Rond på ATG

0kommentarer

Idag hade vi rundvisning på hästsjukhuset, och det var betydligt roligare än på djursjukhuset. Vi fick se en häst som låg sövd och skulle opereras i ena bakbenet, och senare en häst som togs in till uppvakningsboxen. Uppvakningsboxarna är vadderade boxar utan fönster eller utstickande delar. En övervakningskamera finns monterad så att personal kan se att allt går rätt till och att hästen tar sig upp som den ska. Att se dem ta in hästen var riktigt spännande, även om det förmodligen är vardagsmat för de som arbetar där. Hästen i fråga ligger på en slags pressening som lyfts upp med vinschar ifrån taket. Vinscharna går i ett spår i taket från operationssalen hela vägen bort till uppvaket.

Vi var även uppe i ett gammalt hovslagarskolsrum och läste journaler, och just journalerna i sig var inte det mest spännande, utan det var i stället alla de gamla beslag, hovar och klövar de hade däruppe. Hovar med olika skador, förvuxna hovar, hovar i tvärsnitt, skelettdelar ifrån förbroskade hovar, fölhovar, det fortsatte i alla oändlighet kändes det som.

Det känns som om tagget kom tillbaka, och jag ser fram emot att få praktisera på en hästklinik. Ja, tills vår handledare inte kunde låta bli att börja berätta om alla historier där folk skadat sig eller nästan dött. Då känns det som om att jobba med mindre djur är det rätta valet igen. Jag tar hellre tio bett i armen av en ettrig terrier än en spark i huvudet av en sur häst.

Kommentera

Publiceras ej