Kastrering tycks onekligen bidra till övervikt

0kommentarer

Jag tänkte dela med mig lite av vad jag har kommit fram till under dagarna som jag hunnit arbeta med examensarbetet. Många av de reviewartiklar jag läst igenom, och även andra artiklar slänger ständigt in påståendet om att kastrerade katter löper större risk att bli överviktiga. Varför det är så tycks diskuteras mindre sällan. Eftersom mitt arbete inte går ut på att analysera just orsaken till övervikt, utan metoder för att hullbedömma katter, alltså även idealviktiga och underviktiga katter, har jag inte heller undersökt saken vidare.
 
Jag hittade en intressant artikel där de passat på att undersöka ferala katter, alltså förvildade tamkatter, som var delaktiga i ett projekt där de fångas in, kastreras och därefter släpps ut igen. Där kom de fram till att de ökade i vikt, hull och att bukens fettkudde blev större efter kastreringen. De som bodde på platsen och såg till de här katterna upplevde att de hade vandrade lika mycket, blev vänligare och tyngre (Scott et al, 2002).
 
Så vad innebär detta då, tror jag? Jo att även i de tuffaste förhållanden så påverkar en kastrering katters hull. För dessa katter ökade en del till ett mer normalt hull såvitt jag förstor det av artikeln. De som såg till katterna upplevde att de var mer hälsosamma och hade förbättrad pälskvalité efter kastreringen. Däremot är det ju inte samma sak på katter som redan är idealviktiga eller strax däröver och som sedan kastreras. Risken för övervikt borde ju då vara ganska hög såvida man som djurägare inte anpassar miljön för katten. Det är flera i min klass som skriver om övervikt generellt, så det ska bli spännande att se vad de kommer fram till. Jag hoppas i alla fall att någon tar upp det förebyggande arbetet som går att göra. 
 
Ni har tur idag, artiklen jag refererade till finns tillgänglig online, läs gärna!

Scott, K. C, Levy, J. K, Gorman, S. P och Newell,S. M. (2002) Body Condition of Feral Cats and the Effect of Neutering. Journal of Applied Animal welfare Science Vol 5, No 3. 203-213 [online] http://dx.doi.org/10.1207/S15327604JAWS0503_04

Kommentera

Publiceras ej