska lära mig. Inför förra högskoleprovet satt vi och nötte som sjutton, vilket jag hoppas klara av själv denna gång.

Om någon skulle undra varför det är elva ord med, och inte tolv, så är det för att ett ord dök upp igen, i det andra sms:et. Det kändes lite fånigt att ta med det ordet då, så jag skippade dubletten.

1. Opponera
a) utmärka sig
b) förkasta
c) säga emot
d) motbevisa
e) tvångsköpa

2. Sarkofag
a) liten fästning
b) högt pålstaket
c) trädkantad gata
d) liten skogssjö
e) stor stenkista

3. Tendentiös
a) färgad av åsikt
b) feg och fjantig
c) mycket envis
d) utseendefixerad
e) listig och marig

4. Primitiv
a) enkel och outvecklad
b) färgrik och vacker
c) liten och outvecklad
d) fräck och opassande
e) med samma förhållande

5. Desillusionerad
a) besviken
b) förargad
c) upprymd
d) upprörd
e) förtjust

6. Gissel
a) bidrag
b) plåga
c) grund
e) följd
e) skam

7. Infam
a) mycket elak
b) lång
c) fånigt rädd
e) beslutsam
e) allsmäktig

8. Kompatibel
a) rejäl och riktig
b) tydlig och äkta
c) enkel och tråkig
d) bra på alla sätt
e) ihoppassningsbar

9. Självskriven
a) självisk
b) självständig
c) självklar
d) självförvållad
e) självlärd

10. Kinin
a) malariavaccin
b) konstsilke
c) bottensats
d) äggvitevaccin
e) mörkbrun färg

11. Prägel
a) problem
b) dödlighet
c) bra skäl
d) karaktär
e) berömdhet


Facit finner Ni här: 1.c 2.e 3.a 4.a 5.a 6.b 7.a 8.e 9.c 10.a 11.d
Vet ni vem det här är?

 

Detta är mitt favoritkort i en Magiclek som Fluffigt har byggt och som jag brukar få spela. Det är en lurvig vit hund som man bara får ha en av i hela leken på 60 kort. Så bra är han! Ja vad kan man säga, får jag inte ha en riktigt hund så får man skaffa sig substitut. Den måste vara en av de simplaste. Jag ville mest tala om att jag vann samtliga matcher mot Fluffigt, och han är riktigt duktig. Egentligen borde jag väl erkänna att det här är den bästa leken han har, och att han spelade två mest roliga lekar mot mig, men man ska inte förminska en seger!

Sen mamma, så tror jag inte detta med träning kan vara riktigt nyttigt. När jag skulle blanda korten var det fruktansvärt tungt och jag blev trött i armarna. Kan detta verkligen vara bra?
Grus har jag skådat, som ligger utspritt på den torra solbelysta asfalten. Här och var ses ännu mörk väg som täcks av smältvatten. Högarna av snö tycks porösare och i nedförsbackarna rinner små, små vattenbäckar. Jag kan höra dem porla om jag riktigt anstränger mig, inom mig i alla fall.

När jag var på väg hem ifrån skolan alldeles nyss, efter att jag varit på gymmet ska tilläggas, så hade den isiga vägsträcka jag gått på någon timma tidigare förvandlats till något som påminde om en medelstor insjö! Då började jag tänkte på något som min mor tidigare den här veckan sagt till mig. Att det ska gå sju starur innan det blir vår. Ett starur är en gotländsk tidsperiod som börjar då stararna återvänder från varmare länder, vilket brukar vara någonstans i februari. Därefter skall det åter börja snöa, med några flingor eller snöstorm, sju gånger, innan våren är kommen på riktigt.

Jag har inte hållt räkningen, men jag kan väl få hoppas ändå, att det är dags för våren på riktigt nu.
Ett längre uppehåll har det varit i Dagens ord, så idag tar jag igen det genom att ge er Dubbel Ordchans! Eller åtminstone fyra extra ord. Själv hade jag 9/10 rätt, så sätt igång och gör testet Ni också. Det är jättebra träning inför högskoleprovet. Jag ska inom den närmsta framtiden försöka få fram bra övningar i de andra momenten också, som får plats i något vettigt format här på bloggen. Det största dilemmat tycks för mig vara att prioritera rätt så att det blir gjort.

1. Kiropraktor
a) talproblem
b) ryggbehandling
c) lässvårigheter
d) minnesförlust
e) hetsätning

2. Federalism
a) fåmansvälde
b) delstatsbildning
c) människoförakt
d) maktställning
e) expertstyrt samhälle

3. Kyffig
a) sällsynt
b) rymlig
c) stabil
d) slapp
e) trång

4. Infanteri
a) hemlig förening
b) armé till fots
c) formell grupp
d) armé till häst
e) grupp av ombud

5. Knata
a) småkoka
b) gå fort
c) täcka över
d) glittra
e) explodera

6. Auktorisera
a) ge tillstånd
b) få erfara
c) härröra ifrån
d) strunta i
e) sätta igång

7. Succession
a) fördel
b) tvist
c) motiv
d) följd
e) straff

8. Egal
a) ointresserad
b) intresserad
c) likgiltig
d) förbryllad
e) besviken

9. Kupidon
a) uppdragsgivare
b) filmassistent
c) som tror sig veta mer
d) kärleksbarn med vingar
e) medlem av viss sekt

10. Hutlös
a) ärlig
b) oförskämd
c) harmlös
d) småsjuk
e) illa omtyckt

Facit finner du här: 1b 2b 3e 4b 5b 6a 7.d 8.c 9.d 10.b
Träningsenergin tog inte slut! Inte nog med att jag satte mig ned och pluggade lite, dessutom så började jag baka muffins. idag blev det en favorit i repris med tigerkaksmuffins med smält blockchoklad och färgglatt tuttifruttiströssel. Nästa gång jag gör muffins tar jag nog och skriver ner receptet också, för det här är muffinsar för goda att avstå, och för goda att strtunta i att sprida receptet på också!

Åter igen, färgkorrigerade muffins ser mkt godare ut! Dock tänker jag påstå, att mina muffins faktiskt är så här goda, det är bara det att min kamera som sagt komprimerar bilderna för hårt, så de blir väldigt dassiga i färgerna, plus det faktum att den inte har korrekt inställd vitbalans.

Uppe i varv är jag, glad och positiv! idag har jag för första gången tränat på gym, med min mor, vilket har kvalificerat sig som Mor-Dotteraktivitet nr 10! Anledningen till att nummret är 10, beror på att bokstaven J är den tionde bokstaven i alfabetet, och kan står för "Jippi" eller "Jobbigt" beroende på om det är dags för, om man är mitt i, eller om man precis avslutat gympasset!

Nu har jag säkert tusen saker jag känner för att kasta mig över och göra, eller åtminstone tio, och jag tror att jag börjar med Fysik B plugg! Jösses, är jag så här upprymd resten av kvällen kommer jag att hinna med vidunderligt mycket!
Jag insåg igår kväll att jag inte bloggat alls under dagen, och knappt över lanet heller. På Hazard hade jag helt enkelt på tok för mycket att göra, för att jag på min lediga tid skulle vilja slänga mig över datorn och gå in på blogg.se. Nej, tiden fick gå åt till att faktiskt lana, det vill säga, att umgås med alla som var där istället. Och givetvis tog mitt uppdrag som Info och Redaktionsgruppsansvarig rejält med tid. Jag fick filma, skriva intervjumanus, fota och skriva artiklar utöver det som man ju hjälper till med då andra i staff behöver en extra hand.

Jag har tagit merparten av bilderna som finns på Hazards 30:e lan, och dessa kan beskådas här.

Jag tänker även meddela att anledningen till min bloggfrånvaro under gårdagen helt enkelt beror på LAN-sjukan. LAN-sjukan drabbar de flesta som åker på lan. Många symptom kan uppvisas, men de vanligaste är trötthet och mosighet. Regelrätta lanare kan ha drabbats av en någor förvriden dygnsrytm, medan vi i staff som tvingas upp tidigt på morgonen för lanets slut i och med städningen sällan känner av detta i samma utsträckning. Istället är det de fyra till fem dagarna av arbete mer eller mindre utan vila som börjar ta ut sin rätt. Tro inte att vi sitter och spelar halva tiden på ett lan, det har vi inte tid med!

Bjuder här på en bild ifrån lanet på mig och Richard som väntar och ser fram emot prisutdelningen i CS som vi måste fota innan vi får gå och lägga oss för natten.

Jag kan ju tillägga att det blir en hel del skillnad när man får möjlighet att fotografera med en så bra kamera!
Jag har varit dålig på att uppdatera bloggen nu under lanet, och det beror mest på att jag skriver nyheter om lanet på lanet konstant, vilket ju gör att mitt eget nyhetsflöde, det vill säga bloggen, blir lidande.

Nu har jag äntligen lärt mig vargets kamera litegranna och har tagit min första bra bild på hela lanet. Om jag har otur är det nog även den enda bra bilden jag kommer ta på hela lanet också. Haha, och bilden blev på en semla!
Här kommer lite bilder ifrån vår No Hands Semlachallenge. Se om ni kan hitta den BÄSTA bilden.

Ojoj, vad trötta men glada vi är!
Etapp 1 av Teh Hazard G4m3 avklarad, och jag och Fluffigt ligger etta! WHOHO! 2 etapper kvar. 1 timma och 19 minuter 48 sekunder klarade vi av det på. Leken är en serie utmaningar, allt ifrån att springa runt inomhus och utomhus och hitta ledtrådar, till att byta filnamn på bildlänkar, leta i youtubeklipp.

Allt detta ledde till att jag kvart över två på natten sprang ut i natten, i bara byxor och linne, och skor ska tilläggas, för att hitta ett ord utsatt i en byggnad säkert 200 meter ifrån vår. Jag har även erhållit mer motion än någonsin på flera år. Nej jösses, godnatt.
Haha, jag trodde jag skulle hinna blogga en massa, glöm! Här kommer lite bilder ifrån dagen istället.

Vad gör Revi?


Pantsoptunnorspappskivor! Nu kan man undra varför. Svaret är att lanare generellt är fruktansvärt dåliga på att slänga skäp. Ännu sämre är de på att slänga skräp på rätt ställe. Källsortera är ju mer eller mindre bara att glömma.


Me! Vargets kamera som jag har fått låna idag och springa omkring med, är fruktansvärt bra. No skill required.


De första deltagarna köar för att få komma in till lanet. Inloggningen öppnade vid tolv.


Den första lektuerningen, Snöhögschallengen. Ingen av deltagarna hade vantar, vilka galningar.

Läs mer på /www.hazard.nu
Klockan är tio över nio, och om en femtio minuter är det dags för morgonmöte. Min huvudvärk sitter fortfarande i och inte blir det bättre av att jag har två starcraftspelare, på varsin sida om mig, som spelar med varandra, och pratar med varandra över mig! Givetvis måste de då prata mycket högt. Tack för den.

Nåväl, jag har ialla fall Richard och en enorm godispåse att gömma mig bakom, så det ska nog gå det här med. Just nu är jag mest lite undrande över när jag ska få tillfälle att lära mig vargs kamera, för jag känner att jag vill ha bra bilder till nyhetsartiklarna och inte vad skräp som helst.
Ojoj, jag är så fruktansvärt trött och huvudvärken börjar smyga sig på. Har byggt det sista på lanet, och strax är det dags att sova. Upp till senast 10:00 imorgon för morgonmöte, och klockan 12:00 slås portarna upp och de första landeltagarna är välkomna in.

God natt
Jag har fått beröm för dagens ord, så nu är jag glad och kvittrar som en lärka! Alldeles strax ska jag göra iordning det sista och börja gå ner mot Fredrika Bremerskolan och möta upp min mor. Vi ska nämligen bygga upp det sista inför lanet som börjar imorgon, torsdag. Nu är det bara det tyngsta kvar, som de otympliga möjligen släpbara, men knappast bärbara, kylskåpen och frysen som ska upp ifrån källaren. Varför tillverkas inte kylar med hjul?

Nu är det dags för 6 stycken nya ord, varget hälsar och skriver att det är Lan idag!
Jag fick 5/6 rätt på dagens ord, vad får du?

1. Epidemisk
a) smittsam
b) pengamässig
c) oreligiös
d) stilfull
e) tvåkönad

2. Notabel
a) kännetecknande
b) tydlig och äkta
c) överdrivet stor
d) anmärkningsvärd
e) hemlighetsfull

3. Ihängsen
a) envis
b) tålig
c) närgången
d) okunnig
e) barnslig

4. Ragla
a) längta efter
b) synliggöra
c) tycka synd om
d) gå ostadigt
e) tänka över

5. Oförarglig
a) illa omtyckt
b) känslig
c) oförskämd
d) småsjuk
e) harmlös

6. Tråna
a) längta
b) avslöja
c) förmoda
d) meddela
e) betona

Facit finner du här: 1.a 2.d 3.a 4.d 5.e 6.a
Jag fuskade igår och lade inte upp några ord, men jag bättrar mig idag och slänger upp 6 stycken fräscha nya. Själv fick jag 5/6 rätt.

1. infanteri
A militär vaktgrupp
B företagsledning
C armé till häst
D armé till fots
E grupp av ombud

2. jämbördig
A obetydlig
B slätstruken
C fruktsam
D fruktbar
E lika bra

3. chimär
A annat namn
B dansstil
C valspråk
D illusion
E vädjan

4. framförhållning
A avancemang
B försening
C planering
D förutsättning
E inriktning


5. sefyr
A kall sommarnatt
B sträng vinter
C varma höstdagar
D vindskydd
E västanvind

6. statisk
A normal
B inte slutgiltig
C märkbar
D mycket duglig
E oföränderlig

Facit
: 1.d 2.e 3.d 4.c 5.e 6.e

Nu blir det till att gå och lägga sig, imorgon är det dags för det sista av lanbygget att äga rum
Idag skulle vi räkna ut vad g är i Haninge. Min grupp bestående av mig själv, Ida och Anders har nu lyckats ta reda på att g i Haninge är 9.78 +- 0.05 m/s^2. Kort sagt är allt väl och vi riskerar inte att sväva iväg ifrån jordklotet. Inte heller kommer vi tryckas ihop till små platta klickar. Bra va?!

För att ta reda på g använde vi en formel som ser ut såhär:  g= (4pi^2*l)/T^2
Det är inte alls så spännande som det ser ut. För att få reda på g var vi nämligen tvungna att få ut bokstaven T, som är perioden, och för att göra DET i sin tur var vi tvungna att mäta tiden det tog för en pendel att svänga fram och tillbaka 50 gånger och sedan dividera med 50, man vill ju ha så litet uppmätt fel som möjligt. Och eftersom den här formeln inte riktigt riktigt fungerar, så måste man ha så minimal vinkel på sin pendelsvängning som möjligt, vilket i sin tur gör att det är riktigt segt att sitta och vänta på att pendeln ska svänga fram och tillbaka sina 50 gånger. 2 minuter och 43 sekunder tog det.

Jag mäter tiden det tar för min pendel att gunga fram och tillbaka 50 gånger.


Nu gör Anders precis samma sak en gång till, för han somnade någonstans i mitten och tappade bort en svängning.


Ida känner hur otroligt spännande det är med tidtagning! YEAH! Fysik äger!

Jag har haft en hel helg på mig att plugga, och en måndag, men jag har knappt öppnat matteboken... Har gått igenom sammanfattningen och försökt hitta de saker jag inte kan eller känt mig osäker på istället, och i morse bläddrade jag igenom hela boken och funderade igenom deras exempel. Jag räknade till och med igenom ett tal som gick ut på att hitta en kurvas minimipunkt.

Det där med minimi- och maximipunkt har jag alltid haft svårt att hålla isär. Om det är som jag tror, och är det inte det får jag svårt på provet, så är en maximipunkt när kurvan är öppen nedåt, och sträcker sig så långt upp som möjligt. Lite som en ledsen smiley, för Max är en ledsen jävel. Han har en även en negativ X2-term för han är allmänt nere.
Minimipunkten däremot, den är öppen uppåt och sträcker sig så långt ner som möjligt, mer som en glad smiley, och därför innehåller den en positiv X2-term.

Önska mig lycka till idag
Det sista vi gjorde ikväll var att köra en alldeles för sen nattdota, och en av våra lagmedlemmar sade att han avundades oss vår relation efter att Fluffigt skrivit följande i chatten:

 

Efter vändan i biblioteket fick jag skjuss av Anders till Skutans Gård för att gå på styrelsemöte. Tack Anders! Redan då hade snön börjat yra och jag kände hur mitt hopp om en snart kommande vår försvann mer och mer för varje snöflinga som störtade ner mot marken i den hårda blåsten.

På mötet, som var det tyngsta hitills tog vi upp det oundvikliga. Skutans Gårds framtid. Nu tragglar vi oss fram månad för månad, och det går inte i längden. Stallets shettisdel måste rustas upp. Värmestugan kommer falla ihop när som helst, och vi har helt enkelt inte pengar till att fodra hästarna och betala ut löner länge till. Vårt hopp ligger i ett möte med kommunen, då vi ska presentera läget. Det tycks vara så att de inte har förstått att det varit precis så allvarligt som det ju faktiskt är. De har uppfattat det som att det gått dåligt, att Skutan har haft det tufft med ekonomin, inte som att vi står på ruinens brant, färdiga att falla. Min förhopning är att det satsas en större summa på oss så att vi kan komma på rätt köl igen.

För nu har vi en plan, vi har ändrat ridtider och prissättning. Vi har en verksamhetsplan som försöker få fram mer handikappridning, hästisgrupper och besöksgrupper. Ungdomssektionens styrelse arbetar aktivt för att få fram aktiviteter för alla åldrar och kunskapsnivåer. Vi har blivit så mycket bättre! Och idén om Skutan är unik och så otroligt bra.

När vi alla kom ut från mötet fick vi hjälpas åt att putta upp bilar ur snön då det var dags att köra hemåt. Snön hade fallit i sådana mängder att fot- och hjulspår var översnöade. Vindrutor fick åter igen skrapas.
Måtte inte snön falla så tung över oss att Skutan begravs, oigenkännelig och utan spår av tidigare existens.


jag sitter här och äter min frukost, en macka, och dricker min mjölk. Tittar ut genom fönstret och inser att det börjat snöa igen, efter helgens plusgrad och tö. Framemot lunch ska jag iväg ut, vänta på en buss som kanske kommer, kanske inte kommer alls, eller kanske bara kommer en smula försent, för att åka till min mor. Och därefter, någon gång på eftermiddagen ska jag åter igen iväg till biblioteket och plugga fysik och matte. För matteprovet är imorgon, och fysiken får man inte halka efter i, för då är riktigt jobbigt att ta igen det.

Så vad har jag kvar innan dess? Innan det är dags att åka iväg. Svara på mail jag fått, läsa igenom Skutans Gårds gästbok så att inga olämpliga inlägg finns där, och svara på frågor om där finns några. Se hur det går med anmälningar och betalningar till det kommande Hazardlanet. Påbörja välkomstarikeln jag har fått i uppdrag att skriva. Att vara i stort sett arbetslös betyder inte nödvändigtvis att man har lite att göra. För mig betyder det bara att jag har mer tid att tacka ja till tidskrävande arbetsuppgifter.