Att förstå en katt

0kommentarer

Föreläsningen idag handlade om katter. Förvisso intressant, men jag känner att vår föreläsare kan en hel del mer om hundar än om katter. Hon nämnde dock att en föreläsare ifrån Danmark som var något av en expert på kattens beteende och problembeteenden skulle komma och föreläsa för oss i tvåan, och det ser jag fram emot!

Vad har jag lärt mig om katten som är nytt då? Att katten levde solitärt, alltså för sig själv, det visste jag sedan innan, men inte på vilket sätt den gör det. Den kan nämligen leva i en grupp, men det är inte säkert att katterna inom gruppen är sociala med varandra. Låter det krångligt? Skojja inte, det är det. En grupp katter kan leva ihop utan bråk om det inte är konkurrens mellan det som de behöver för att må bra. Mat, toalett, viloplats är de viktigaste jag kan komma på nu och givetvis trygga vägar där emellan. Vår tamkatt men som är vild ute i städer eller liknande kan bo i stora kolonier, men kolonin består av mindre grupper där katterna inom gruppen är sociala med varandra medan de bara tolererar de utanför den egna gruppen. Kort sagt, bara för att vi människor har flera katter hemma och tycker att det inte är bråk betyder det verkligen inte att de verkligen kommer överens. Därmed krossas också myten om att katter behöver ha sällskap av andra katter för att må bra. Däremor behöver de tillgång till en stimulerande miljö.

Vad har jag mer lärt mig? Jo, den tama katten har behållt beteenden som kattungar uppvisar in i vixen ålder, till skillnad ifrån andra vilda kattdjur. Lek var ett exempel på detta. En tuff sak också var att katter har extremt tydliga tecken för att undvika slagsmål, eftersom det är en så stor risk med att slåss. Vi som människor hör ju verkligen när en katt är arg eller beredd att slå tillbaka, och då slår jag vad om att det är klart som korvspad för en annan katt vad som är i görningen!
Nu ska jag fortsättningsvis ägna mer tid åt att försöka tolka Illidans beteende och se om jag kan upptäcka mer saker om honom som jag inte hade en aning om.

Kommentera

Publiceras ej