Ledighet och huggormsbett

2kommentarer

Ytterligare en dags ledighet idag. Har arbetat under gårdagen men fått vara ledig under fredagen. Jag vet inte riktigt varför, men helgerna känns inte lika tunga som vardagarna. Kanske beror det på att man ofta är på jobbet en timma  kortare tid eller att man bara har en kortare lunchpaus under de passen. Det känns lite som att man har ångan uppe, istället för som annars när i alla fall jag lätt saktar ner i arbetstempo precis efter lunchen. Hursomhelst är det roligt och igår var inget undantag.
 
Vad jag har märkt iår från alla de akutpass jag arbetat samt de fall som jag sett på avstånd när jag själv arbetat på polikliniken är att huggormsbett tycks mycket vanligt iår, och därtill att de kräver veterinärvård. Jag diskuterade det med en kollega. Under förra året sökte också flertalet veterinärvård för ormbett, men många av de patienterna var inte nämnvärt påverkade. I år tycks det hitills som om fler blir trötta och hängiga snabbt efter bettet och jag blir lite nyfiken på varför. Kanske var det bara slumpen förra året, och att de som inte blev trötta direkt kom till oss, eller har huggormarna ändrats på något sätt till iår? Eftersom jag har lite svårt att få tag på bra vetenskapliga artiklar och själv sätta mig in i ämnet här hemifrån letade jag lite på vårdguiden, som i alla fall borde vara någorlunda faktagranskad! De menar, precis som jag blivit lärd, att effekten beror på hur mycket gift ormen sprutat in samt var man blivit biten, samt indirekt, hur mycket man rör sig efter bettet. För de som arbetar inom djursjukvården eller är mer intresserade fann jag ett granskat examensarbete för Johanna Miemois specialistkompetens i kattens och hundens sjukdomar från 2008 som behandlar just frågan huggormsbett. Jag gissar att denna ligger till grund för den behandling Sveriges Veterinärförbund rekommenderar som också är från 2008. Jag hittar faktiskt ingen nyare artikel på SVF, så det är denna jag kan erbjuda i nuläget. Intressant läsning för den som är intresserad, och om man följer referenserna i Miemois (2008) arbete kan man lära sig mycket mer.
 
Hm.
Jag hade tänkt skriva om att min sambo är ute och ska simma Vansbrosimmet idag, att jag fick sova ensam nu under natten och helt fräckt släppte in katten i sovrummet så han kunde rulla ihop sig bredvid mig fastän han annars inte får och att jag ska baka muffins idag. Istället blev det funderingar kring huggormsbett. Nåväl, fler inlägg kommer i framtiden, kanske ett av dem behandlar de andra ämnena?

2 kommentarer

Blivande djursjukskötare

13 Jul 2013 02:05

Hej!

Gillar din blogg och har följt den med intresse då jag själv förhoppningsvis kommer läsa samma program.

Jag undrar om du har någon koll på mina chanser att komma in. Efter urval 1 så har jag reservplats 3 i HP-gruppen med 16 antagna. Har du någon aning om hur många reserver i denna urvalsgrupp som brukar bli antagna i urval 2 eller senare?
(förstår om du inte har det :) )
Tacksam för svar!

Vänliga hälsningar
Blivande djursjukskötare

Svar: Hej!Förlåt för det mkt sena svaret!

Menar du Högskoleprov med HP, för i sådana fall har du en stor chans tror jag.
Jag blev själv antagen på högskoleprovet som första reserv, och en av mina klasskamrater blev inringd precis vid kursstart i princip.

Ha lite is i magen och håll hoppet uppe!
Jag hoppas du blir en av mina framtida kollegor!
Ardente

Blivande djursjukskötare

22 Jul 2013 10:12

Hej igen! Tack, det låter ju bra. Usch, olidligt nu med två veckor kvar till urval 2. Ja, jag menar högskoleprovet med HP. 16 pers i den gruppen och tre måste tacka nej eller att reserver före mig kommer på andra tankar för att det ska gå vägen..

Kommentera

Publiceras ej