Hästars reproduktion

0kommentarer

Okej, igår lärde vi oss flyktigt om hur katter och hundar reproducerar sig och idag hade vi en lång, bra föreläsning med en mycket engagerad lärare vid namn Maria. Hon är veterinär och har arbetat på stuteri. Vi slutade vid tolv idag, men jag har känslan av att hon hade kunnat prata på i flera timmar till.

Mestadels handlade det om brunsten och om tajmning. Allt tycks hänga på att pricka in rätt brunst och rätt tidpunkt i denna brunst för att förhoppningsvis hoppas på dräktighet. Senare i föreläsningen berättade hon att hästar väldigt ofta reabsorberar sina foster, kanske för att det är något fel på det, men att de å andra sidan ytterst sällan föder missbildade föl.

Av vad jag förstod av vad Maria sa, så verkar stuteriverksamhet, eller helt enkelt avelsarbetet vara något väldigt centralt, åtminstone inom varmblodsaveln. Min egen tolkning av detta är alltså att de två största grenarna man kommer att få inrikta sig på om man jobbar med häst är avel (samla in sperma, frysa spema, packa sperma, inseminera sperma, kontrollera dräktighet) eller hältor (böjprov, spruta, vila, böjprov, spruta, vila). Nu är jag säkert en aningen negativ och snäv i min tankegång, men visst har hästar mycket problem med benen. Och vill folk ta ett föl efter sitt sto kommer det otvivelaktigt att behöva ske en dräktighet.

Kommentera

Publiceras ej