Frågor till fackförbunden

0kommentarer

Imorgon har vi vår arbetslivsdag då Kommunal, Unionen och Naturvetarna kommer vara på plats för att hålla varsin presentation samt sitta och svara på frågor. Jag blev ombedd att vara en form av moderator och kommer ställa frågor och fördela ordet.
 
Vi frågade DSS-studenterna vad de ville veta och de skrev via mail och facebook upp frågor de ville ha svar på som jag nu har sammanställt.

1. Har ni, eller arbetar ni mot att få avtal med kliniker som ger förhandlingsrätt av bl.a. våra löner?

2. Våra löner är en fråga vi studenter brinner för. Vi kommer att ha en kandidatexamen efter våra tre år här i Skara. Vad kommer ni göra för att höja värdet på vår utbildning och våra löner nu och i framtiden?

3. Ute på arbetsplatserna har vi märkt att ersättningen för obekväm arbetstid, OB, är skrattretande låg. Vad kan ni göra för att höja ersättningen? Kan jag som individ förhandla fram bättre OB?

4. Känner ni att ni är tillräckligt insatta i vår bransch och våra behov? Vad är den viktigaste frågan för er just nu?

5. Varför representerar ni bäst oss som är legitimerade och utbildade i Skara?

6. Vilka är de vanligaste fackrelaterade problemen som har tagits upp inom vår yrkesgrupp? Hur har ni arbetat med dessa problem?

7. Vad har ni för avgifter och villkor som är viktiga för oss att känna till? 

8. Vi kommer ha ett riskfyllt yrke med tanke på bland annat smittrisker, läkemedelskontakt och rädda patienter. Vad finns det för försäkringar ni kan erbjuda?

9. Vad har man för rättigheter som visstidsanställd vilka många av oss blir? Har man exempelvis rätt att nyttja friskvård?

10. Finns det ett krav på att friskvård skall erbjudas? Vilken typ av aktivitet räknas?

11. Om företaget man arbetar på är anslutet till ett annat fackförbunds avtal, vad gör det då för skillnad för den enskilda personen som är med i ett annat fack?

12. Hur löneförhandlar man idag inom djursjukvården? Är det individuell lönesättning eller fast som gäller? Hur motiverar vi att nya arbetsuppgifter och vår baskunskap är värt mer i lön?

13. Hur ofta gör facken nya avtal med företag och när är det dags att förnya det som finns inom djursjukvården?

 Det var inte dåligt med frågor, eller hur? Vi kommer ha 30 minuter på oss, jag är nästan övertygad om att vi kommer dra ut på tiden lite. Tanken är att de ska ha korta svar för att vi ska kunna jämföra dem. Under den här frågestunden kommer det vara fritt för frågor också, så det ska bli spännande att se om svaren i sig skapar fler frågor.

Kommentera

Publiceras ej