Recept - Kärleksmums

2kommentarer

Kärleksmums kan även kallas snoddas. Detta recept är taget ifrån Sju sorters kakor 2004 ICA bokförlag.

Ugnstemp: 175 grader Celsius
Tid i ugn: 15 minuter

Kärleksmums 30-35 bitar

*150 g margarin
*2 ägg
*3 dl socker
*2 tsk vaniljsocker
*1 msk siktad kakao
*4½ dl vetemjöl
*2 tsk bakpulver
*1½ dl mjölk

Glasyren
*75 g smör
*1-2 msk kallt kaffe
*1 msk siktad kakao
*2 tsk vaniljsocker
*3½ dl florsocker

Garnering
*kokosflingor

Övrigt
*en nypa margarin
*ströbröd

Bra extra köksredskap att ha
*sil
*ugnsplåt ca 30x40cm
*slickepott

Börja med att plocka fram alla ingredienserna. På bilden har jag inte med en sil, men det kommer att behövas då kakaon ska siktas. Med det menas att man pressar kakon genom silens finmaskiga nät så att kakon verkligen blir till ett tunt pulver. Har du inte kvar lite kallt kaffe sedan fika eller liknande se till att börja brygga det nu.

Smält margarinet och låt det svalna. Under tiden blandas ägg och socker pösigt, det vill säga, tills det blir vitt.


Alla de torra ingredienserna skall nu blandas ner, omväxlande med mjölken och matfettet. När det är dags för kakon skall den siktas, det vill säga, silas genom en sil eller annat finmaskigt nät. Som Ni kan se på bilden har jag hällt upp kakon i en metallsil och rör runt med matskedsmåttet för att pressa igenom kakon.


Nu skall ugnsplåten bröas. Detta görs genom att man tager en liten klick margarin i papper eller liknande och gnider in insidan på ugnsplåten. även sidornas insida! Därefter hälls ströbröd i plåten. Ströbrödet kommer nu fastna mot det kladdiga margarinet. Vrid på plåten tills insidan är täckt av ströbröd. Detta görs förslagsvis över diskho eller liknande, ej över heltäckningsmattor, över luddiga soffor, över någons säng osv...


När plåten är bröad är det hög till att hälla i smeten. Försök att hälla upp den jämnt i plåten och stryk den över hela plåten med en slickepott. Det tycks vara lite smet, men oroa Dig inte, de fluffar till sig under gräddningen sedan.


Så här skall det se ut när smeten är utbredd. In i ugnens nedersta del i ca 15 minuter. Ugnstemp: 175 grader Celsius.


Kakan är färdiggärddad. Lagom brun som mest. Trots kakaon i den blir den alltså inte överdrivet färgad. Glasyren däremot, är härligt chokladbrun. Låt kakan stå och svalna medan Du börjar göra iordning glasyren.


Smält matfettet i en kastrull och häll i ingredienserna direkt i kastrullen sedan den tagits av plattan. Beroende på konsistensen på din glasyr kan du ha i mellen 1-2 msk kallt kaffe.


Bred glasyren över hela kakan. Använd slickepotten! Ett mycket bra redskap med ett oerhört fånigt namn.


Strö rikligt med kokos över hela kakan. Låt glasyren stelna något innan Du ger dig på att försöka skära den i bitar. Detta görs med en större kniv. Du väljer själv vilken storlek Du vill ha på bitarna, men jag skar upp den i 7x4 bitar.


Om du vill ha glasyren mer stelnad går det bra att ställa in bitarna i kylen. De går även att frysa. Om inte, så är de färdiga att servera, fortfarande varma!

2 kommentarer

Ida

18 Mar 2010 12:41

FAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaN!



nu måste jag ju göra kärleksmums på min lediga dag :P

Ardente

18 Mar 2010 19:04

Glöm ej att bjussa oss sedan ;)

Kommentera

Publiceras ej