Om kortnosade katter

0kommentarer

Till dagens PBL-fall behandlade vi öron och övre luftvägarna. En av våra frågor rörde eventuella rasskillnader inom dessa områden. Jag hittade en del information angående de extremt kortnosade raserna perser (ultra) och exotic shorthair. Ur följande artikel har jag tagit denna bild. Ta en minut av din tid och titta på bilderna.

Det bilderna visar är olika grader av kortnosighet och hur detta påverkar kraniumets utseende. För oss lekmän kan det ju vara svårt att förstå det finare finesserna med hela artikeln som i korthet gick ut på att utröna hur kortnosade katters kanal för tårvätska såg ut och fungerade. Vi borde i alla fall kunna se att kraniumet blir mindre, inte är runt och fint längre, att underkäken har roterat kraftigt och att de övre hörntänderna på den sista bilden nästan är horisontellt ställda.

Oavsett om man bryr sig om att tårkanalen inte fungerar som den ska, att kattens näsmusslor blir svårt komprimerade och att de katter med svår kortnosighet (sista bilden) inte ens klarar av att bita av navelsträngen på sina kattungar själv, borde väl alla och envar se hur groteskt detta ser ut? Det ser ju för tusan ut som om den sista skallen är helt missbildad i jämförelse med den översta som ändå är ifrån en kortnosad individ, dock med vad som benämns som lätt kortnosighet.

Vidare i artikeln avråder de som gjort den folk ifrån att avla vidare på katter som tillhör de två i bildserien nedersta grupperna. Tydligen finns det en regel i Tyskland som gör att man inte avlar på katter som har nosen i högre höjd än ögats nedersta kant.

Några i PBL-gruppen hade med sig info om kortnosade hundar där det är ett stort problem inom hela raser, och inte enbart enskilda individer, att djuren har ihopknipna näsborrar, för långt gomsegel, risk för kollaps i luftstrupen, tendens att få uppsvullna slemhinnor m.m. Alla saker som gravt försvårar för hunden att andas. Är detta verkligen okej? I något läge i min läsning trodde jag att de grövsta bilderna på åtminstone katter var extremfall som råkat bli till i aveln. Icke. Jag sökte på exotic shorthair och gick in på en uppfödare i USAs hemsida och konstaterade att samtliga katter hade svåra fall av kortnosighet. Jag kan tycka att folk i djurbranschen borde vara mer upplysta och faktiskt sluta med den här typen av avel. Min åsikt just nu, som kan ändras märk väl, är att det inte vore helt fel att helt enkelt bara sluta avla på de raserna. Punkt. Alternativt blanda in en långnosad individ. Det får inte ta flera generationer innan nästan alla katter åtminstone har någon millimeter längre näsa, om ni förstår hur jag menar. Nog om detta, nu blir det lite städning här hemma.

Kommentera

Publiceras ej