Recept - Ardentes Lussebullar

2kommentarer

Idag - äntligen, bakade jag lussebullar! Åh, det luktade saffran i trapphuset redan när degen stod på jäsning! De blev perfekta. Fluffiga, saffransdoftande och saffranssmakande, gula och alldeles underbart juliga. Det får mig att minnas den gången jag blev bjuden på lussebullar som var så kompakta att det lät klonk när man släppte dem från hög höjd ned på ett bord. Jag skämtar inte!

Till receptet, för jag vet att ni antagligen är precis lika sugna som jag är. Jag har fått receptet av min mor, och där står det att det heter Gotlandsbullar. Mycket märkligt, nåväl, vi kör på att de heter Ardentes Lussebullar så minns ni varifrån ni fick receptet!

Ardentes Lussebullar ca 70 stycken
Ugnstemp: 250 grader Celcius
1dl sötmandel
6-8 bittermandlar
1hg jäst
4pkt saffran (2gram)
3,5 hg smör
1liter mjölk
2ägg
1tsk salt
4dl socker
2-3dl russin
2kg vetemjöl (till deg och utbak)
Ugnstemp: 250 grader Celcius
1dl sötmandel
6-8 bittermandlar
1hg jäst
4pkt saffran (2gram)
3,5 hg smör
1liter mjölk
2ägg
1tsk salt
4dl socker
2-3dl russin
2kg vetemjöl (till deg och utbak)
1-2 ägg till pensling
russin till dekoration


Börja med att skålla mandlarna, och dra sedan av skalet, och finhacka dem med kniv.
Smält smöret i stor kastrull och passa samtidigt på att mortla all saffran tillsammans med en sockerbit.
Smula ner jästen i en stor degbunke.
När allt smör är smält och varmt, häll i all mjölk i kastrullen. Se till att blandningen är fingervarm!
Häll i lite av degspadet i degbunken och se till att få jästen utblandad.
Häll i all saffranblanding i degspadet. Se till att få med så mycket som möjligt ur morteln. Häll i lite av degspadet om nödvändigt och skrapa ur, t.ex med en slickepott.
Häll i resten av degspadet i degbunken.
Blanda i ägg, salt, socker, mandel och russin.
Börja sist röra i vetemjölet, tills dess att degen släpper ifrån kanterna.
Det kommer att kräva åtminstone 1.8 liter mjöl, så ett tips är att ha ett litermått till hands. Hela degen måste inte ha släppt och ligga som en degboll i ett hörn utav bunken, men rör om tills du tydligt kan se att degen släpper från den kant du rör om vid.

När degen släppt ifrån kanterna, även om den kommer vara lite klibbig, lägg över en bakduk och ställ degbunken på en dragfri plats.
Låt den få jäsa i åtminstone 45 minuter på dragfri plats.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och börja knåda den och arbeta in mer mjöl i den.
Degen tar åt sig mer mjöl om den är klibbig. Forma de önskade figurerna, men tänk på att försöka hålla dem i lika storlek på samma plåt, annars är risken att någon bulle bli otillräckligt gräddad, eller ännu värre, bränd.
Om du gör de traditionella lussebullarna, formade som ett S, så försöker jag få plats med 12 - 16 stycken på en plåt.
När en plåt är full, lägg på en bakduk och ställ att jäsa i åtminstone 45 minuter på en dragfri plats. Efter detta slår du på ugnen på 250 grader Celsius.


Här har jag penslat årets lussebullar med ägg. Knäck ett ägg och vispa ihop det med en bakpensel eller en gaffel. Pensla bullarna. Vid behov använd ett ägg till.


Såhär dekorerar jag mina lussebullar med russin. Till vänster ser ni, förutom adventsljusstake med mossa i, en kopp med ägg och äggpensel samt ett paket russin. Jag brukar förbereda två eller tre plåtar medan ugnen blir varm, sedan gör jag det medan bullarna gräddas i ugnen. 

När ugnen är varm ställer du in första plåten i mitten utav ugnen. Den brukar ta runt fem minuter på sig. Du ser att den är färdig på att bullarna har fått en fin brun färg uppepå. Hela bullen ska alltså inte vara brun! Min erfarenhet är att det tar längre tid för de sista plåtarna då man släpper ut för mycket värme varje gång man byter plåt.


Årets mumsiga lussebullsskörd! Ätes gärna varma med ett glas kall mjölk! De smakar ännu mer saffran när de fått svalna lite.

Lussebullar är relativt svårt att verkligen lyckas med, därför har jag samlat några viktiga punkter som jag tycker hjälper massor.
1. Snåla inte på saffranet. Använd två gram.
2. Ha bra bakutrustning. En stor bunke, en träslev, mortel och en äggpensel är verligen super att ha.
3. Se till att ha vätskan fingervarm som ska blandas med jästen. Att degen jäser korrekt är nyckeln.
4. Se till att alla fönster är stängda och att det är varm och mysigt för degen och bullarna under de stunder de ska jäsa. Glöm inte bakdukarna!
5. Gör bullarna mindre än vad du tror är nödvändigt. Tro mig, de blir större!

God Lussebulle och Jul på er!

2 kommentarer

Mamma

04 Dec 2011 19:54

Kom genast hem till mig och baka här med!

Receptet har jag i min tur naturligtvis fått av mormor..

Katt3njansson

04 Dec 2011 20:47

De där med gotlandsbullar.. Min farmor brukade göra bullar som var saffran i, året om och de brukade hon "knyta" som vanliga bullar. Inte som den typiska lusselooken dvs.

Kommentera

Publiceras ej