Den efterlängtade legitimationsinformationen

0kommentarer

Äntligen idag hade vi en kort föreläsning där vi fick en riktigt bra genomgång på hur vi ska gå tillväga för att så snabbt som möjligt få ut vår legitimation. Det var ganska många steg, så det gäller att hålla tungan rätt i mun när det väl är dags.
 
I slutet på april böran på maj tyckte vår föreläsare att det var dags att skicka in de papper som senare bara kommer ligga och vänta på att samtliga av våra kurser är rättade. Vi ska börja med att fylla i en ansökan på Jordbruksverkets hemsida och skriva ut den. Därefter blir det ett besök på skatteverkets hemsida för att skriva ut ett personbevis vilket är plättlätt om man har E-legitimation. Sedan är det dags att betala handläggningsavgiften på 1350 kronor, skriva ut kvittot på denna betalning som skall bifogas i ansökan. Slutligen är det dags att skriva ihop ett brev som går ut på att vi vet att vi väntar på våra examensresultat och att vi kommer komplettera med dessa. Glömmer man det brevet startar de nämligen handläggningen vilket kommer resultera i en begäran om komplettering vilket vi ju inte kan ge dem.
 
När de sista uppgifterna är gjorda och man har någon slags idé om att alla kurser är avklarade och godkända kan man gå in på studentwebben för SLU och begära ut sitt examensbevis vilket de då skickar till Jordbruksverket. Att man gör förarbetet i förväg gör att processen därefter går snabbare och att vi får legitimationen så snabbt som det bara är möjligt. De mest optimistiska räknar med att vi får ut den i mitten av juni, men troligen så lutar det mer åt slutet på juni.
 
Föreläsaren berättade även att reglerna skall ändras lite så att framtidens djursjukskötarstudenter troligen kommer få gå som TF-djursjukskötare efter sitt andra år. Jättebra och viktigt. Tyvärr är det inget vi hinner få fördel av, utan det kanske blir till att ta semester i juni istället.
 
Jag passade även på att fråga henne om en sak som har gnagt mig sen jag hade en diskussion med en arbetskollega som hävdade att man, även om man bara har D9 och inte arbetar på övergångsreglerna, får sätta en permanentkanlyl eller sedera bara veterinären är i rummet och att det då är handräckning. Det är det alltså INTE. För att det skall gillas som handräckning måste veterinären verkligen ha båda händerna strikt upptagna, exempelvis i ett operationssår. Att veterinären skriver på ett tangentbord, kliar en hund bakom örat eller håller i en kaffemugg är INTE skäl nog. Jag frågade även vad som gällde i en nödsituation om en patient är akut dålig. Då gäller nämligen ett undantag från behandlingsförbudet, men konstaterade föreläsaren, det är inte säkert man kommer undan med det om man blir anmäld. Värt att tänka på helt klart.

Kommentera

Publiceras ej