Hjälmtvång i hagen

0kommentarer

Hjälmtvång i hagen. Så många gånger det kommer upp för diskussion. Egentligen finns det ju i sak inget att diskutera, alla barn och ungdomar ska ha hjälm i hagen när hästarna går där, det som behöver diskuteras är hur regeln skall efterlevas.

Bakgrundsinformationen är helt enkelt att jag fått några mail ifrån styrelsemedlemmar på Skutan, där jag ju själv sitter som styrelseledamot, där de påtalar att det finns risk för allvarliga skador då de sett flera barn gå in i hagen samt hantera hästar på gården utan hjälm.

På Skutan har vi ett hjälmtvång för alla under 18 år så snart de skall gå in i hagen. Detta inkluderar det uppenbara, när man skall hämta in sin häst ifrån hagen, men även när man skall släppa sin häst och öppnar grinden till hagen. När man bara skall gå tre steg in i hagen för att få en bättre bild på favorithästen. För mig känns det som om personerna som aktivt tar av sig hjälmarna eller glömmer den totalt har glömt bort eller missförstått varför det är så viktigt att ha på sig sin hjälm vid hästhantering. Det är ju inte för att det aldrig uppstår en farlig situation och att regeln bara finns där för att man skall vara ett gott föredömme för de mindre barnen. Det är ju för att när olyckan väl händer, då är det hjälmen som skyddar din kropp från allvarliga skador.

Skadar sig gör man inte bara när man av någon anledning åker av ponnyn. Det kan man göra i situationer som man inte kan kontrollera själv. Vad gör man när en lös ponny i hagen börjar bråka med den snällaste ponnyn i världen - som du råkar hålla i? Vad gör man när man leder sin favoritponny varpå en sopbil tar sig uppför backen till sophuset, och din goa ponny helt plötsligt blir som förbytt, tvärvänder och slår med frambenen i luften?

Livets oförutsägbara attityd gör att vi som lever livet, får se till att vara förtänksamma. Använd hjälm.

Nu skall jag avsluta detta inlägg, och sätta mig och skriva något klokt på Skutans Gårds hemsida också. Hemsideadressen är skutansgard.se om ni är intresserade av att se hur den ser ut.

Kommentera

Publiceras ej