Medan Fluffigt och tusentals andra sprang Lidingöloppet släpade sig andra genom Stockholms gator utklädda till zombies. Själv fick jag möjlighet att fotografera i år igen! Det var så många som var riktigt snyggt utklädda, spelade bra och hade så bra idéer till utklädnad. Stort tack till alla zombies som ansträngde sig för att jag skulle få bra bilder! Man kan inte låta bli att bli inspirerad, men som vanligt när det är roliga events så ställs man inför valen att klä ut sig eller att få titta och fota. 
 
Här nedan kommer några av mina favoriter. För att se alla 133 bilderna kan ni klicka här och ta er in på min weeblysida.
 

 
 
 
 
 
Förra året blev han tvungen att bryta Vättenrundan och fick avstå från Lidingöloppet på grund av en knäskada. I år har han skidat Vasaloppet, simmat Vansbrosimmet, cyklat Vättenrundan och nu igår sprungit Lidingöloppet!
 
Jag har inte kunnat närvara på någon av grenarna för att kika, mestadels på grund av att jag har pluggat i Skara så länge, och nu på senare tid för att jag har haft ett arbete att göra. Idag när jag äntligen skulle få se Fluffigts målgång så missade jag den givetvis. Jag var där, jag stod vid upploppet men ändå missade jag honom! Nåväl.
 
 
Här är han, efter tre mil, glad att få stoppa någonting i magen. Vad kan då vara bättre än en giffel? Eller fem. Plus halva min chokladmuffin med hela hasselnötter.
 
Det är tur att mamma finns! Särskilt när man precis har hittat ett broderi man velat fortsätta med varpå man inser att väven man broderar på liksom repas upp. Min fantastiska mamma talade nämligen om för mig att man kan sy som halva korsstygn, typish sicksackstygn längs med kanten med vanlig sytråd och på så sätt hålla väven mer stabil. 
 
Inom en lång framtid när mer är klart ska hon få visa mig hur man... eh... fållar väven? Jag minns inte vad det heter! Hur som helst ska mitt broderi bli någon slags duk och då ska man snyggt och prydligt vika in kanterna. Hm. Här är mästerverket hitills. Inga ledtrådar nu, utan vi får se när ni kan lista ut vad det är.
 
 
Idag har jag gjort det ljusgråa och de två nyanserna av grönt. Ska försöka ta mig i kragen och beställa lite fler broderier, måste bara se till att jag faktiskt kommer någon vart med detta också.
Det är inte sällan som vi suckar lite på min arbetsplats.  Vissa raser gör att vi förväntar oss vissa problem. Vissa raser tycker vi synd om så snart de tassar in genom dörren, helt enkelt för att vi ser och hör symptom på konformationsproblem som ger besvär. Exempel kan vara kortnosiga raser där vi hör andningsproblemen, eller shar pei där vi ser irritationer kring ögonen. För de som redan är upplysta kan man ju ifrågasätta hur dessa individers problem inte uppmärksammats. De är ju så uppenbara! Eller? Jag tror faktiskt inte problemen är så uppenbara.
 
Jag minns när jag själv var yngre, innan jag började på SLU, innan jag sett Pedigree Dogs Exposed och lärde mig att söka bland vetenskapliga artiklar. Jag litade på djurbutiken som skickade med gnagarblandning till min kanin istället för att bara skicka med bra hö och säga att det blir bäst. Jag trodde inte att kortnosiga katter hade samma andningsproblematik som kortnosiga hundar. Listan kan göras lång. Det viktigaste är dock att jag inte trodde att det kunde vara något konstigt med någon djurras alls, för jag tänkte nämligen logiskt, att vore det något konstigt, ohälsosamt eller risk för lidande, då skulle ju de raserna inte få finnas. Såklart. Jag tror inte att jag är ensam om att ha trott så eller tro på det fortfarande.
 
Jag pratar ofta om en normaliseringsprocess när jag argumenterar för förändring. Jag tror att ser man något hela tiden och det verkar normalt, då blir det en norm. Vi är så vana vid att se bland annat kortnosiga hundar och katter i all möjlig reklam. Inte skulle väl reklambolag aktivt visa upp djur med problem? Människor skulle väl inte aktivt sätta nya djur till världen med betydande risk för problem? Vad som behövs, tror jag, är en aktiv normaliseringsprocess åt andra hållet. Osunda djurraser bör hållas borta från reklam och raser där hälsoproblem är få och ännu hellre avhjälpta få plats! Här vill jag dock också tillägga, att det exempelvis inte är någon höjdare om alla reklamfirmor aktivt börjar använda siberian huskys i sina reklamer. Det kommer bli lite De 101 dalmatinernaeffeken, och jag tror ingen skulle må bra av om fler huskys fick bo i stadsmiljö.
 
Så vad kan just du göra för att förändra? Jo, när du er en affishering för en osund ras, kontakta de som är ansvariga. Just detta har jag pratat om med mina bekanta. Idag tog jag äntligen mod till mig och skrev till Arken Zoo som har en affish vid Nacka Forum på en shar pei-valp med sloganen "Vi älskar djur". Det kändes fruktansvärt nervöst att skriva och argumentera för att de borde välja andra raser i sina kampanjer.
 
Så fram för raser som är mindre extrema och mer sunda. Mer shelties, mer retrievers, mer whippets, mer bondkatter och en och annan skogis. 
Förlåt.
Jag blev en sell out.
 
Jag har nu aktiverat Panoramaannonsen för min blogg. 
Ibland så känner jag att jag, förutom saker i mitt vanliga liv faktiskt skriver om saker som spelar roll, saker som jag skulle vilja nå ut med och som jag tror jag göra en förändring på riktigt. Kanske kan detta hjälpa litegranna. Kanske. Poängen är i alla fall att man samlar poäng med hjälp av sidvisningar, och efter ett visst antal syns man för andra användare som en liten miniannons inom blogg.se. Främst är det djurfrågor som jag vill dela med mig utav.
 
Så förlåt för en eventuellt fulare blogg. 
Ärligt talat har jag inte kommit på hur jag stänger av annonsen, så vi får nog leva med den ett tag till!
För att citera Hazards hemsida:

"Vi har än så länge inte nått perfektion och vi har faktiskt 
sagt att Hazard inte lägger ner verksamheten förrän ett lan arrangerats i 
Älvsjömässan."
 
Nu är det äntligen dags. I samarbete med Shade Events ska Hazard Lanförening få vara med och arrangera Stockholms största LAN, i Älvsjömässan! Det hela är helt fantastiskt, och att vår förening fått vara med om detta är en chans som inte kommer igen. Shade har arbetat oerhört hårt för att få till detta, vilket är betydligt svårare än man först kan tro. Bara att få tillgång till mässan under natten var ett helt projekt i sig. Att dessutom få släcka ner salarna var ytterligare en utmaning. Hazard har haft lyxen att få slippa undan dessa tröttande utmaningar, Istället har vi blivit tillfrågade när allt sådant varit klart. Vad vi ska arbeta mest med? E-sport! Hazard har en lång historia av väl anordnade turneringar och det ska bli mycket roligt att se hur det fungerar i ännu större skala.
 
 
Eftersom vi ännu inte vet hur populärt detta kommer bli är det mycket bra att sprida detta, och gärna att göra en intresseanmälan. Man binder inte upp sig alls men harmöjlighet att få förtur när man bokar biljetter.Detta går att göra här. Jag hoppas vi ses där!
Bättre sent än aldrig?Idag kikade jag in på den gamla skolmailen och upptäckte att det imorse trillat in ett mail från exjobbsläraren. Tjoho! När jag rättat till eventuella fel så kan jag maila tillbaka mitt arbete till henne så att det kan läggas upp på epsilon, då till allmän beskådan. Kikade igenom kommentarerna, och där stod det faktiskt inget önskemål om korrigering alls. Min examinator påpekade några stavfel tidigare tror jag som slunkit igenon (slunkit är helt klart ett riktigt ord) vid min stavningskontroll, och de rättade jag med detsamma. Får nog gå igenom arbetet här i veckan, när jag inte ska iväg till arbetet inom en snar framtid utan har mer tid att gå igenom att allting är i sin ordning.

Nyfikna på kommentarerna?Betyget blev en 5:a, det har jag nog skrivit sedan innan. Först bedömdes den skriftliga presentationen. Helhetsintryck: Mycket ambitiös och välskriven studie.

Lärandemål och bedömningskriterier

 

Ja /Nej

Kommentarer

Mål 1: Redogöra för fördjupade kunskaper inom djuromvårdnad

Betyg 3

 

Visar god kännedom om facktermer inom djuromvårdnad

ja

 

Betyg 4

 

Visar hur det egna arbetet kan tillämpas.

ja

 

Betyg 5

 

Analyserar hur det egna arbetet är ett värdefullt bidrag till ämnet djuromvårdnad.

ja

 

Mål 2: Tillämpa ett vetenskapligt arbetssätt

Betyg 3

 

 

Använder relevanta och uppdaterade vetenskapliga referenser.

ja

 

 

Refererar korrekt till den litteratur och lagstiftning som används.

 

ja

 

 

Använder en vetenskaplig metod lämplig för typen av arbete.

 

ja

 

Betyg 4

 

Diskuterar för och nackdelar med den egna vetenskapliga metoden (både vad gäller experimentella studier samt litteraturstudier).

ja

 

 

Visar på styrkor och svagheter i den lästa litteraturen

ja

 

 

 

 

Mål 4: Göra en syntes av information och data ur vetenskapliga texter och material

Betyg 3

 

Studenten skriver på god svenska (eller engelska).

 

ja

 

 

Rapporten sammanställer och sammanfattar data, resultat och slutsatser.

 

ja

 

 

Drar egna väl grundade slutsatser av inhämtad information.

 

ja

 

Betyg 4

Föreslå möjliga nya frågeställningar för forskning, djurskyddsmässiga förbättringar eller nytänkande inom ämnet djuromvårdnad såväl praktiskt som teoretiskt.

 

ja

 

Betyg 5

 

Visar på konsekvenserna av sina egna frågeställningar för forskning, sina djurskyddsmässiga förbättringar eller sitt nytänkande inom ämnet djuromvårdnad såväl praktiskt som teoretiskt.

 

ja

 

Mål 5: Skriva en vetenskaplig rapport som har ett tydligt syfte och sammanhang till en bestämd målgrupp, enligt givna anvisningar

Betyg 3

Rapporten har ett tydligt syfte.

 

ja

 

 

Studenten har följt anvisningarna som gäller för det skriftliga arbetet.

 

ja

 

Betyg 4

Arbetets olika delar hänger ihop och slutsatserna återkopplar till syftet.

 

ja

 

 

Därefter var det dags för kommentarer på den muntliga presentationen.
Helhetsintryck: En mycket väl genomförd muntlig presentation.

 

Lärandemål och bedömningskriterier

 

Ja /Nej

Kommentarer

Mål 6: På svenska eller engelska muntligt presentera sitt arbete inom givna tidsramar, väl förberett och anpassat till målgruppen

Betyg 3

 

Presentationen är anpassad till målgruppen.

 

Ja

Mycket tydligt

 

Studenten håller tidsramen (15 min).

 

 

Ja

 

 

Presentationen ger åhörarna en bra bild av arbetet.

 

 

Ja

Väldigt tydligt och konkret.

 

Presentationen ger en bild av arbetets vetenskapliga bakgrund.

 

 

Ja

 

 

Presentationen innehåller vetenskapliga referenser.

 

 

Ja

 

Betyg 4

 

Presentationen visar en tydlig koppling mellan frågeställningar och slutsatser.

 

 

Ja

 

Betyg 5

 

Studenten presenterar nya frågeställningar för forskning, djurskyddsmässiga förbättringar eller nytänkande inom djuromvårdnad baserad på slutsatser ifrån arbetet.

 

 

Ja

Mycket bra och intressant.

Mål 7: Diskutera arbetets innehåll, resultat och slutsatser

Betyg 3

 

 

Studenten kan besvara frågor från åhörare om bakgrund, metod, resultat och slutsatser

 

 

Ja

 

 

Mål 8: Värdera och ge konstruktiv kritik på andras uppsatser och presentationer

Betyg 3

 

Studenten värderar och ger konstruktiv kritik på innehåll och form av en annan students rapport.

 

 

ja

 

Betyg 3

 

Studenten värderar och ger konstruktiv kritik på innehåll och form av en annan students muntliga presentation.

 

 

ja

 

 

Redan där vid månadskiftet till september upptäckte jag gula löv. Jag minns det som en dag med klar blå himmel. Jag stod vid busshållplatsen och såg mig omkring. Gula löv. På träden och på marken. Sommaren är nu förbi. 
 
Igår var min mor här på besök. Eftersom det gäller att städa innan så passade vi på att göra en svängom i vardagsrummet och möblerade om litegranna. Nu står skrivbordet inte längre mot fönstrena utan mot motsatta väggen, varpå det äntligen gick att göra slag i saken och sätta upp mina diplom! Jag och Fluffigt sprang runt i stan och jagade ramar i Gallerixbutiker. Till sist fann vi två butiker som hade en ram vardera av den sorten vi ville ha. Pråliga och i guldfärg är de nu upphängda på väggen till allmän beskådan. Jag tänker mig att när jag blir arg på mig själv för att jag inte klarar ett praktiskt moment perfekt så ska jag se tillbaka på dessa två diplom, som ett bevis på en god grundkunskap och en avklarad svår utbildning och tänka att det andra, det lär man sig. Det svåraste, att komma in på, och klara av programmet, det är redan gjort!
 
Här kommer en bild på diplomen. De är lite returscherade för att de inte ska gå att använda hur som helst. Viktiga siffror och namn är borttagna exempelvis.
 
 
Appropå att min mor kom på besök, förutom att vi... nej just det, det är ju hemligt. Hm. Jag menar, vi åt pannkakor! Det gjorde vi! Och vi fick en fin gedigen skärbräda i trä. Tack mamma!
 
Igår stack jag mig på en kanyl, modell grön. Rakt in i pekfingret gick den och det gör fortfarande ont! Kvar är en liten röd prick, och jag vill bara säga att varje gång jag använder fingret så får jag en påminnelse.
 
Hur gör folk som tar blodsockret i pekfingret? Är det en så liten nål att det inte känns såhär mycket? Eller är det bara så att jag är lite klen helt enkelt?
 
Akta er för kanyler säger jag bara!
Ibland suckar man högt för sig själv åt andras dumhet, givetvis tyst och diskret. I andra lägen gör man en dubbel facepalm på tunnelbaneperongen vid Slussen.
 
 
Ni läste rätt! Jag hörde något så urbota korkat att jag inte kunde låta bli att göra en min av uppgivenhet. En kille med icke nazi-ariskt utseende pratar med lätt rinkebysvenska med sin kamrat på bänken. Bänkkamraten ifråga skulle väl heller knappast passa in på pricken i mallen för blond och blåögd men han såg väl ut som något man kan definiera som infödd svensk sen många generationer tillbaka. Typ. Om man nu måste etikettera folk, och det måste jag i det här läget, för annars blir det inte lika roligt. De två männen pratar om invandrare. De där invandrarna som inte gör något för att ta sig in på arbetsmarknaden! Tydligen hörde inte rinkebysvenskamannen till den kategorin eftersom han ju pratade svenska. Och hade ett arbete. Däremot, diskuterade de båda männen flitigt, borde det vara krav på att invandrare efter ett år borde kunna språket. Det är ju faktiskt nyckeln, menade de. Att kunna svenska språket är alltså nyckeln till arbete i Sverige.
 
Väl argumenterat. Eller nått. Förlåt, bänkkamrat, jag måste bara bromsa historien lite här, innan jag ska berätta om vad som fick mig att stöna högt när mitt hopp om mänskligheten dog lite. Det känns lite som att bänkkamraten i typiskt sverigedemokratmanér bara har lyssnat på vad någon annan har sagt och sedan rapat upp det igen, utan att granska den information som givits honom. Nåväl, alla kan ju inte vara akademiker (mer om detta senare). Vad jag ville tillägga här, kära bänkkamrat till den tydligen godkände invandraren som ju talar språket, och alltså har nyckeln till arbete här i Sverige, är att många från utlandet behöver inte lära sig det svenska språket. Det kan redan ett annat mycket viktigt språk, nämligen engelska. Jag tänker på stora företag med många civilingengörer där det inte är ovanligt att det språk man talar är just engelska, eftersom de är multinationella. Jag tänker på våra enastående kirurger på Bagarmossen som är flerspråkiga men som vi oftast samtalar med på engelska. Men, men, vad hjälper det när, och ja, nu kommer det som gjorde att jag satte händerna för pannan:
 
Bänkkamratens förslag, vilket hans kamrat nickade ivrigt till, var att om invandrarna inte lyckas lära sig svenska på ett år, då borde man sätta dem på ett flygplan och släppa av dem i Afrika, för då jäklar, då kommer de lära sig afrikanska på direkten.
 
Förlåt, vad sa du nu?
Afrikanska?
Eh.... Hur tänkte du nu? Menar du kanske Swahili? Engelska? Franska? Arabiska? 
En snabb sökning på Wikipedia bekräftade det jag hade ett vagt minne av, nämligen att det finns oerhört många språk som talas i Afrika, drygt 200, och att språk som engelska och franska på grund av tidigare kolonier används av många. 
 
Dessa båda män gick i alla fall av vid Bagis och gick bort till en liten byggarbetsplats. Kort sagt inga akademiker direkt, och det kanske är därför de inte var så duktiga på att kritiskt granska sina informationskällor och inte heller pigga på att söka egen information. Afrikanska. Suck.
Puh!
En kväll fick jag beordrad övertid, vilket innebar en arbetsdag från 8 på morgonen till 21 på kvällen. Under gårdagen arbetade jag en sådan dag till, fast frivilligt då det var kort om folk. Jag trodde förkylningsvirus skulle ha sin topp runt senhösten och vintern, men icke! Än så länge kände jag bara av lite svullen hals, och den dagen jag var trött hade jag som tur var ledigt. Om jag har riktig tur slipper jag undan helt.
 
Mycket att göra har det i alla fall varit och jag blir rejält trött efter ett trettontimmarspass på jobbet. På vård blir man liksom aldrig riktigt klar förrän det är dags att gå hem. Det är alltid något att göra, och det finns alltid något extra att göra om man mot all förmodan skulle vara sysslolös. Det är arbetsamt men också fördelaktigt, i alla fall om man fungerar som jag gör. Är jag väl uppe i ett bra arbetstempo så känns det bra att få hålla det hela dagen. Segar man ner sig under en paus så går det trögare därefter.
 
Fördelen nu när jag arbetat under helgen är att jag har haft hand om samma patienter, och har i stort sett fått rå om kattpatienterna själv. Det som kan vara lite knepigt är att man ofta behöver lite mer hjälp med dem, tycker i alla fall jag. Är de av den piggare sorten kan man ofta behöva hållhjälp för tempning, kanylkontroll och vissa medicineringar. Den svåraste sorten är också den bästa. Vissa katter är ju så oerhört kelsjuka! De lägger sig ner och rullar runt och vill gosa, snurrar på stället och stryker sig mot en och vill ha precis all uppmärksamhet i hela världen. Och samtidigt kanske de ska ha en tablett! Eller så är det dags för veterinären att lyssna på hjärtat varpå hela katten dånar av spinnande.
 
Idag är jag i alla fall ledig. Blir inte riktigt så pass utvilande som jag kanske behöver. Planen är att få åka förbi Gallerix som jag hört rykten om konkurrs flyga förbi för att införskaffa och rama in min legitimationshandling samt kandidatexamen. Nu ska jag bara fundera på var de ska få plats...
Jag funderade lite fram och tillbaka när jag såg reklam för Bloglovin'. Poängen med sidan är att den samlar bloggar så man inte behöver leta upp alla en och en, utan den visar när någon har uppdaterat sin blogg. Jag var lite osäker på vilka typer av bloggar man kunde lägga in men bestämde mig för att testa. Jag har den kopplat till min blogg här på blogg,se så jag ser om någon har bloggat när jag ska logga in på min egen blogg. Utöver det får jag mail då och då om uppdateringar. 
 
Jag är ganska nöjd. Det gör att jag inte glömmer bort adresser till de bloggar som jag inte så ofta går in på eller som inte uppdateras så ofta. Eftersom jag ändå kan så tänkte jag dela med mig av de bloggar jag läser ifall någon är intresserad.
 
Pedigreedogsexposed
En kritiskt skriven blogg om de effekter vi ser av hundavelsindustrin såsom den ser ut idag
 
Liknande Pedigreedogsexposed men mycket generellt om synsätt på hundar.
 
Svenk blogg lite om hundavel ffa med fokus på shelties. Har inte varit aktiv på länge, men mkt läsvärt finns och jag hoppas på att den kommer igång igen.
 
Från en tjej som gick djursjukskötarprogrammet klassen över mig.
 
Fäsk, min klasskamrat från Skara. Skriver om livet i allmänhet, det stundande bröllopet och arbetet på djursjukhuset i Skara.
 
Tips på bra bloggar mottages tacksamt. Teman som smink, mode, vikthets och träningstips undanbedes.
Jag tror de som känner mig väl vet hur sällan jag sätter min fot i en skobutik. Helst inte alls men måste jag så måste jag. Nu när jag tröttnat på att det så att säga regnar in i mina skor tyckte jag att det var dags att införskaffa gummistövlar. Detta visade sig vara svårare än svårast eftersom det inte riktigt är höstsäsong ute. Vad gör man då? Jo, man tar reda på vilka butiker som finns i Nacka Forum och letar rätt på deras hemsidor varpå man kan gå igenom sortimentet i lugn och ro. Då hittade jag ett par gummistövlar och ett par vanliga skor jag ville ha, nämligen dessa:

 
När vi väl var där så snubblade jag över en väska i cammo. Och sen tittade jag ner och såg en till. Och sen påpekade Fluffigt fördelarna respektive nackdelarna med båda. Och eftersom jag inte riktigt kunde bestämma mig för vilken som var bäst föreslog han att jag skulle köpa båda. Båda? Jösses! Är du galen tyckte jag. Men nuförtiden när man tjänar pengar och saker är billigt så kan man ju ibland passa på. Lite pinsamt tyckte jag att det var. Jag kände mig som typiska shoppinggalna tjejer och det är inte alls jag i vanliga fall.
 
Nåväl, nu är jag ägare till ett par stövlar så jag slipper bli blöt, ett par tygskor så att jag kan gå i ett par vars sula inte är helt trasig och strumpan tittar fram samt två väskor som inte är skolväskor.