Även jag tycker till om näthatet

0kommentarer

Jag tänkte börja med två länkar till bra sidor. Den första är till en underbar kommentar till frågan om näthat, och framförallt om att skämta om exempelvis våldtäkt. Den andra länken går till Uppdrag Gransknings program om näthat riktat mot kvinnor. Det går att se i 141 dagar till.
 
Den första länken tar upp en studie som jag inte vet om den stämmer. Kanske gör den det, kanske inte. Det är egentligen inte relevant. Vad som är relevant är sammanfattningen och så att säga kärnan av hela inlägget:

"This is a perfect example of how social norms are insidiously perpetuating acts you might not expect. Just from a seemingly harmless activity like laughing as (at) a rape joke, a sexist joke, a racist joke and so on."
 
Detta är mycket likt det jag pratat om tidigare, framförallt i samband med Nörd på Pride och när vi i styrelsen tog fram Hazards värdegrund, nämligen att vi, genom att skämta om och trivilialisera denna typ av beteende skapar en normaliseringsprocess där det blir allmänt accepterat. Kort sagt, skämtar alla om det blir det okej. Det är givetvis inte okej, det anses bara det. Lite som när folk tycker det är okej att klottra på en vägg för att det redan är så mycket klotter där men inte skulle tänka sig att rita på ett helt vitt hus.
 
CB sade en så oerhört klok och bra sak idag under lunchen. Helt enkelt att män måste sluta gnälla när kvinnors problem lyfts fram. Ett evigt argument som kommer från oftast manligt håll när ett kvinnoproblem diskuteras är nämligen "men männen då, de utsätts ju också för <lägg här in vad som nu diskuteras, exempelvis tonårsdepressioner, hot om våld, otrygghet, sexuella trakasserier>". Ja, det är sant. Men det är inte det som diskuteras just NU! Det läggs väldigt mycket tid på mäns problem också, men ibland är kvinnors problem större och då får de prioriteras, och det innebär inte att det är berättigat att använda ordet feminist som ett skällsord!
 
Visst är det tråkigt att behöva förklara och försvara varför någon valde att inte göra ett program, ett inlägg, eller en fråga om en generellt manligt problem. Hade Uppdrag Gransknings program handlat om låt oss säga unga mäns depression hade det, gissar jag, inte blivit samma rabalder. 

Ett problem är att personer tar det personligt. Antagligen för att de är lärda att reagera negativt på feminism eller också för att de känner sig hotade för att de utövar dessa destruktiva vanor. Bara en gissning, men den kanske stämmer.

Kommentera

Publiceras ej