Djurens julfaror

0kommentarer

Lite kort sådär tänkte jag slå ett slag för farorna med julen för våra djur nu när vi kommit in i december. Delar av faktan jag presenterar är ifrån en föreläsning på SLU när vår lärare i förbigående berättade om saker som djur inte bör äta och andra delar är ifrån Kronobäcks Veterinärpraktik som givit ut en folder. Det jag skriver är ingen lång faktatext, jag vill mest framhålla det man inte bör ge. Det går att läsa sig till om vad som händer i kroppen vid kontakt med dessa gifter på andra ställen.

Choklad
Kakon med dess ämne teobromin är det som är giftigt för våra fyrfota vänner vilket också innebär att ljus choklad är mindre giftigt än mörk. Låt dom inte smaka på choklad överhuvudtaget så riskerar du inget.

Lök/Vitlök
Påverkar de röda blodkropparna och gör att djuret kan få blodbrist. Är giftig i både rå och tillagad form.

Bittermandel
Många vet att bittermandel är giftigt även för människor. Undvik att ha bittermandel framme, men å andra sidan, det är ju inget som man direkt sitter och småknaprar på framför julgranen?

Alvedon
Hör visserligen inte till det ordinarie julbordet men är likväl oerhört giftigt. Alvedon konkurrerar med syret om plats på de röda blodkropparna hos djur. Hund och häst far illa, medan katter som alvedonförgiftats ofta dukar under. Preparat för människor fungerar inte likadant på djur!

Julstjärna och hyacint
Kräkning och diarré är vanliga symptom om djuret fått i sig en giftig växt. Undvik att ha dem där djuren kommer åt - eller strunta i dem helt och hållet.

Glitter och presentsnöre
Är inte så bra om djuret får i sig. Se även upp med skärvor ifrån krossade julkulor och annat pynt.

Trots att våra djur tycker om att äta väldigt mycket konstiga saker och leka med underliga prylar så är det nog säkrast att hålla sig till mat gjord för djur och leka under uppsikt.
Nu fortsätter tentapluggandet med... narkotika på djurkliniker!

Kommentera

Publiceras ej