Introduktion - Djursjukskötaryrket

1kommentarer

Idag gick vi igenom vad vi egentligen kan förvänta oss av vårt yrkesval, och det kändes spännande för de flesta av oss, nu börjar vi äntligen få information som är mera riktade mot oss. Tidigare har vi ju mest fått höra om Skara och om SLU och dess forskning, men nu var det alltså dags.

Som Djursjukskötare skall vi fungera som en länk mellan veterinär och ägare, mellan djur och ägare, mellan oss själva och våra kollegor, djuren och ägarna. Vi ska kunna bedömma patienterna och rapportera till veterinärer eller ägare. Det kan handla om att ge råd via telefon såväl som att tolka veterinärens kryptiska språk med latinska termer till något som en hundägare kan förstå och känna sig trygg med.

Vi är även de som på veterinärens order kommer utföra vissa typer av behandlingar såsom sårtvätt och bandagering. Vi kan få ta hand om öronbehandlingar, tandstensbortagning och böja hästben vid böjprov. Ibland kommer vi att få ta hand om djuren och ge dem pälsvård eller rykt och annan uppmärksamhet så de trivs om de är inlagda. Vi kommer få städa och hålla klinikerna i hygieniskt toppskick.

Det har sagts att vi är vad sjuksköterskorna är på humansidan, men jag tror vi är lite mer än så. Här där djuren verkligen inte kan tala för sig lika tydligt som en annan människa, och där veterinären inte på samma sätt som en läkare alla gånger direkt vänder sig till patienten är vi något av en avancerad tolk och medlare. Där djuren inte kan få komma till tals med vad de tycker är bäst för sig själva kommer vi många gånger att få göra den första bedömningen. Jag ser fram emot fortsättningen på dessa ämnen.

Idag beställde vi även de skor med stålhätta som vi kommer få använda i de många stallmiljöer vi kommer vistas i. Härligt!

1 kommentarer

Mamma

31 Aug 2010 20:13

Ååååååh vad jag också vill bli djurskötare istället för sjuksköterska! Ser fram emot allt du kommer kunna lära mig!

Puss puss!

Kommentera

Publiceras ej