Om flaming i verkligheten och synsätt på grupper

0kommentarer

Detta blir en ytterst kort analys, för att vara mig. Bianca Kronlöf har publicerat en video på youtube som heter Så Jävla PK! I den tar hon upp en händelse där hon helt oprovocerat blev utsatt för både könsförnedrande och racistiska påhopp. Detta skedde av av ett mindre gäng vita unga män. Se videon först, och läs gärna några av kommentarerna.
 
 
Detta är flaming i verkligheten, om jag ska försöka knyta an till de det jag skrivit om tidigare för CAE. Oprovocerade påhopp utan konstruktivt innehåll. Uppenbarligen går detta bra även fast man ser en annan person i ögonen. Undra på att det går bra när man är dold bakom en datorskärm?
 
Kanske ligger inte problemet i att människor förvandlas till riktigt elaka typer bakom datorskärmen likt långben i en gammal disneykortfilm som blir en riktigt fartdåre och ilsk så fort han sätter sig bakom ratten. Sanningen ligger nog snarare i den personens helhetssyn på sina medmänniskor och den typen av uppdelning den personen gör. Vänner - massan. Tjejkompisar - tjejer. Grabbar - fjollor. Detta är bara mina exempel, men det är ingen nyhet att vi kategoriserar människor. De vi känner, de vi inte känner. Vänner - bekanta - främlingar. Frågan som vi bör ställa oss är väl vilken värdering vi lägger in i det, och vilka egenskaper vi väljer att lägga på de olika grupperna.Egenskaper som kanske inte är korrekta.
 
Det som är lite farligt i tiden med Biancas video, och som jag tror upprör många, är att hon är feminist och har valt att ifrågasätta den delen av vita män som betér sig enligt exemplet i videon. Feminism diskuteras till döddagar just nu och har väl ungefär samma problem som Piratpartiet tror jag. Namnvalet fungerade när det skapades, eventuellt, men ordet ursprungsbetydelse saboterar syftet lite. Pirat blir att stjäla, vilket inte är vad Piratpartiet står för, och feminism är för likt feminin och låter lite som att det bara är kvinnorna som är viktiga. Så är inte fallet, det var bara det att kvinnor hade i jämförelse med män inget värde då. 
 
Om jag får tycka till om den debatt som följt videoklippet kan jag tycka att det är dags för vita män, som faktiskt, är den grupp sosm har minst problem, att inse att andra grupper än just deras förtjänar uppmärksamhet och förändring. Det är lite som en klasskamrat uttryckte det: När det diskuteras om unga kvinnors psykiska ohälsa så kommer alltid någon skrika att unga män också lider av psykisk ohälsa. Det är absolut sant, men det var inte det som diskuterades just nu! Om unga män lider av psykisk ohälsa skall det tas upp i kontexten att de lider av psykisk ohälsa, inte som ett svar på en kampanj att åtgärda kvinnors psykiska ohälsa.

Kommentera

Publiceras ej