Om främmande djur och deras känslor

0kommentarer

Det är nästan lite för enkelt att göra narr av PETA, och nu fick jag ytterligare ett tillfälle jag inte kunde tacka nej till. De har nämligen valt att starta upp en ny kampanj som går ut på att spelare av Starcraft II: Heart of the Swarm ska fundera över hur de ser på Zerg, den minst humanoida rasen och hur de sedan kan förbättra sin empati för konstiga djur här på vår planet. Så långt är väl allt väl, jag köper konceptet. Söta djur får mycket uppmärksamhet, subjektivt fula djur hamnar i skymundan. Sant är att vi behöver både och för ett hållbart ekosystem.
 
Valet av Zerg är vl dock tvivelaktigt som bäst. Grejjen med Zerg är att de inte känner eller tänker egentligen. De har en overmind som styr dem alla, och deras enda mål är ungeför sök och förstör. Kanske inte den känslan man vill ha för djur man har svårt att förstå sig på, som exempelvis spindlar, ormar, vandrande pinnar och så vidare. Dessa varelser känner också obehag, och så sent som under gårdagens föreläsning om exotiska djur fick vi veta att exempelvis ödlor kan verka fullständigt oberörda om de utsätts för smärtamt stimuli så länge de vet att de är betraktade av en människa. Om de som utförde studien däremot var dolda och övervakade ödlorna på annat sätt uppvisade de helt plötsligt en massa olika smärtbeteenden! Vad visar detta? Jo, att även de konstigaste djur känner och upplever smärta, men kanske inte som vi är vana att den upplevs och uttrycks.
 
Vad gäller studien kan många tycka det är djurplågeri. Jag tycker det inte i egentlig mening. Studien gör ju att vikten av smärtlindring påvisas! Det var inte så länge sen spädbarn inte ansågs känna smärta exempelvis. Jag lovar att det finns minst en studie även där som bevisade att smärtindirng behövs. Då kan man ju fråga sig varför man inte bara antar att smärtlindring behövs och sätter in den. Det är ett helt eget ämne tror jag, men en snabb gissning är väl att man behöver veta vilken typ av smärta som upplevs och vilka preparat som fungerar? Ett bra exempel på när det kan gå fel är om en djurägare väljer att medicinera sin katt med Alvedon. Kissen kommer med största sannolikhet att dö. Kort sagt var det inte bara att smärlindra med vad som helst.
 
Nu blev det mycket text ja. Läs hela min humoristiska men samtidigt uppriktigt intresserade artikel om PETAs nya påfund här.

Kommentera

Publiceras ej