Nörd på Pride

0kommentarer

Ibland är det dags att definitivt ta ställning. Här nedan kommer jag publicera det manifest som Hazard Lanförening i samarbete med Queer Nerds och Sverok tagit fram. Vi kommer medverka i Prideevenemanget i augusti med både panelsamtal och deltagande i paraden. För att hjälpa till att sprida vårt budskap kan ni alla klicka gilla på facebooksidan, sprida nyheten och allra helst gå med i paraden.
 
Jag vill passa på att säga att det är en myt att bara hbt-folk platsar i paraden. Tvärtom. De flesta utav dessa vet redan vad det handlar om. Det behövs fler som INTE är hbt som går i paraden. Den gemensamma nämnaren för oss som kommer gå under Nörd på Prides banderoll är att vi alla är nördar, vare sig det är rollspels-, datorspels-, magic- eller cosplaynördar. Vi kanske tittar på Big Bang Theory, FMA eller har en förkärlek för MLP FIM. Kanske har vi läst Harry Potter och Sagan om Ringen. Kanske känner vi bara att nörd är hemma. Oavsett, så är ni alla varmt välkomna! 
 
Länk till Nörd på Pride
 

Nörd på Pride Manifestet:
Delar av dagens nördkultur hålls på många plan tillbaka av gamla skadliga värderingar som fortfarande anses vara normen inom nördpopulationen. Spelkaraktärer och gameplay är riktade till den heterosexuella vita unga mannen. Huvudpersonen liknar oftast den tidigare nämnda konsumenten och kvinnliga karaktärer figurerar som sexobjekt för denna (ex. Need For Speed).

Val av spelkaraktärers utrop och uttryck porträtterar bland annat manlig homosexualitet som det värst tänkbara som någon kan utsättas för (Exempelvis används frasen I'm getting fucked up the ass over here (ex. i BF3).

 

Vidare marknadsförs och säljs spel med hjälp av att objektifiera främst kvinnor. Lättklädda bröst och rumpor visas upp på spelförpackningar, postrar och i speltrailers (ex. League of Legends). Kläder som på manliga karaktärer blir hellånga byxor kan på kvinnor bli ett par små trosor (ex. World of Warcraft). Lättklädda kvinnor används för att sälja produkter (ex. Razer) och underklädestävlingar har till och med förekommit i jobbanställningsprocesser (ex. MSI)

 

Ännu är det inte tryggt för alla att vara sig själv eller älska vem man vill. Spelkulturen är i många fall heteronormativ och ofta homofobisk. Värderingar, uttryck och skällsord i dagligt tal och i onlinemiljöer bidrar till att hålla detta destruktiva synsätt levande, vilket skapar en miljö där spelare inte kan vara sig själva.

 

Vi vill visa att gruppen gamers är en heterogen grupp.
Gamers finns i alla möjliga former. Med detta manifest tar vi ställning och lägger därmed en grund. Vi vill visa mångfalden bland nördar både för oss själva, arrangörer och speltillverkare. När mångfalden blir synlig blir det svårare att blunda för att normen inte är sann.

 

Vi vill att alla ska känna sig välkomna på LAN och spelträffar.
Arrangörer har ett ansvar och bör arbeta utifrån en tydlig värdegrund som både ledning och personal är väl införstådda med. Diskriminerande eller kränkande behandling är aldrig okej oavsett om den kommer från arrangörer, personal eller volontärer.

 

Vi vill ha en onlinemiljö såväl som en fysisk miljö där alla kan vara sig själva.
Arrangörer och föreningar skall välkomna alla och arbeta inkluderande. Generellt behövs ett välkomnande klimat där glädjen över det gemensamma intresset är huvudsaken. Diskriminering, påhopp och sexism skall ej godtas vare sig det är i en fysisk miljö eller i en onlinemiljö.

 

Vi vill se en ökad mångfald bland karaktärerna vi spelar.
Fler karaktärer med olika ursprung och livssituation är något vi tror kan utveckla spelkulturen. Det ger möjligheter till större karaktärsdjup och gör det möjligt även för spelare utanför normen att känna igen sig i karaktärerna de spelar.

 

Vi vill att spel och tillbehör skall marknadsföras på ett relevant sätt.
Det finns nördar i alla olika former och sexistisk reklam osynliggör samt utesluter kvinnliga och homosexuella spelare.

manifest queer nerds hazard, pride nörd paraden gay rainbow regnbåge,

Kommentera

Publiceras ej