Nörd på Pride 2013

2kommentarer

Jag har skrivit ett inlägg om detta för Ctrl Alt Elite också, kika gärna på det för att få alla relevanta länkar.
 
Denna gång kommer jag själv inte kunna gå med i paraden vilket är synd. Jobbet kallade, men detta lär knappast vara den sista paraden som anordnas i Stockholm. Och även om det vore det så är jag fullt kapabel att resa till exempelvis Göteborg och gå med i den som anordas där istället.
 
Om allt går som det ska kommer Fluffigt att representera Hazard under fredagens panelsamtal (se länken på Ctrl Alt Elite), och jag samt Mattias från redaktionen att representera Ctrl Alt Elite. Det är mycket roligare att gå i en färgstark parad, men jag får försöka intala mig att nyttan i att säga tänkvärda saker väger tyngre än paraddeltagande. Såvida det inte bara är sådana som håller med varandra som sitter och lyssnar förstås. Då blir det mer ett slags möte för inebördes beundran.

2 kommentarer

Anette

02 Aug 2013 12:46

Hej! Har bara en kanske lite konstig fundering/fråga om "förhållandet" mellan veterinär och djursjukskötare. Är det så att dessa två yrken kompletterar varandra och jobbar ihop eller är djursjukskötare mer understående och lite som springschasar utan så mkt att säga till om?

Svar: Hej!Inte en konstig fråga alls. Jag skulle säga att hitills har det varit så att det kan variera. Med djursjukskötarprogrammet har det helt plötsligt blivit en kandidatutbildning, de som examineras är akademiker och ser oss definitivt inte som understående. Däremot har jag mött på veterinärassistenter lr dylikt som själva anser sig stå under en veterinär baserat på deras beteende och hur de talar om sitt yrke.

Ska man se det lagmässigt så är veterinären ytterst ansvarig för det mesta som försiggår på arbetsplatsen.

Tanken är att alla på arbetsplatsen arbetar som ett team, vilket görs bra på många arbetsplatser, exempelvis min egen. Det viktiga att komma ihåg är att det är OLIKA yrken. Djursjukskötare är inte miniveterinärer. Vårt expertområde är djuromvårdnad, INTE veterinärmedicin. När veterinären ser diagnostik och behandling ser vi omvårdnadsbehov. Vi är som sjuksköterskor fast för djur.

Däremot kan jag avsluta med att vi i många fall besitter en kompetens som inte utnyttjas fullt ut. Min personliga uppfattning är att det krävs mer tid, både för branschen och för den enskilda personen för att förändra och förbättra. Detta är ju trots allt relativt nytt.
Ardente

Anette

06 Aug 2013 13:23

Tack för det givande svaret! Så svårt att som utomstående få en inblick hur det hela egentligen fungerar. Här hemma är dom trötta på att höra mitt diskuterande då ingen egentligen vet, inkl. jag sj^^ Undrar vidare om det är så att många som går utb. till djursjukskötare övervägt o funderat på om de skulle läsa till veterinär istället och vf du/kurskamrater valde att bli sköterskor istället? Om det är en vanlig fråga? Själv velar jag lite där emellan. Jag tror mig kommit till insikten att jag är mer intresserad av allt runt omkring djuren och deras tillfrisknande än just medicin vilket det känns som att man nog verkligen måste vara för att bli en bra veterinär (så på ngt konstigt vis blir det som att man blir djursjukskötare för att man inte Vågar satsa o bli veterinär (tror att man är för dum;) o på så vis typ riskerar att gå o ångra sig senare i livet men snarare kan det ju som sagt faktiskt vara så att man är mer lämpad åt annat. såsom du säger att det är Olika yrken. Men sen vill jag inte hamna i ett yrke där jag inte själv kan få ta ansvar och vara med och påverka och utveckla. Sen känns det som du säger som att det händer mkt inom det här yrket nu och framtiden verkar spännande! ...en himla avskrivning du råkade ut för!

Svar: Hm, jag tror att man får försöka fundera på vad man tycker är roligast. Som veterinär kan man ju exempelvis specialisera sig på kirurgi, det är ngt som djursjukskötare inte kan göra på samma sätt. Man kan få utföra enklare åtgärder själv efter upplärning på plats och delegering, men inte mer. I operationssalen är det generellt narkos och det runtomkrng som är djurjsukskötarens ansvar.
Fördelen som veterinär är också att man kan arbeta själv med privat verksamhet eller som distriktsveterinär som är ute och besöker gårdar exempelvis. En djursjukskötare måste ha en veterinär på plats i huset.

Djursjukskötaren tar ofta alla blodprover, vissa även olika skrapprover, kör blodprov, kopplar dropp och ger mediciner, noterar hur djuret mår, försöker komma på främst icke medicinska omvårdnadsåtgärder som kan förbättra patientens tillstånd. Många specialiserar sig på nutrition eller rehabilitering. Som sagt, mycket är på gång och jag tror att man inte får glömma bort utbildning på arbetsplatsen.

Vi har en i vår klass som kom in på veterinär och bytte. Hon har dock sagt att den utbildning hon fått i vårt yrke kommer hjälpa henne att bli en bra veterinär och kollega. Jag tror det stämmer. Själv ville jag först bli veterinär för att jag inte visste om denna utbildning! Det var ren tur att jag gjorde efterforskningar. Jag är övertygad om att detta yrkesval är rätt för mig, MEN, här kommer ett stort men, jag önskar att det fanns bättre möjlighet för vår kompetens att nyttjas. Det kommer säkert så småningom. Tills dess så passar jag på att lära mig så mycket jag bara kan om precis allt på min arbetsplats, och tro mig, här finns oändligt med saker att lära sig!
Ardente

Kommentera

Publiceras ej