Recept - Pasta Carbonara

0kommentarer

Detta är en mycket enkel och snabb maträtt att göra. Enda nackdelen med den är att den inte alltid blir bra som matlådan då den tenderar att bli torr när man micrar den. Det bästa sättet tycks vara att micra på låg effekt en längre tid, istället för att vrida upp effekten till NUKE.

Pasta Carbonara 3-4 personer

*2 paket bacon
*250-300 gram pasta. Skruvar förslagsvis.
*3 äggulor
*50 gram parmesanost
*½-1 dl mjölk
*salt
*peppar

Bra köksredskap att ha:
*bunke
*bra kniv
*visp
*grillpincett

Börja med att hälla upp vatten i en kastrull. Salta och ställ på spisen för att låta koka. Resterande del av förberedelserna hinns med under tiden som pastavattnet kokar upp och pastan kokar klart. Lägg märke till val av pastatyp. För energi- och tidsförbrukning är uppkokning med lock ett absolut måste.


Skär baconen i ca 2 cm breda skivor. Jag föredrar att ta fram fryst bacon då den är lättare att skära. Mitt husmorstips för dagen är som följer: "dina skivor blir inte rakare än din kniv är vass". Kort sagt är det bra att satsa på en bra kniv av kvalité. När baconen är skivade är det hög tid att lägga ner dem i stekpannan. Stek på medelhög värme. Grillpincett användes med fördel för att sära på baconskivorna även om de lossnar delvis av sig allteftersom.


Medan baconen steks och vattnet förmodligen börjat koka varvid pastan hälls i kastrullen och locket tas av, är det dags att vispa ihop det som skall bli såsen. Äggulorna fås genom att knacka ett ägg mot t.ex ett glas, bryta upp skalet i två delar och sedan hälla gulan fram och tillbaka mellan skalhalvorna och låta äggvitan rinna ner i förslagsvis ett glas. Häll över äggulorna i bunken, och blanda i 50 gram parmesanost, ca ½ dl mjölk samt peppar efter tycke.


När baconen är stekta föredrar jag att lägga över dem i en tallrik med papper i. Detta gör att mycket av stekfettet sugs upp av papperet. Bacon är fett nog som det är, och jag känner inte att såsen blir godare utan snarare rinnigare av för mycket vätska. Så snart baconen har runnit av hälls de över i bunken och blandas med resten av såsen.


När makaronerna är klara hälls vattnet bort. Häll över såsen i kastrullen och rör om. Passa på att skiva upp lite grönsaker. Ser man på, Pasta Carbonara är serverad!

Jag har gjort det igen, mamma! ;)

Kommentera

Publiceras ej