Lönesamtal med klassen

0kommentarer

Idag hade vi lönesamtal med klassen då många undrar vad vi ska lägga oss på för lön, vilka förmåner som kan ingå och vad man bör fråga efter under sin arbetsintervju. Svåra frågor minst sagt, speciellt med tanke på att vårt yrke är inne i en sådan föränderlig fas just nu. Kommunals kollektivavtal har höjt lönerna med ett par hundralappar då det nu finns en legitimation, men det tycker inte jag är tillräckligt.
 
Den akademiska kunskap, de år samt studielån och det arbetssätt som vi arbetar på i kombination med det nya stora ansvar som läggs på våra axlar gör att vi är värda en betydligt högre lön. Förra året förekom nyutexaminerade som fick en ingångslön på över 24´000 kronor. Vi behövs, och många är beredda att betala för det.
 
Andra praktiska saker vi pratade om är vad man skall fråga efter under intervjuer på potentiella arbetsplatser. Exempelvis är det ju intressant att veta vad för fortbildning som förekommer både på allmän och individuell nivå, vilken utrustning som ingår, om kliniken har tillgång till vetenskapliga databaser och vilka personalförmåner som finns tillgängligt.
 
Vi pratade även lite om vår legitimation som vi ju inte får i samband med examinationen utan är något vi får ansöka om sedan vi får ett bevis från SLU om att vi tagit vår kandidatexamen i djuromvårdnad. Då gäller det att examensarbetet är klart i god tid och att man ansökt i förväg så att det bara är att skicka in det där sista papperet och hoppas på att de arbetar ruskigt snabbt. Förra året fick de som fick sin legitimation snabbast i början på juli. Tack och lov har skolan varit smart och flyttat om en kurs vilket gör att examensarbetet är klart tidigare så det hinner rättas och korrigeras i tid innan examen vilket kan förkorta tiden rätt rejält. Med riktig tur och skicklighet kan de snabbaste nog få ut legitimationen i mitten på juni!

Kommentera

Publiceras ej