Uppdrag Granskning - Den andra våldtäkten

0kommentarer

Jag har precis sett klart på dagens avsnitt av Uppdrag Gransking - Den andra våldtäkten, som är den åttonde delen i serien och går att titta på, diskutera och läsa om här: http://svt.se/granskning
Jag brukar inte skriva diskuterande eller debatterande artiklar i min blogg, men jag tänker göra ett undantag nu, och jag hoppas att ni som läser detta själva reflekterar över det jag skriver, tar det med er, och debatterar det vidare.

Den andra våldtäkten tar upp ett fall med en pojke som har våldtagit en flicka på en skoltoalett i ett litet samhälle. Hon gör som man bör göra, och anmäler våldtäkten. elever, föräldrar, ja mer eller mindre hela det lilla samhället misstror henne och hyllar istället pojken som en oskyldigt anklagad person. Han nekar först till anklagelserna, gör sedan ett erkännande som stämmer överens med flickans berättelse och senare menar han att hon var med på det hela. Pojken blir fälld och får besöksförbudsamt byta skola. Under skolavslutningen samma år reser flickan bort för att föräldrarna misstänker att det kan bli en rörig tillställning då så många fortfarande är negativt inställda till henne. På avslutningen, trots att kyrkan inte visste att flickan skulle vara bortrest, tillåts pojken vara med på avslutningen och delar ut vita rosor till klasskamrater och lärare som han alla kramar om. Detta filmas och läggs upp på en facebookgrupp av pojkens mor. Samma kväll, på avslutningsfesten våldtar pojken en annan flicka. Även hon gör en anmälan och pojken fälls. Fortfarande tror det lilla samhället som helhet att pojken är oskyldig och elaka och hotfulla kommentarer haglar tätt på internet.

Vi har en fällande dom som styrkts av vittnesmål, flickans berättelse, pojkens erkännande som överensstämde med flickans. Vi har en andra fällande dom som stärkts av den andra flickans vittnesmål, andra vittnesmål samt DNA-bevisning. Trots detta väljer människor att starta aktionsgrupper som skall frige pojken, och skolan har inte vidtagit åtgärder för att visa vad som är rätt och vad som är fel. De menar att de inte kan välja sida, att de måste vara opartiska.

Det viktiga
Skolan har rätt i att de inte kan ta ställning för en viss elev, däremot måste de ta ställning emot våldtäkt. Jag frågar mig även hur vuxna människor inte tycks kunna tänka sig tanken att deras egna barn eller någon de känner faktiskt kan vara kapabla att begå ett brott, vilket för mig till nästa viktiga punkt. Vi måste alla förhålla oss kritiskt till information vi får, oavsett om det är via rykten, faktaböcker, internet eller via prästen i kyrkan. Vuxna människor har i det här fallet valt att helt blint blunda för möjligheten att en person kan ha begått ett brott, och vad värre är, de är inte ovilliga att smutskasta en annan person för att skydda en, för vissa av dem, person de inte ens känner speciellt bra. Vuxna människor lyckas här sätta ribban för vad som tycks vara okej beteende. Rykten blir sanning. Rykten som Uppdrag Granskning inte har lyckats ta reda på exakt vem ursprungskällan är. De har alltid hörts ifrån någon bekants bekant, eller någon som sa... Och fler rycks med. Och tror sig veta sanningen.

Det är svårt att bli fälld för våldtäkt i Sverige, även om jag inte kan garantera att alla fällande domar är viktiga. Dock försöker vårt rättsorgan se till att en dom inte faller förrän den anklagade är skyldig bortom alla rimliga tvivel. Så varför tror människor så mycket lättare på rykten utan ursprung? Är det för att det är så mycket lättare att sätta sig in i lösa rykten än att läsa sida upp och sida ner med bevisningsmaterial? Är det för att man inte vill se den fina snälla killen eller tjejen som en brottsling?

Det jag vill försöka få ut som det viktigaste till alla människor i vårt samhälle är att alltid tänka kritiskt när vi matas med ny information. Och att vuxna måste vara stabila föredömen och säga ifrån när barn, ungdomar och andra vuxna mobbar. Speciellt nu på internet, där föräldrar ofta inte har lika stor koll som sina barn på vad som händer. Slutligen, så är våldtäkt aldrig okej. Man kan välja att inte ta ställning för en person, men min personliga åsikt är att man måste välja att ta ställning och säga att handlingen våldtäkt aldrig är okej.



Kommentera

Publiceras ej