Så har vi nått fram till den sista dagen på detta år. Visst är det här någonstans man skall lova sig själv att göra saker man egentligen inte vill göra för att nå fram till målet som man faktiskt genuint önskar sig nå. Ett slående exempel på detta är alla de människor som nu förbereder sig för Beach 2013 och ikväll kommer trycka kräftor, tårta, choklad och alkoholhaltiga drycker som om detta var sista chansen, vilket det ju kanske är. Imorgon kommer de ju vara lite sega kanske, men dan därpå, då minsann går de till gymmet med spänst i stegen. Liksom alla andra. Hur jag vet detta? För att jag och Fäsk gymmade i Skara en gång i tiden, och strax efter nyår var det fullsmockat på gymmet. Allteftersom veckorna gick blev det dock luftigare i lokalen. 
 
Sammanfattningsvis verkar det väl bättre att lova sig själv saker som man vill göra, och där hela vägen dit är rolig. Så vad vill jag lova mig själv till nästa år?
* Skriva klart min bok
* Ta min djursjukskötarlegitimation
 
Det är det enda jag tänker lova mig själv. Min bok är nästan klar. Det är knappt två kapitel kvar. Jaja, sen så ska jag ju gå igenom den och skriva om vissa saker, rätta stavfel, plot holes och dylikt, men då är i alla fall själva stommen klar. Vad gäller djursjukskötarlegitimationen krävs att jag får godkänt på.. vad blir det nu, fyra kurser till? Rehabarbetet skall skrivas klart, sen är det mer anestesiologi, examensarbete samt kommunikationskursen. Sen är det bara alla ansökningsblanketter och avgifter.
 
Givetvis finns det saker jag ser fram emot och hoppas på inför nästa år. Som två riktigt bra Hazardlan och fler medlemmar och besökare till dessa. Någonstans att bo tillsammans med Fluffigt och Illidan. Ett arbete där jag trivs. 
 
Och om jag får önska riktigt girigt så skulle jag vilja bli klar med fler böcker och få bokkontrakt. Min mamma sa alltid att om man siktar mot stjärnorna så når man i alla fall trädtopparna, och jag tror att det helt klart är sant. Hur kan man hoppas på att nå dit man vill om man satsar halvhjärtat? Kanske är det på grund av den mentaliteten som gör att jag är nästintill oförmögen att satsa på bara en trea i betyg. Jag gör alltid mesta möjliga och om det därefter bara blir en fyra eller till och med en trea har jag åtminstone försökt. Nej, nu får det räcka med skriverier för denna gång. God Nytt År!
Helt plötsligt bara försvann jag från bloggandet.
 
De sista dagarna fanns helt enkelt inte tid. Föreläsningar, städning och packning avlöste varandra tills jag var framme vid dagen för avresa. Knappt då hann jag med något annat heller. Ut med de sista soppåsarna, in med katten i transportburen för tredje dagen i rad och så vackla bort till stationen under tyngden av all packning. Det är tack och lov inte så långt och snart var vi i Skövde där vi fick vänta i drygt en timma på att tåget skulle gå. Hör och häpna, det avgick i tid och tuffade stadigt på till Stockholm utan vidare förseningar. Vi hade det ruskigt bekvämt i vår lilla djurkupé. Vi var tre sällskap, alla med små djur, Illidan, en pommeranian och en vad jag misstänker var en yorkshireterrier. Perfekt. Gott om benutrymme med andra ord.
 
Väl tillsammans med Fluffigt bor vi nu tillsammans med min mor i hennes lägenhet. Här går min väg till internet, det stora molnet, genom Fluffigts telefon. Som förväntat medför denna begränsade tillgång inte direkt dygnet runt-access och att spela är uteslutet. Då och då kommer jag dock kunna fortsätta blogga.
 
Bland annat skall jag dagarna efter jul arbeta med videoklippen och bilderna som jag tog från vår praktiska rehabföreläsning. De vill ni definitivt inte missa!
Något försenad, jag vet. Här kommer dock mitt inlägg som borde ha kommit upp igår och som handlar om min julartikel jag hann klart med igår för crtl-alt-elite. 
 
Läs den här.
 
Den är baserad på de svar som jag fick på en relativt stor enkätundersökning. Totalt fick jag in 116 svar och runt en fjärdedel av dessa var tjejer! Jätteroligt tycker jag, för jag tror att det kan ge en något bättre fördelning av åsikter och trender om man når ut till hela populationen. Man måste bara veta var man ska leta. 
 
Min inlägg får ni jättegärna läsa, det är roligt att lyckas skriva små artiklar för sidan, och då blir det ju ännu roligare om de faktiskt blir lästa. Kan ge lite tips sådär om att hårdvara i form av tangentbord, möss och headsets stod högt upp på önskelistan. Desvärre är detta sådana saker som inte vem som helst kan handla till någon annan. Det är så mycket som ska passa för att det ska ge rätt känsla. Exempelvis kan datormöss vara för tunga eller breda för att passa alla händer, och tangentbord kan vara för tungtryckta eller ha dålig layout. Hörlurar kan trycka på öronen eller vara i allmänt fel storlek.
 
Just ja, för detta inlägg följde jag en photoshoptutorial tills jag tröttnade på den och körde lite freestyle. Ni vill väl se bilden? Tänkte väl det.

Jag snubblade över den här underbara videon idag. Dåligt rappande på luciatåg, nej tack. Gangnam Style, ja tack!
 
 
De flesta av er har säkert hunnit göra pepparkakor alla redan, men för er som inte har det så vill jag tipsa om detta pepparkaksrecept som jag tycker är grunden för de godaste pepparkakorna jag någonsin har ätit.
 
Ingredienser:
* 3hg margarin
* 4hg socker
* 7hg-1kg vetemjöl
* 1kaffekopp sirap
* 1kaffekopp grädde 
* 1ägg
* 1msk kanel
* 1msk ingefära
* 1msk nejlikor (malda)
* 3tsk bikarbonat

1 kaffekopp motsvarar 1½dl. 
 
Övrig utrustning:
* Pepparkaksformar
* Kavel
* Bakplåtspapper
* Plastfolie
* Bunke
* Trägaffel eller annan att röra runt med
 
Ställ fram margarinet i god tid före bakdags. Tvätta händerna, lägg ner margarinet och sockret i en bunke och börja blanda ihop ingredienserna tills du har en porös blandning. Det vi eftersträvar är alltså att sockret och margarinet skall vara väl blandat med varandra utan tjocka klumpar av bara smör och vice versa.
 
Efter detta är det egentligen bara att hälla i resten av ingredienserna och röra om. Här ses grädde och sirap.
 
Ett ägg. Är man rädd för äggskal kan man alltid knäcka ägget i ett glas först och därefter hälla över det i bunken.
 
Resten av de torra ingredienserna. Kanel, ingefära, nejlika och bikarbonat.
 
Sist har jag i mjölet. Här är det svårt att säga hur mycket, men degen skall i slutskedet vara som en tjock krämig smet. Lägg över degen i en djup tallrik eller liknande, täck över med plastfolie och ställ in i ett kylskåp i två dygn. Degen blir väldigt hård och därför rekommenderar jag att inte ha ett djupt kärl att förvara den i - det blir bara svårt att få upp den därifrån till bakningen senare. Ställ gärna fram degen lite innan bakdags för att underlätta.
 
Nu blir det lite dåligt med bilder, men jag ska förklara resten av stegen i text. För så fina peppisar som möjligt gör såhär:
 
1) Lägg ut bakplåtspapper på bordet och placera en degklump på bakplåtspapperet.
2) Lägg plastfolie över degklumpen.och kavla ut degen till önskad tjocklek. De får lite olika smak beroende på tjockleken. Min mor föredrar lövtunna, jag vill ha de lite tjockare.
3) Tryck ut figurerna du vill ha över degen och pilla bort det av degen som är mellan dem.
4) Gör åtminstone fyra plåtar innan du startar ugnen då det går ganska fort och pilljobbet tar väldigt lång tid...
 
Ugnen skall vara satt på 150 grader Celsius. Det brukar ta 5 minuter, men det beror på hur stora och tjocka dina pepparkakor är. Mina älgar jag gjorde iår tog närmare 10 minuter.
 
Pepparkakorna kommer föst svälla i ugnen och sen bli brunare. När de är i önskvärd brun nyans och luktar pepparkaka tar du ut dem ur ugnen. Låt plåten och peppisarna svalna några minuter och för sedan över pepparkakorna på ett bakgaller för att svalna och stelna klart. Intas med fördel med kall mjölk!
 
Delar av årdets skörd. Märks det att jag inhandlat mina pepparkaksformar på IKEA? Det är igelkottar, älg, räv, ekorre, får (fast den är inte från IKEA), snigel samt något som jag tror ska vara en järv men Fluffigt tror på björnunge. 
 
God Jul!
Jag borde väl skriva lite om luciafirande, det kanske kommer lite om det senare ikväll. Nu är det dags att prata om julbocken i Gävle som har brunnit ner! Julen är räddad, traditionen är bevarad! Jag vet att många blir upprörda över att folk vandaliserar, men jag tycker att det är lite roligt. Och tänk vilken bra PR för både staden och Sverige. Nej jag tycker det är roligt med lite annorlunda och konstiga traditioner. Tänk bara på hur mycket man måste ha planerat och funderat för att faktiskt lyckas ta sig fram till den välbevakade julbocken och lyckas få eld på den! Och jag skrattar varje gång jag läser om amerikanen som tände eld på den och i förhör berättade att han hört om traditionen på en fest.
 
 
Om ni vill läsa hela listor på sätt julbocken brunnit på, då kan ni läsa hela listan här.
Om ni vill läsa om DN:s artikel om julbocken så klicka här. Därifrån är även bilden tagen.
Ni kanske redan har hunnit läsa om det, men här i dagarna kommer jorden passera genom ett område av sten och grus vilka för oss kommer synas som stjärnfall när de brinner upp i atmosfären. Om ni klickar här kan ni läsa mer på dn.se. 
 
Som allra bäst skall det gå att se natten mot fredag klockan 00:30, men det ska redan nu gå att få se några stjärnfall. Gissa vem som tänker gå ut och kika? Jag såklart! Det är sådant här man får roa sig med om nätterna i Skara. Enligt artikeln kan man se en i minuten ungefär om man har tur. Vi får hoppas att det inte är för molnigt bara.
Idag hade vi lönesamtal med klassen då många undrar vad vi ska lägga oss på för lön, vilka förmåner som kan ingå och vad man bör fråga efter under sin arbetsintervju. Svåra frågor minst sagt, speciellt med tanke på att vårt yrke är inne i en sådan föränderlig fas just nu. Kommunals kollektivavtal har höjt lönerna med ett par hundralappar då det nu finns en legitimation, men det tycker inte jag är tillräckligt.
 
Den akademiska kunskap, de år samt studielån och det arbetssätt som vi arbetar på i kombination med det nya stora ansvar som läggs på våra axlar gör att vi är värda en betydligt högre lön. Förra året förekom nyutexaminerade som fick en ingångslön på över 24´000 kronor. Vi behövs, och många är beredda att betala för det.
 
Andra praktiska saker vi pratade om är vad man skall fråga efter under intervjuer på potentiella arbetsplatser. Exempelvis är det ju intressant att veta vad för fortbildning som förekommer både på allmän och individuell nivå, vilken utrustning som ingår, om kliniken har tillgång till vetenskapliga databaser och vilka personalförmåner som finns tillgängligt.
 
Vi pratade även lite om vår legitimation som vi ju inte får i samband med examinationen utan är något vi får ansöka om sedan vi får ett bevis från SLU om att vi tagit vår kandidatexamen i djuromvårdnad. Då gäller det att examensarbetet är klart i god tid och att man ansökt i förväg så att det bara är att skicka in det där sista papperet och hoppas på att de arbetar ruskigt snabbt. Förra året fick de som fick sin legitimation snabbast i början på juli. Tack och lov har skolan varit smart och flyttat om en kurs vilket gör att examensarbetet är klart tidigare så det hinner rättas och korrigeras i tid innan examen vilket kan förkorta tiden rätt rejält. Med riktig tur och skicklighet kan de snabbaste nog få ut legitimationen i mitten på juni!
När Fluffigt var på besök här i Skara tog jag en del snöiga bilder, och sen efter att han åkt tog jag några fler bilder efter ännu tyngre snöfall när jag ändå var på väg till skolan för att leta vetenskapliga artiklar. Håll nu i mössan, för här kommer vinterbilder från Skara! Med viss reservation för att alla inte direkt är fotografiska mästerverk, men i alla fall!
 
Istappar ovanför dörren till huset där jag bor. Tro mig, de har växt sig större för varje dag! På flera av gatorna inne i Skara är det varningar uppsatta då det är rasrisk av både snö och is.
 
Jag ser det här fantastiska hustaket från mitt vardagsrumsfönster, och jag vet att det inte går att fånga hur fint det ser ut när snön hänger ner sådär från taket i nattljuset, men jag kan ju få försöka beskriva det i alla fall? Ni får tänka er att det är mörkt och så lyses de upp i ett orange sken från gatlyktorna.
 
Appropå lyktstolpar. Denna bild tog jag under julparaden och jag tycker att Skaras lyktstolpar är jättejuliga och det bidrar helt klart till mysfaktorn här i byn! 
 
En av ruinerna som ligger framför Skara Domkyrka, som de för övrigt håller på att byta tak på, väldigt intressant då taken ju inte hunnit ärga (?) sig och fortfarande är kopparfärgat, inte grönt. Som ni ser här så är det verkligen tjockt med snö på murresterna!
 
På skolområdet. Det Är buskar härunder, jag lovar! bara det att de är översnöade med drygt en halvmeter snö.
 
Appropå täckt av snö. Jag fann denna gamla tågvagn fascinerande. De står uppställda på rälsen vid Skara station om någon är intresserad. Snön ovanpå trät är alltså minst lika högt som trät i sig självt! Det ser ut som att det är vita träklossar som ligger ovanpå de ursprungliga!
 
Det här tornet tycker jag mycket om. Nu syns inte det här, men figurerna har lampor som lyser upp på kvällarna. Denna står mittemot Ica Munken Skara.
 
Close-up på draken, min favorit.
 
Riddaren som vill slåss mot draken. Det ser kallt ut, och dessutom är drakens huvud på andra sidan, virrpanna! Eller så är han en fegis och liksom bara petar på draksvansen.
 
Den fina mysiga bron som går mellan skolområdet och smedjan där vi äter. den är väldigt hal på vintrarna kan jag meddela. Vi går så försiktigt så och känner oss som gamla pensionärer som ojar sig över risken att bryta lårbenshalsen.
 
Här föll snöflingorna tätt! Visst ser det ut som att det ena hästhuvudet har ett horn och är en enhörning?
 
Närbild på enhörningen. Från denna vinkel har den dock tappat sitt horn, men visst är de fina i vinterskrud? Något liknande vill jag ha till mitt framtida hus.
 
Jag mitt i snöiga Skara! God Jul på er, Imorgon är det bara en vecka kvar tills jag får åka hem till Stockholm och träffa familjen igen. Och appropå snö. Är det bara jag som lyckas andas in stora fluffiga snöflingor genom näsan och så kittlas det fruktansvärt mycket? 
Puh.
 
Bara 98 medlemmar kvar. Jag sitter och kämpar med Hazards medlemslistor som skall in till Sverok till vilken föreningen är ansluten till och som vi får bidrag från. Givetvis är det viktigt att alla uppgifter är korrekta. Tack och lov har de några små finesser som hjälper en, exempelvis att man kan ladda upp ett exceldokument med alla medlemmar istället för att behöva lägga till dem en och en. Dilemmat var bara det att det någonstans i uppladdningen blev fel, så nu står vår medlemsavgift som 50140 kronor eller något lika skrattretande. Alltså måste jag ändra.Eftersom jag redan påbörjat arbetet med att rätta till de uppgifter som var felaktiga på en massa andra medlemmar innan jag upptäckte den här tabben så ville jag inte bara skrota det och ladda upp alltsammans igen. Alltså går jag igenom alla medlemmar manuellt - suck.
 
Och vilka spexiga fel folk gjort! Även du mamma, ha! Folk har exempelvis skrivit in fel postort. De envisas med Stockholm eller Haninge istället för de riktiga orterna såsom exempelvis Handen, Jordbro och Vendelsö... Vet att de relativt nyligen även ändrat postkoderna en hel del i Haningeområdet vilket gör det extra krångligt för folk och ibland så tycks bara Sveroks system inte hitta folk. Sitter själv med ratsit.se uppe, och om de hittar en person så tycker jag faktiskt att Sveroks system också borde det. Faktiskt. Inte alls bitter, nej nej.
 
Inte mycket kvar nu, ska bara röra lite på mig så jag inte blir alldeles stel och sen så ska jag göra klart alltsammans. har gjort 3/5 redan, bara 40% kvar nu, och det är ju faktiskt mindre än hälften...
Idag började jag småpyssla med julkortsskrivandet. Jättemysigt tycker jag i alla fall. Trots att jag är en internetmänniska som lever en stor del av mitt liv genom mediet så uppskattar jag faktiskt inte digitala helghälsningar. Jag vill ha ett fint kort! Ett fint kort med en fin bild och en genomtänkt text, det gör mig glad!
 
I år ska jag försöka mig på att skicka ett paket till Todes i Danmark. Han kan ha misstänkt något när jag frågade efter hans adress, men jag tror inte han förstår att jag ska skicka ett paket och inte bara ett vykort. Yay! Förhoppningsvis så läser han inte det här inlägget. Fort, bäst jag använder riktigt avancerade svenska ord för att avskräcka honom. Produktmomentkorrelationskoefficienten. Innehållsförteckningsbläckfärgstillverkarsfabrikspostadress. Hyponeurikostiskadiafragmakontravibrationer. Aha! Nu har jag nog avskräckt honom ifall han får för sig att fuska! Bara han nu inte använder google translate, då är det klippt!
Detta var ett riktigt sent luckinlägg, vad kan det bero på undrar ni nu? Jo det ska jag tala om. Julklappsbeställningar!
 
Om ni har tänkt beställa något via nätet som skall hinna fram till jul så är det verkligen dags att ta reda på när sista beställningsdatumet är. Det brukar alltid stå på hemsidorna om man letar lite. Därifrån jag beställde, och jag kan inte riktigt tala om varifrån givetvis då min familj läser min blogg, så var den sista dagen idag. Lite stressigt med andra ord då jag kom på det idag. Sent idag desvärre, och då jag hade en Dota 2-turnering att deltaga i ungefär samtidigt så blev det extra rörigt. 
 
Nu är två julklappar beställda i alla fall, roligt roligt!
Tips till er andra, kika in på de sidor ni har funderat på i tid. Eller beställ i augusti typ, det verkar vara ungefär lagom i tiden och utan stress.

God natt!
Jag blev lite besviken igår när jag fick ett sms:et som talade om att jag blir besökslös idag. De skulle inte hinna förbi Skara. Detta gjorde i alla fall att jag bestämde mig för att om jag nu inte måste upp i vettig tid, då måste jag inte heller gå och lägga mig i vettig tid. Appropå det i sin tur, jag har för mycket fri tid och det är inte bra. Det slutar med att jag vrider på dygnet. Eller, dåligt och dåligt, bara lite annorlunda skulle jag vilja säga.
 
I vilket fall, eftersom jag hade så mycket mer extra tid att vara uppe på igår så satte jag igång med ett sådant där mastodontprojekt igen. Bakgrunden till det är att jag verkligen måste plugga och repetera alla muskler, men det är oerhört tråkigt att bara renskriva och titta på bilder tills ögonen går i kors. Speciellt när jag vill rita, och skriva, och en massa annat kreativt och konstnärligt. Så jag slog ihop dem båda och har gjort ett nytt försök på att rita en häst med alla muskler som vi ska lära oss!
 
Vissa går inte riktigt, exempelvis subscapularis. Det ligger liksom en massa annat över den! Då får jag i sådana fall rita flera djur där vissa har avskalad muskulatur. Vissa muskler är inte exakt så som de ska vara för att jag ändå försökt få med delar av andra för att få ett hum om var de sitter någonstans. Svårast har givetvis varit att anpassa formen på musklerna efter rörelsen på hästen. Till min hjälp har jag powerpointpresentationen från föreläsningen som vi fick ut, boken Hästmassage samt en bok som heter Anatomisk Tecknarskola där bland annat häst ingår. Och eftersom jag inte kan rita bara en häst så blev det en en enhörning istället.
 
Work-In-Progress-bild kommer här, denna är inklusive flowskiss och en mer detaljerad skiss.
Det var många år sedan jag följde SVT:s julkalender. Den enda gången som jag verkligen minns att jag såg hela och uppskattade den var nog den om Pelle Svanslös. I år, mest av en slump tror jag, har jag börjat titta på den, och nu ser jag ett avsnitt antingen till lunch eller middag.
 
Denna gång är det full fart på Greveholms slott igen. Barn som faktiskt kan agera och har riktigt bra repliker blandat med allmänt snygg omgivning och goa spöken gör att jag tycker den är riktigt rolig ^^ Väl värd att kika på.
Länk till SVT-Play får ni här.
 
Jag skulle ha länkat videon här på bloggen om det inte var för att, jag citerar SVT: "På grund av rättighetsskäl går denna video ej att bädda in". Alltså. Ni har en gratisfunktion! På en gratis hemsida! Ni skulle få fler tittare om folk kunde dela videoklippen! Nu ska jag inte tycka mer om det. Idag alltså. Seså, kika på julkalendern nu om ni inte redan har gjort det.
Idag har det blivit mycket mindre pluggande än planerat, men desto mer städande. Imorgon väntar jag nämligen finfrämmande då Peter, Linus och Linus ska komma och hälsa på sådär på vägen. Jag tror i och för sig inte att Skara är på vägen till någonting alls, snarare är det så att de passar på då de typ har vägarna förbi, och det är väldigt snällt och trevligt!
 
Den största utmaningen blir att hänga upp mitt glitter över spisen! Nu pratar vi den igenmurade öppna spisen i vardagsrummet som skulle kunna se fantastiskt julig ut om tejpen bara höll för en enorm girlang med julgranskulor på. Det kanske är lite väl mycket att hoppa spå? Nåväl, det är bara att försöka igen. Man skall inte ge sig för lätt och allting ska gå att laga med tejp. Om inte så har man bara använt för lite tejp!
Om vi ska vara riktigt petnoga så bokade jag hemresan i förrgår. Jag tyckte inte att jag var ute i onödigt lång tid men ändå i god tid. Det blir alltid viktigt såhär runt helgerna, alla ska överallt vilket skapar platsbrist och prishöjning. Min förvåning var ganska stor när jag upptäckte att det fanns gott om resor och att den jag valde, inklusive djurplatstillägget endast gick på 250kr! Snällaste raraste fäsk har lovat att köra mig till stationen efter lektionen, så det behöver jag inte oroa mig för heller. Kvar att oroa sig för är bara om tåget kommer gå överhuvudtaget. Jag hyser inga illusioner om att jag ska anlända i Stockholm på utsatt tid...
 
Jag minns förförra gången när jag blev överasskad och hämtad tidigare utav Fluffigt, Melissa och Zacki. Jag tyckte att det var lite slöseri då med tanke på att min tågbiljett var betald och att de pengarna skulle slängas i sjön, men sen fick jag ett sms som meddelade att min tågresa blivit inställd! Ibland ska man ha tur!
 
Kom ihåg att boka resor redan nu med andra ord, och ha definitivt en plan B i beredskap. Man vet aldrig vad lite snö, is och kyla kan ställa till med!
Med tanke på rubriken tror ni kanske att jag varit ute och tränat och sträckt mig eller liknande, men fullt så roligt har jag inte haft det. Istället har jag suttit hemma och renskrivit anteckningar från rehabföreläsningarna och lärt mig saker som jag inte alls har haft ordentlig koll på tidigare.
 
Exempelvis att vi alltid aktiverar samma nervfibrer för en viss rörelse. För att aktivera andra måste vi lura kroppen på något sätt, eller ta i mer, då styrkan i en muskelkontraktion ökas genom att vi aktiverar fler nervfibrer som då i sin tur påverkar muskelfibrerna. Därför tror man att vi, när vi tränar muskelarbete, i första hand förbättra nervfiberkoordinationen och först därefter muskeluppbyggnaden.
 
En annan spännande sak handlade om varför vi vrickar oss upprepade gånger. Kring våra leder, i senorna sitter Golgis senorgan vars uppgift det är att tala om för hjärnan hur spänd senan är och därmed i egentlig mening tala om hur pass sträckt leden är. Detta använder hjärnan för att förstå hur den skall anpassa en rörelse eller om den måste skydda kroppen då vi exempelvis översträcker en led. Men, om man en gång varit i ett sådant extremt ytterläge som vid en stukning sker en skada och kommunikationen blir sämre. Därför sker ofta samma skada en gång till.
 
Nu mat!
Framförallt när jag var liten så tyckte jag december och runt juldagarna var så bra för att alla filmer man tyckte om sändes i repris då... Idag finns ju streamingtjänster, playfunktioner, youtube och *host* torrentsiter. På youtube hittade jag en gammal julfilm som jag minns att jag sett men absolut inte mer, nämligen Rudolph the Rednosed Reindeer! Åh, animationen är ganska dålig, framförallt i början, men den är å andra sidan från 1999. Det är tretton år sedan och jag tror inte filmbudgeten var fantastisk. Det positiva är att den är mysig! Barndomsminnen förgyller kvalitén och gör den ännu bättre. 
 
Vet ej hur länge klippet kommer fungera eftersom copyrightfantaster säkert kommer ta ner den så småningom, men ni får väl njuta så länge som det går helt enkelt! Eller köpa den, om ni vill se den fler gånger.
Detta blir ett inlägg mest riktat till min familj som gärna vill veta vad jag önskar mig. Denna lista kan komma att uppdateras.
  • Mormors goda syltkakor
  • The Fantasy Artist's Figure Drawing Bible, länk här.
  • DVD-samling Vampire Diaries Säsong 1 (viktigt att extramaterialet är med!), länk här.
  • Avatar Collector's Edition med extramaterial, dessutom till extremt bra reapris, länk här.
  • How I met Your Mother Säsong 1 med extramaterial, länk här.
  • Övningspoi, länk här.
  • Eldpoi, länk här.
  • Bakpensel i gummi
  • Muffinsformar i roliga mönster
Ja jag tror nog att min lista inte är större än såhär just nu. Det bästa med julen kommer ändå vara att få känna doften av en riktig gran och äta god julmat tillsammans med er allesammans! Och fira att det bara är en enda, en sista termin kvar...
Trots att jag blir utmattad av de väldigt långa och omfattande föreläsningarna som vi har haft nu i början har de verkligen gett mig något. Det mesta är repetition på de muskler och strukturer som vi tragglade i första rehabkursen. Under den kursen så fastnade inte något utav det. Det blev bara för många namn, men nu, med bra repitition och med en föreläsare som hela tiden utmanade oss och frågade oss hur muskeln fungerade så var det som att det bara klickade till och så satt kunskapen där! Eftersom hon själv använde de muskler hon pratade om, fick oss att föreställa oss hur de fungerade på djuren blev det helt plötsligt så mycket mer logiskt.
 
På eftermiddagen igår så tog jag med mig knaskatt till KTC då vi skulle ha praktiska övningar och palpera olika strukturer. Illidan skötte sig riktigt bra i början, men sen efter ett tag så tröttnade han, vilket jag mer än väl kan förstå. Kände ändå att det var en bra övning att försöka känna de olika strukturerna på katt då vi oftare får klämma och känna på hundar. Linneas salukis var perfekta när vi skulle palpera efter strukturer. De har så tydliga muskler att flera av dem syns på håll. Blev lite salig när jag hur enkelt som helst kunde känna bicepsenan. Illidan hade också fina strukturer som gick att känna, bland annat os accessorium (blev det rättstavat nu) en rund benstruktur på baksidan carpus, och en jättefin spina scapulae, det vill säga åsen på skulderbladet.

Eftersom jag varit lite orolig för att Illidan eventuellt skulle ha ryggont då jag tyckt att han ryckt till ibland när man känner längst bak på ryggen bad jag en av lärarna att känna på honom. Jag tänkte att har man experter på plats så får man fråga och se om de känner att de orkar! Givetvis gjorde de det! Underbara människor, och dessutom så sade hon att hon inte kände något fel alls, och då provocerade hon honom lite. Glada nyheter alltså, min katt har inte ont i ryggen, han rör sig och hoppar finfint och han var så trött efter den dagens eskapader att han tvärsomnade när han kom hem. Inte orkade han busa på hela natten heller. Stor seger!

Passar på att mysa på mattan säg. *Blink!*
Detta tror jag blir ett roligt inlägg för min familj därhemma som undrar hur jag egentligen har det här i Skara. Jag vet att min mor blev särskilt nyfiken när jag beskrivit min lägenhet som en konstnärskvart. Givetvis kommer det komma ett inlägg med bilder på lägenheten i julskrud senare!
Vi börjar med en bild från hallen ungefär där dörren är. Ni kan se snedtaket. Till vänster i bild är köket, mer rakt fram är vardagsrummet. Notera katten i fönstret!


Vardagsrummet! Tyckte bokhyllans placering blev lyckad. Den står så långt åt vänster den kan innan taket tar emot. Några av luckorna i hyllan lämnade jag tomma så katten har lite utsiktsplats.

Här är mitt sovrum, effektivt skapat av bokhyllan. Komplett med läslampa och Jack Sparrow-tavla. Mysigt va?
 
Här kan ni se kattställning och den igenmurade spisen. Visst är den fin! Otroligt vad den bidrar till mysfaktorn. Lite till vänster i bild ser ni biblioteket och dörren till badrummet.

Det lilla köket, högra delen. Till höger frysen och rakt fram vänster. Ett takfönster som hjälper mot matos. Öppnas helst ej vid spöregn eller mycket snö.

Vänstra delen av köket. Diskbänk, en riktig spis med ugn. Hihi, jag är precis så lång att jag kan stå och diska vid diskhon. Fluffigt kunde inte det - han slog i huvudet!
 
Badrummet, mest för att ni ska få en känsla för snedtaket. Det går inte att få upp ett duschdraperi om jag inte ska köpa en duschstång och sätta den typ i min armbågshöjd bitvis. Nej, istället har jag utvecklad en icke vattenstänkande duschteknik!

Slutligen då, det kombinerade biblioteket och matsalen. Ja, det är bara en hylla men jag fick inte riktigt med mig alla böcker. Och några böcker har jag dessutom i hyllan i vardagsrummet. Fint med skorstensstocken och de smala fönstren, eller hur?
När det första adventspynten sätts upp, när den första ingrediensen läggs till pepparkaksdegen eller när mandlarna sätts på plattan för att kokas, då, då är det perfekt att starta playlisten på Spotify med julmusik. Under den tid som jag haft Spotify har jag lyckats samla på mig 70 juliga låtar av olika typ. Allt från Hosianna och Feliz Navidad till Jingle Bell Rock och Mer Jul.
 
För att hitta till min Spotifylista kan ni antingen klicka här så öppnas den i webläsaren. I annat fall kan ni klistra in följande: spotify:user:ardente:playlist:5XODTkd3wCIAvRHGaoWaY9 i sökfältet i Spotify. Eller klicka på Spotifyspelaren här nedan.

Ett riktigt mysigt event som återkommer varje år i Skara är tomteparaden! Förra året missade jag den, men i år fick jag ny chans tillsammans med Fluffigt! Trots att en tant stod väldigt mycket ivägen (hennes arm är med på flera av bilderna (alla)) så blev det några bilder som jag nu har snyggat till och lagt upp på min hemsida.
 
Klicka här för att se resten av dem!
 
Recept på mina lussebullar hittar ni under kategorin recept.
 
Idag bakade Fluffigt och jag inte mindre än nittiosex lussebullar! Nittiosex!
Eftersom köket är så trångt, och plåtarna så små att de nästan är fyrkantiga fick vi nyttja köket, matsalsbordet (i ett annat rum jag döpt till biblioteket) samt vardagsrumsbordet för att få plats med alla bullarna! Totalt åtta plåtar blev det, och eftersom jag bara har tre stycken i den här lägenheten så fick vi placera bullarna på bakplåtspapper som man sedan drar över till en plåt allteftersom.
On nom nom nittiosex fantastiska lussebullar!