De tre S:en

0kommentarer

När jag en gång i min ungdom läste till 3D-grafiker på Nackademin lärde min kära fästman mig den bästa regeln för datoranvändning. Regeln är så bra, att den borde skrivas in i grundlagen. Nu när jag har sett flera av mina klasskamraters facebookinlägg om ångesten när delar eller hela examensarbetet försvunnit spårlöst, känner jag att det är hög tid att dela med sig av mina kunskaper om de tre S:en.
 
Vi börjar med att reda ut begreppet de tre S:en. Vad står det för? De tre S:en står för: spara, Spara, SPARA!
Alltså, spara det du arbetar med. Men, det räcker inte med detta, i en värld av infekterade filer, trötta datorer och korrupta filer. Man måste ta i med hårdhandskarna. Mina råd är som följer:
 
  • Spara ditt dokument direkt när du skapat det, inte efter tre skrivna sidor.
  • Ctrl S är din bästa vän i hela världen.
  • Döpt dina filer till något klokt som till exempel Exjobb_v1. Vissa program uppskattar inte mellanslag eller å,ä och ö. Av vana undviker jag att namnge mina filer på detta vis av just den anledningen.
  • Spara om dina filer med nytt namn, särskilt när du gjort en stor ändring. Då har du dessutom den gamla informationen kvar, förutom att du har en säkerhetskopia, exempevis Exjobb_v2.
  • Lägg över kopior på dina filer på exempelvis ett USB-minne, en extern hårddisk eller varför inte maila dig själv.
 
Jag hoppas detta hjälper någon, så ni slipper ilskan, frustrationen och tårarna som kommer när en dags arbete är borta och försvunnet för alltid. Lycka till!

Kommentera

Publiceras ej